Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Δεύτερο δέρμα

Συνήθως οι συσκευές που παρακολουθούν και καταγράφουν τις συσπάσεις του δέρματος και άλλες βιολογικές δραστηριότητες είναι τόσο ογκώδεις που είναι πρακτικά αδύνατο να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε αλλού πέρα από τα νοσοκομεία και τα εργαστήρια. Αυτή η πραγματικότητα θα αλλάξει ριζικά αν αποδειχτεί στην πράξη η λειτουργικότητα και πρακτικότητα των κυκλωμάτων που τυπώνονται απευθείας πάνω στο δέρμα για να παρακολουθούν ευρύ φάσμα βιολογικών παραμέτρων, όπως οι καρδιακοί παλμοί, η θερμοκρασία του δέρματος, η μυϊκή δραστηριότητα και η ενυδάτωση.

Στην πρώτη εκδοχή τους αυτά τα κυκλώματα κατασκευάστηκαν πάνω σε ένα λεπτό πλαστικό υμένα και εφαρμόζονταν σαν προσωρινό τατουάζ, αλλά δεν άντεχαν πάνω από μια - δυο μέρες. Στην τρέχουσα εκδοχή τους, τα κυκλώματα τυπώνονται κατευθείαν πάνω στο δέρμα και μονώνονται με την εφαρμογή ενός ειδικού σπρέι, που λειτουργεί και ως στερεωτικό. Η όλη συσκευή εφαρμόζει τόσο καλά που μπορεί να «φορεθεί» μέχρι και για δύο βδομάδες, πριν ξεπλυθεί από την εφίδρωση και την ατομική υγιεινή. Επιπλέον, περνάει σχεδόν απαρατήρητη και γι' αυτό μπορεί να τη φέρει κανείς ακόμα και στο δέρμα του λαιμού του.

Η αύξηση της ενυδάτωσης του οργανισμού (που συνάγεται έμμεσα από την αλλαγή της ηλεκτρικής ή της θερμικής αγωγιμότητας του δέρματος) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένδειξη κατακράτησης υγρών που σχετίζονται με καρδιαγγειακά προβλήματα. Η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον ηλεκτρικό ερεθισμό των μυών στο πλαίσιο μιας φυσικοθεραπευτικής αγωγής, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για τη στενή παρακολούθηση της υγείας νεογνών. Παράλυτοι και άνθρωποι με σοβαρά κινητικά προβλήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το «δεύτερο δέρμα» ως συσκευή διασύνδεσης για να δίνουν εντολές σε ηλεκτρικά συστήματα υποβοήθησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ