Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΦΡΑΟΥΛΑΔΕΣ» ΗΛΕΙΑΣ
Ζητάνε νομιμοποίηση του δουλεμπόριου

Σύσκεψη των τοπικών ομάδων παραγωγών στη Βάρδα για την αντιμετώπιση του «προβλήματος» που ενδέχεται να δημιουργήσουν οι... έλεγχοι των αρμόδιων φορέων

Μεροκάματα και συνθήκες εργασίας... «Μπαγκλαντές» για Ελληνες ανέργους, επιθυμούν οι «φραουλάδες» της Ηλείας, για να «σταματήσει η υποχώρηση που παρουσιάζει» το προϊόν τους - δηλαδή η υψηλότατη κερδοφορία τους - όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο δημαρχείο της Βάρδας στην Ηλεία, με τη συμμετοχή των τοπικών ομάδων παραγωγών, βουλευτών της περιοχής και της τοπικής διοίκησης.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, επισημάνθηκε ότι για την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου απαιτούνται περί τους 8.000 έως 10.000 εργάτες γης, οι οποίοι θα απασχοληθούν περίπου για 4 μήνες και οι ντόπιοι «φραουλάδες» ζητούν είτε να δημιουργηθούν λίστες ανέργων από τον ΟΑΕΔ, οι οποίοι θέλουν να απασχοληθούν στα φραουλοχώραφα, είτε να υπάρξει για φέτος κάποιο «μεταβατικό καθεστώς» ειδικά για την περιοχή της Ηλείας, όσον αφορά τους ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών για την παράνομη και ανασφάλιστη εργασία. Πρότειναν επίσης, αν τελικά επιλεγεί ως λύση η προώθηση Ελλήνων ανέργων από τις λίστες του ΟΑΕΔ, να αναζητηθούν πιθανοί χώροι για τη διαμονή τους, όπως η δημιουργία «κάμπινγκ»... Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση παραγωγού της περιοχής, ο οποίος είπε ότι αν διενεργηθούν έλεγχοι στην περιοχή και επιβληθούν στους «φραουλάδες» τα πρόστιμα που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Εργασίας για όσους απασχολούν ανασφάλιστους εργάτες, δε θα μπορεί να υπάρξει καλλιέργεια φράουλας.

Ο Γιώργος Καραπάνος, περιφεριακός σύμβουλος του ΚΚΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δ. Ελλάδας, ζήτησε την παροχή νομιμοποιητικών εγγράφων στους μετανάστες άμεσα, την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και διαβίωσης, την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους εργάτες γης, την πρόσβαση των μεταναστόπουλων σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και να μην επιτρέπεται η απασχόληση ανηλίκων στα φραουλοχώραφα.

Σήμερα το πρωί, οι εκπρόσωποι των τοπικών ομάδων παραγωγών, έχουν προκαθορισμένο ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση για την από κοινού αναζήτηση λύσης στο «πρόβλημα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ