Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγωνιστικά απέναντι στην επίθεση στο μορφωτικό δικαίωμα

Με 48ωρη απεργία αύριο Δευτέρα και την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη οι καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Με σχολεία που λειτουργούν μετ' εμποδίων, εκπαιδευτικούς που βιώνουν τις συνέπειες του νέου σχολείου στις εργασιακές τους σχέσεις, με ένα νέο νόμο για το Λύκειο να προστίθεται στο αντιεκπαιδευτικό οπλοστάσιο, με γονείς οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τα κενά που αφήνει αυτή η πολιτική... ξεκίνησε η φετινή σχολική χρονιά. Ξεκίνησε όμως και με αγωνιστικές διαθέσεις που εκφράστηκαν μέσα από τις απεργίες των εκπαιδευτικών, στο πλευρό των οποίων βρέθηκαν και πολλοί εργαζόμενοι, γονείς.

Τα πάντα υποστελεχωμένα σχολεία της χώρας καλούνται φέτος να λειτουργήσουν με 16.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς σε σχέση με πέρσι, 30.000 λιγότερους σε σχέση με το 2010. Λιγότεροι από πέρσι κατά 1.843 είναι οι δάσκαλοι, 1.101 οι νηπιαγωγοί, 1.477 οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων (αγγλικών, μουσικής, γυμναστές) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, 825 στην Ειδική Αγωγή. Ο «εξορθολογισμός» του υπουργείου Παιδείας έστειλε στη «διαθεσιμότητα» 2.500 εκπαιδευτικούς που εργάζονταν στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση και περίπου 200.000 μαθητές που ακολουθούσαν τις καταργημένες ειδικότητες στον «αέρα». Οι εκπαιδευτικοί εξαναγκάζονται σε «κινητικότητα» προκειμένου να καλύψουν κενά, με αποτέλεσμα να κλείνουν υποστηρικτικές δομές, όπως τμήματα ένταξης, ολοήμερο σχολείο.

Εχει κάνει μάλιστα την εμφάνισή του το μάθημα... εκ περιτροπής. Από το 2ο Γυμνάσιο Αρτέμιδας, όπου κάθε μέρα ένα από τα τμήματα κάνει μάθημα στην αυλή επειδή δεν φτάνουν οι προκάτ αίθουσες για όλους, μέχρι τα Νηπιαγωγεία των νησιών του Πειραιά, όπου καταργήθηκε ο δεύτερος νηπιαγωγός και - όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής - τα νήπια έχουν χωριστεί σε τμήματα και πηγαίνουν σχολείο συγκεκριμένες μέρες τη βδομάδα.

Οι καθαρίστριες στα σχολεία δουλεύουν με «υποσχετικές» καθώς δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις και καθαρίζουν τα σχολεία χωρίς να ξέρουν αν θα πληρωθούν. Οι σχολικοί φύλακες είναι εδώ και δύο μήνες σε καθεστώς διαθεσιμότητας και τα σχολεία χωρίς φύλαξη.

Μουσικά σχολεία και σχολεία ειδικής αγωγής, χωρίς μόνιμο προσωπικό, παραμένουν σε κατάσταση αναμονής καθώς έχει γίνει θεσμός να ξεκινά η πλήρης λειτουργία τους το Νοέμβρη, ενώ στον «αέρα» είναι η μεταφορά των μαθητών.

Αγωνιστική απάντηση από τους εκπαιδευτικούς

Αγωνιστικές διαθέσεις που μπορούν να διευρυνθούν και να συναντήσουν τις αγωνίες των γονιών, των εργαζομένων που πλήττονται από την ίδια αντιεκπαιδευτική - αντιλαϊκή πολιτική έδειξαν οι εκπαιδευτικοί στην απεργιακή βδομάδα που πέρασε. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης βάδισαν στους δρόμους, διοργάνωσαν και συμμετείχαν σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο της πενθήμερης απεργίας, την πρώτη μέρα της οποίας τα ποσοστά έφταναν την καθολική συμμετοχή. Μεγάλα ποσοστά συμμετοχής σημείωσε και η απεργία των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις 18 - 19 Σεπτέμβρη. Και όλα αυτά έχοντας απέναντι μία ύπουλη προπαγάνδα, προσπάθειες αποπροσανατολισμού και πολύμορφες πιέσεις.

Την περασμένη Παρασκευή, η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ αποφάσισε συνέχιση των κινητοποιήσεων με 48ωρη απεργία, αύριο Δευτέρα και την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη, ενώ την Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη θα γίνει και πάλι Γενική Συνέλευση προέδρων για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Με βάση αυτήν την κατάσταση που τη ζουν καθημερινά εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς και τις διαθέσεις που εξέφρασαν μέσα από τις κινητοποιήσεις τους οι εκπαιδευτικοί να αντιπαλέψουν αυτή την πολιτική, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών απευθύνθηκε στις Γενικές Συνελεύσεις των εκπαιδευτικών με πρόταση κλιμάκωσης, δηλώνοντας: «Εχουμε χίλιους δυο λόγους να επιλέξουμε το δρόμο του οργανωμένου, σχεδιασμένου, παρατεταμένου αγώνα. Κι αυτό γιατί: Η επίθεση δυναμώνει! Κλείνουν σχολεία, απολύουν εκπαιδευτικούς, τσακίζουν τη μόρφωση των παιδιών μας, ετοιμάζουν ένα νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις. Στα σχολεία δεν υπάρχει ούτε ευρώ. Χιλιάδες παιδιά μένουν και πάλι έξω από τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς, τα ειδικά σχολεία δεν άνοιξαν ακόμα.

Η αντιλαϊκή αυτή πολιτική πρέπει να παρεμποδιστεί, πρέπει να ανατραπεί, γι' αυτό στην ενιαία επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ πρέπει να απαντήσουμε με ενιαία λαϊκή αντεπίθεση, με συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ενιαία πάλη κι όλοι μαζί ενάντια στις απολύσεις, στις ανατροπές των μισθολογικών, εργασιακών, μορφωτικών μας δικαιωμάτων, ενάντια στο αυταρχικό κράτος της πλουτοκρατίας.

Ενιαία πάλη κι όλοι μαζί, εργάτες, υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, γυναίκες, νέοι και νέες, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί για να εμποδίσουμε, να αποτρέψουμε την αντιλαϊκή επίθεση, για μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Για αξιοπρεπείς μισθούς, για μια ζωή με δικαιώματα για μας και τα παιδιά μας, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, απαλλαγμένο από τα δεσμά των μονοπωλίων και της ΕΕ και το λαό αφέντη στον πλούτο που παράγει».

Το «νέο σχολείο» είναι εδώ

Η ανάγκη για το κοινό μέτωπο των εργαζομένων για την Παιδεία, στο οποίο καλεί το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, προκύπτει από την πραγματικότητα. Περιλαμβάνει και ξεπερνά την αλληλεγγύη σε έναν κλάδο που αγωνίζεται με αιτήματα που θα καλυτερεύσουν τη ζωή του, που θα ανακουφίσουν από τη λιτότητα, θα λύσουν θεσμικά προβλήματα. Ο αγώνας μαζί με τους εκπαιδευτικούς παίρνει εξ ορισμού άλλα χαρακτηριστικά. Οι γονείς είναι οι πρώτοι που νιώθουν τις συνέπειες της πολιτικής για το σχολείο. Που οι ίδιοι ακούν χρόνια για την Παιδεία που αλλάζει και τη βλέπουν να φτωχαίνει σε περιεχόμενο, να κόβεται και να ράβεται στα μέτρα των μονοπωλίων. Ο εκπαιδευτικός και ο γονιός δεν αρκεί να αγανακτεί, αλλά χρειάζεται να ρωτά και γιατί η μόρφωση του παιδιού του είναι αυτή που είναι. Ποιος φταίει, ποιος ωφελείται, ποιος την καθορίζει...

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο σχολείο δεν είναι παρά η εφαρμογή του νέου σχολείου της ημιμάθειας, των δεξιοτήτων, των ταξικών φραγμών, της ευελιξίας και της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Του σχολείου που περιγράφεται στις εκθέσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και που με βίαιο τρόπο εφαρμόζεται σήμερα στη χώρα μας με τη βοήθεια της καπιταλιστικής κρίσης και του μνημονίου, την οποία χρησιμοποιεί και ως άλλοθι.

Το θέμα αφορά την εργατική τάξη γιατί τα δικά της παιδιά έχει στο στόχαστρο. Τα παιδιά της αστικής τάξης έχουν και σχολεία και φαγητό στο τραπέζι, και χίλια δυο πράγματα, όπως επαφή με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις εμπειρίες που στερούν από τα παιδιά της εργατικής τάξης. Και «παίρνουν τα γράμματα», σε αντίθεση με τα εργατόπαιδα που στέλνονται από μικρά στην κατάρτιση. Η πολιτική αυτή τσακίζει τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων, τα διαπαιδαγωγεί στα μέτρα του συστήματος, να μαθαίνουν να σκέφτονται και να δρουν με τρόπο που θα είναι παραγωγικοί για τις επιχειρήσεις και ακίνδυνοι για τα συμφέροντά τους.

Τα μέτρα ξεκινούν από τη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου και φτάνουν σε κάθε σχολική τάξη, σε κάθε σπίτι. Αντίστοιχα ο κοινός αγώνας εκπαιδευτικών, γονιών, εργαζομένων μπορεί να ξεκινά από την άθλια κατάσταση που ζουν καθημερινά και να φτάνει μέχρι τους υπεύθυνους. Η σημερινή πραγματικότητα, το μέλλον όπως προδιαγράφεται, φέρνουν επιτακτικό το ερώτημα αν πραγματικά τα παιδιά αξίζουν την Παιδεία της μιζέριας, της ημιμάθειας, των «αυτοσχεδιασμών» για να λειτουργήσουν τα σχολεία.


Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org