Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
39ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΗ
Τέχνη στρατευμένη στο πλευρό του λαού

Πλούσια συζήτηση έγινε το βράδυ της Παρασκευής στο Στέκι Πολιτισμού για το ρόλο της Τέχνης

Ολοκληρώθηκαν χθες σημειώνοντας τεράστια επιτυχία οι τριήμερες εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο πάρκο «Τρίτση» στο Ιλιον. Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις της Παρασκευής και θα συνεχίσει την παρουσίαση στο φύλο της Τρίτης με εκδηλώσεις του Σαββάτου αλλά και ολόκληρου του τριημέρου.

Η πραγματική ελευθερία στην τέχνη είναι η στράτευση στο πλευρό των δυνάμεων που προσπαθούν να ανοίξουν το δρόμο στο μέλλον, στο πλευρό του λαού, τονίστηκε στη συζήτηση που έγινε Παρασκευή βράδυ με θέμα «Υπάρχει Τέχνη που δεν είναι στρατευμένη;» στο Στέκι Πολιτισμού.

Η Ελένη Μηλιαρονικαλάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ, ανάμεσα σε άλλα τόνισε: Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες δεκαετίες -ειδικά μετά το δραματικό πισωγύρισμα της ιστορίας με την ανατροπή του σοσιαλισμού- τα νέα δείγματα συνειδητά πολιτικοποιημένης τέχνης είναι λιγοστά και προπαντός, τα περισσότερα, είτε αναμασούν και υπηρετούν την κυρίαρχη ιδεολογία, είτε -στην περίπτωση που προσπαθούν να της αντισταθούν- το κάνουν άτολμα και συνεσταλμένα. Η τέχνη έχει ταξικότητα, που μπορεί να μην εκδηλώνεται με την ανοιχτή τοποθέτηση υπέρ της μιας ή της άλλης κοινωνικής τάξης, αλλά εκφράζεται τελικά στο καλλιτεχνικό έργο. Οπως δεν υπάρχει στην πραγματικότητα απολίτικος, αστράτευτος άνθρωπος -εκείνος που ισχυρίζεται πως δεν ασχολείται με την πολιτική για να μην «καπελωθεί», είναι αυτός που φορά και το μεγαλύτερο «καπέλο»- έτσι δεν υπάρχει κι αστράτευτη τέχνη. Η πραγματική ελευθερία στην τέχνη είναι τελικά η στράτευση στο πλευρό των δυνάμεων που προσπαθούν να ανοίξουν το δρόμο στο μέλλον και γι' αυτό αναδείχνουν την τέχνη σαν παράγοντα ανύψωσης του ανθρώπου σε όλο και πιο πολύπλευρο, σε ολοκληρωμένο άνθρωπο.


Στην τοποθέτησή του ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης, μεταξύ άλλων σημείωσε: Δεν υπήρξε ποτέ εποχή που η Τέχνη να μην είναι ενταγμένη μέσα σε ένα σύστημα. Η στρατευμένη τέχνη είναι συνεπές γνώρισμα των επαναστάσεων και της διαπάλης. Ο άνθρωπος έχει ευθύνη όχι μόνο για όσα πράττει αλλά και για όσα παραλείπει να πράξει.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Μηλιώνης, που συντόνισε και τη συζήτηση, υπογράμμισε στη σύντομη παρέμβασή του δίνοντας ένα σαφές στίγμα, ότι ένας από τους μεγαλύτερουτς εργάτες της τέχνης, ο Πικάσο, είπε για την Τέχνη ότι είναι ένα όπλο.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με τους παρευρισκόμενους και γόνιμος προβληματισμός. Χαρακτηριστικά, παίρνοντας το λόγο η ηθοποιός Λίλα Καφαντάρη αντιπαρατέθηκε στην αστική λογική που θέλει το στρατευμένο καλλιτέχνη ως περίπου «μη καλλιτέχνη». Υποστήριξε ότι δεν μπορεί να μην είναι στρατευμένος ο καλλιτέχνης που υπερασπίζεται την ουσία της τέχνης του. Αλλωστε, κατέληξε, η ίδια η ζωή τον φέρνει προς εμάς, καθώς ζούμε σε μια εποχή που θα είναι ή από 'δω ή από εκεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ