Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
Οι «μικρομηκάδες» λένε ΟΧΙ στο φασισμό!

Παρέμβαση - καταγγελία του Σωματείου «μικρό» για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους ναζί της Χρυσής Αυγής

«Νικολέτα» της Σόνιας Λίζας Κέντερμαν
«Νικολέτα» της Σόνιας Λίζας Κέντερμαν
Τη χτεσινή, τρίτη μέρα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας προβλήθηκε πληθώρα ταινιών με μια μεγάλη γκάμα στιλιζαρίσματος αλλά και θεματολογίας.

Στην πλειονότητά τους η αφήγηση ήταν ολοκληρωμένη, πιο ώριμη και εξωστρεφής ξεπερνώντας της παλαιότερες αστοχίες και σεναριακές ελλείψεις των ταινιών που προβάλλονταν στο φεστιβάλ. Το ενδιαφέρον κέντρισαν τρεις ταινίες: «Νικολέτα» της Σόνιας Λίζας Κέντερμαν, που πραγματεύεται το ζήτημα της υιοθεσίας μετά τον εμφύλιο πόλεμο, «Ο Χριστός σταμάτησε στο Γκύζη» της Αμερίσσα Μπάστα, που δείχνει την εξαθλίωση μιας οικογένειας την περίοδο της κρίσης μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, και «Γεννήτρια» της Νικολέτας Λεούση που εστιάζει επίσης στην κρίση και στον αντίχτυπό της στη ζωή ενός ιδιοκτήτη χρωματοπωλείου.

Κατά τη διάρκεια των προβολών στην αίθουσα του κινηματογράφου «Ολύμπιον» έγινε παρέμβαση από το Σωματείο «μικρό» για διάδοση, υποστήριξη και διακίνηση των ταινιών μικρού μήκους καταδικάζοντας παράλληλα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Ο εκπρόσωπος του Σωματείου σημείωσε ότι «τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής, οι απόγονοι των ταγματασφαλιτών που κατέδιδαν τους αγωνιστές της Κοκκινιάς, τα ανδρείκελα που χτύπησαν τους κομμουνιστές εργάτες στελέχη των ταξικών Σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, θέλουν να τρομοκρατήσουν. Είναι οι ίδιοι που χτυπούν αδύναμους μετανάστες γιατί μπορούν, είναι οι ίδιοι που χτυπούν ανθρώπους του μόχθου γιατί απαιτούν τα δικαιώματά τους, και είναι αυτοί που σταματούν παραστάσεις και προβολές και καταστρέφουν καλλιτεχνικά έργα που δεν τους είναι αρεστά. Καλούμε τον κάθε συνάδελφο ξεχωριστά και τα σωματεία του καλλιτεχνικού χώρου, στον καιρό των αποφάσεων να πάρουν θέση, να ενώσουμε τις φωνές μας καταγγέλλοντας την εγκληματική δολοφονία, μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία. Να βροντοφωνάξουμε: "Δεν φοβόμαστε, δεν τρομοκρατούμαστε". Πρέπει και μπορούμε να στήσουμε τείχος απειθαρχίας και αγώνα, να τους σαρώσουμε!» με το κοινό και τους δημιουργούς να χειροκροτούν ένθερμα, εγκρίνοντας το περιεχόμενο της καταγγελίας.

Η παρέμβαση αυτή δείχνει ότι οι «μικρομηκάδες» είναι μέρος της κοινωνίας που αφουγκράζεται και καταδικάζει τέτοιου είδους ενέργειες παίρνοντας (στην πλειονότητά τους) θέση όχι μόνο με το έργο τους αλλά και με τη στάση τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ