Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό (3. Για την παραχάραξη της Ιστορίας)» (Με αυτό το βιβλίο - το τρίτο κατά σειρά - ολοκληρώθηκε η μελέτη-έκδοση του ΚΣ της ΚΝΕ. Το 1ο βιβλίο αφορούσε στη σοσιαλιστική οικονομία. Το 2ο στην εργατική εξουσία. Στο 3ο αποκαλύπτονται τα ψέματα και οι διαστρεβλώσεις στα σχολικά βιβλία και σε άρθρα οπορτουνιστών - για την οικοδόμηση και μεγάλα ιστορικά γεγονότα στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες. Λ.χ., το Σύμφωνο Μολότοφ - Ρίμπεντροπ. Τη ναζιστική θηριωδία στο Κατίν. Τη συμφωνία της Γιάλτας. Το τείχος του Βερολίνου και τα αντεπαναστατικά γεγονότα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες).

-- «Ικαρος»: «Ε. Μ. Forster - Κ. Π. Καβάφη "Φίλοι σε ελαφρήν απόκλιση"» (επιμέλεια, σχόλια, εισαγωγή Peter Jeffreys, μετάφραση Κατερίνας Γκίκα, πρόλογος Μανόλη Σαββίδη. Η έκδοση αφορά στην αλληλογραφία του Αγγλου μυθιστοριογράφου Ε. Μ. Φόρστερ με τον Κ. Π. Καβάφη, στην οποία αναφέρονται μεγάλοι λογοτέχνες του 20ού αιώνα. Ο Φόρστερ εργαζόταν στην Αλεξάνδρεια για το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Γνώρισε τον Καβάφη, θαύμασε την ποίησή του και τη διέδωσε στον αγγλόφωνο κόσμο πείθοντας τους Αρνολντ Τούμπι, Τ. Σ. Ελιοτ, Τ. Ε. Λόρενς και Λέοναρντ Τ. Γουλφ να συμμετάσχουν στην πρώτη μετάφραση ποιημάτων του).

-- «Εξάντας»: Βασίλης Αλεξάκης «Ο μικρός Ελληνας» (Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας σ' αυτό το άκρως αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, που απέσπασε το βραβείο Γαλλικής Γλώσσας και υμνήθηκε από τη γαλλική κριτική και του οποίου ο τίτλος παραπέμπει στο φιλελληνικό ποίημα του Βίκτωρος Ουγκό, το 1828, για τον αφανισμό της Χίου, ελκυστικότατα πλέκει τον κόσμο διαφόρων ηρώων της λογοτεχνικής φαντασίας που «μάγεψαν» όταν ήταν παιδί έναν συγγραφέα, που «κούτσα κούτσα» σήμερα περιφέρεται στον παρισινό κήπο του Λουξεμβούργου. Εκεί ο συγγραφέας «σμίγει» ξανά με τους μυθιστορηματικούς ήρωες που αγάπησε μικρός, τους Στρογκόφ, Ροβινσώνα Κρούσο, Δον Κιχώτη, Γιάννη Αγιάννη και άλλους και αναρωτιέται ποιος τον επηρέασε περισσότερο).

-- Α. Α. Λιβάνη: Πάολο Κοέλιο «Το χειρόγραφο της Ακρα» (μετάφραση Μάτας Σαλογιάννη. Εξαιρετικό «φιλοσοφικό» μυθιστόρημα, που μεθερμηνεύει ανθρωπιστικά και όχι θρησκειολογικά το περιεχόμενο ενός χειρογράφου, γνωστού ως «χειρόγραφο της Ακρα», που ανακάλυψε το 1974 Αγγλος αρχαιολόγος στο Ναγκ Χαμαντί, χειρόγραφο υποτίθεται της Καινής Διαθήκης, ενώ ήταν γραμμένο το 1307 μ.Χ.).

-- «Το ροδακιό»: Δημήτρης Καρακίτσος «Οι γάτες του ποιητή Δ. Ι. Αντωνίου» (ποιητική συλλογή). Πέτρος Στεφανέας «Το ψυγείο μας» (ποιητική συλλογή). Γιώργος Μπουραντάς «Χνάρια ελαφριά» (ποιητική συλλογή). Ισμήνη Καρυωτάκη «Απόπειρα συνάντησης» (νουβέλα περιπλάνησης στο έργο των Μπέγιαμιν, Ρίλκε, Πόε, αλλά και κτίρια ξένων και Ελλήνων αρχιτεκτόνων).

-- «Μεταίχμιο»: Λίτσα Λεμπέση «Η μουσική και οι ήχοι στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου» (καθηγήτρια Μουσικής στη Μέση Εκπαίδευση, σχολική σύμβουλος, συγγραφέας βιβλίων, λεξικογραφικών λημμάτων και άρθρων για τη μουσική, βραβευμένη για το παιδαγωγικό έργο της, η Λ. Λεμπέση, γνώστρια του έργου του Γ. Ρίτσου, σ' αυτό το βιβλίο καταγράφει όλους τους στίχους του που αναφέρονται στη μουσική ή σε ήχους και «προκαλεί» μια μουσική «ανάγνωση» αυτών των στίχων). Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου «Αφύπνιση 800 mg» (συλλογή 39 διηγημάτων, 800 λέξεων το καθένα).

-- Μανόλης Γιακουμάκης «Μεταναστεύσεις» (έκδοση των ποιητικών συλλογών του Μ. Γιακουμάκη από το 1979 μέχρι και τον Οκτώβρη του 2012. Η διεύθυνση του ποιητή: Νικοπόλεως 52, Αθήνα 11254).

-- «Οδός Πανός»: Τάσος Μπέσιος «Γεγονότα σιωπής» (ποιήματα).

-- Βαγγέλης Σακκάτος «Ευρωπαϊκή Ενωση - Ο λάκκος των λεόντων (Οι ναζιστικές καταβολές της «Ευρωπαϊκής Ενωσης των Βρυξελλών»). (Μελέτη εικονογραφημένη με φωτογραφίες. Εκδόσεις «Δρόμων»).

-- Ντούσας Δημήτρης «Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο και η Αποκάλυψη του Ιωάννη» (φιλοσοφική μελέτη. Διεύθυνση του συγγραφέα: Σωκράτους 202, Καλλιθέα 17674).

-- «Κοινωνική Επιθεώρηση» (περιοδικό περί κοινωνίας και πολιτικής. Τεύχος 1ο).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ