Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρυσαυγίτες δολοφόνησαν νεαρό μουσικό στο Κερατσίνι

Μαφιόζικη επίθεση σε παρέα νεολαίων, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Αμεση εργατική - λαϊκή απάντηση, με συγκέντρωση το απόγευμα

Νεολαίοι, στο σημείο που έπεσε νεκρός ο 34χρονος

Eurokinissi

Νεολαίοι, στο σημείο που έπεσε νεκρός ο 34χρονος
Ενέδρα θανάτου έστησαν χτες βράδυ χρυσαυγίτες σε παρέα νεολαίων στο Κερατσίνι, τραυματίζοντας θανάσιμα με μαχαίρι τον 34χρονο μουσικό Παύλο Φύσσα, γνωστό μεταξύ άλλων στην περιοχή για τα τραγούδια και τη δράση του ενάντια στη φασιστική οργάνωση.

Δράστης της δολοφονίας είναι ο 45χρονος Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος, μετά τη σύλληψή του, ομολόγησε το έγκλημα και ότι είναι χρυσαυγίτης. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στην επίθεση συμμετείχαν 30 με 40 τραμπούκοι, ντυμένοι με παντελόνια παραλλαγής και μαύρες μπλούζες. Ορισμένοι από αυτούς έφεραν τα διακριτικά της Χρυσής Αυγής και άλλοι είχαν σκεπασμένα τα πρόσωπά τους.

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε λίγο μετά τις 12 το βράδυ της Τρίτης, στην οδό Τσαλδάρη, στην Αμφιάλη. Σύμφωνα με μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες, τα γεγονότα έχουν ως εξής: Η παρέα των νεαρών, μεταξύ αυτών και δύο κορίτσια, παρακολουθούσε ποδοσφαιρικό αγώνα σε καφετέρια της περιοχής, στην οποία βρίσκονταν και δύο χρυσαυγίτες. Ενας από αυτούς στοχοποίησε την παρέα και ειδοποίησε τους ομοϊδεάτες του να σπεύσουν στην περιοχή.

Μετά το τέλος του αγώνα, όταν η παρέα κατευθύνθηκε προς την οδό Τσαλδάρη, έπεσε πάνω στην ενέδρα των φασιστοειδών, που βγήκαν από τα γύρω στενά, άλλοι με τα πόδια και άλλοι με μηχανές. Ο μαφιόζικος τρόπος που έδρασαν, θυμίζει την επίθεση ενάντια σε πρωτοπόρους εργάτες και συνδικαλιστές, την περασμένη Πέμπτη στο Πέραμα. Οι νεαροί έτρεξαν να ξεφύγουν, όταν από το αντίθετο ρεύμα της Π. Τσαλδάρη εμφανίστηκε ένα αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε ο δράστης. Κατέβηκε από το αυτοκίνητο και επιτέθηκε στον Π. Φύσσα, ο οποίος είχε μείνει πιο πίσω από τους υπόλοιπους της παρέας του.

Ο χρυσαυγίτης τραμπούκος έβγαλε μαχαίρι και χτύπησε το νεαρό μουσικό δύο φορές, μία στην κοιλιά και μία στην καρδιά. Σύμφωνα με μαρτυρία του πατέρα, ο οποίος είναι μέλος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και μεταλλεργάτης της Ζώνης, «το χτύπημα ήταν επαγγελματικό», όπως τον ενημέρωσαν οι γιατροί στο Κρατικό της Νίκαιας, όπου κατέληξε ο γιος του.

Αγανάκτηση και οργή

Αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ότι ενώ εξελίσσονταν η επίθεση, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που βρίσκονταν κοντά στο σημείο δεν επενέβησαν, με τη δικαιολογία ότι περίμεναν ενισχύσεις. Μόνο μετά το μαχαίρωμα του νεαρού υπήρξε επέμβαση και συνελήφθη ο δράστης, ενώ βρέθηκε και το μαχαίρι που κρατούσε. Αλλοι αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ότι το ασθενοφόρο καθυστέρησε πολύ να φτάσει.

Μία ακόμα μαρτυρία λέει ότι η παρέα παρέμενε στην καφετέρια, επειδή είχε αντιληφθεί ότι παραμονεύουν οι χρυσαυγίτες, κάποιοι από τους οποίους κρατούσαν ρόπαλα και φορούσαν δερμάτινα γάντια. Τότε, ένας άγνωστος με μηχανάκι, ο οποίος διατηρούσε επαφή και με την ομάδα των χρυσαυγιτών, συστήθηκε σαν αστυνομικός και διαβεβαίωσε την παρέα ότι «το συμβάν έληξε» και ότι μπορεί να αποχωρήσει με ασφάλεια.

Στον τόπο της δολοφονίας έφτασαν από την πρώτη ώρα μέλη και στελέχη της ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γ. Τούσσας, μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων του λαϊκού κινήματος. Η οργή και η αγανάκτηση του εργατόκοσμου της Αμφιάλης για τους δολοφόνους χρυσαυγίτες ξεχύλιζε. Τα συνδικάτα όρισαν συγκέντρωση για το απόγευμα της ίδιας μέρας (βλέπε ρεπορτάζ στις επόμενες σελίδες) και εξέδωσαν ανακοίνωση καταδίκης της Χρυσής Αυγής, στην οποία σημείωναν μεταξύ άλλων:

«Ο εγκληματικός μηχανισμός της Χρυσής Αυγής χτυπάει σε εργατικές λαϊκές γειτονιές, αποκαλύπτοντας ότι είναι μηχανισμός του σάπιου συστήματος, του κεφαλαίου. Στόχο έχει να τρομοκρατήσει κάθε εργαζόμενο, κάθε νέο που σηκώνει κεφάλι και αγωνίζεται ενάντια στη βάρβαρη πολιτική. Να μην τους περάσει. Ο λαός έχει τη δύναμη να τους τσακίσει. Τώρα χρειάζεται μαζική λαϊκή κινητοποίηση και δράση όλων των εργαζομένων και της νεολαίας για να απομονωθούν οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε σωματείο, σε κάθε λαϊκή γειτονιά. Κάθε μαζικός φορέας να αναπτύξει δράση για να τους πετάξει έξω, αυτούς και τη σάπια ιδεολογία τους, να μην περνάει πουθενά το ναζιστικό δηλητήριο».

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, με επικεφαλής τον πρόεδρο Σ. Πουλικόγιαννη, επισκέφτηκαν τον πατέρα του θύματος στο Κρατικό της Νίκαιας και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους. Ο Π. Φύσσας είχε δουλέψει κι αυτός σαν μεταλλεργάτης στη Ζώνη και στο παρελθόν ήταν μέλος του Συνδικάτου Μετάλλου.

  • Με ανακοινώσεις τους, την επίθεση καταδίκασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Καρ. Παπούλιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ, το ΠΑΣΟΚ, οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες», η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλοι. Στο ζήτημα έγινε αναφορά και στη Βουλή, όπου εκ μέρους του ΚΚΕ τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Ν. Καραθανασόπουλος.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ