Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πάλη ενάντια στη φοροεπιδρομή

Μέσω διαρροών η συγκυβέρνηση, έδωσε στη δημοσιότητα βασικά στοιχεία του νέου φόρου (Ενιαίος Φόρος Ακινήτων), που θα αντικαταστήσει το χαράτσι που εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ). Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται σε κάθε είδους ακίνητα: διαμερίσματα, μονοκατοικίες, εντός και εκτός σχεδίου πόλης οικόπεδα, χωράφια (καλλιεργήσιμα ή μη) τους βοσκότοπους, κτηνοτροφικές μονάδες κ.ά. Κατ' αρχήν έχει μια σημασία να αναφέρουμε ότι η ιδέα για την επιβολή φόρου στην ακίνητη ιδιοκτησία δεν είναι σημερινή. Οι πρώτες σκέψεις για την επιβολή του είχαν ήδη γίνει το 2002 από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (υπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης). Είχαν δηλαδή αποφασίσει ούτως ή άλλως να προχωρήσουν σε φορολόγηση της μικρής ακίνητης ιδιοκτησίας, σε μία περίοδο όπου ο ελληνικός καπιταλισμός βρισκόταν σε ανοδική φάση, ενώ δεν υπήρχε τότε καμία ένδειξη για το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Σήμερα, μέσα σε διαφορετικές βέβαια συνθήκες, θέτουν σε εφαρμογή ένα μέτρο, σχεδιασμένο τουλάχιστον 11 χρόνια πριν.

Τι επιδιώκουν τώρα με την εφαρμογή του μέτρου αυτού; Στην πραγματικότητα και με αυτό, στοχεύουν στη μεγαλύτερη μεταφορά φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, ώστε να βρεθούν νέοι, ακόμα περισσότεροι πόροι για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα, είναι βέβαιο ότι οι φτωχοί αγρότες για τους οποίους θα είναι τραγικές οι συνέπειες, θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια σε αυτό ακριβώς που λένε κυβερνητικά στελέχη: «όποιος δεν έχει να πληρώσει φόρο ακινήτων να πουλήσει την περιουσία του»... Η νέα αφαίμαξη, με τη μορφή της φορολόγησης της αγροτικής γης, θα τους εξωθήσει στη μαζική εγκατάλειψη των εκμεταλλεύσεών τους. Ηδη, τα κοράκια καραδοκούν. Στόχος, η συγκέντρωση της γης στα χέρια μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Και έτσι θα επιταχυνθεί η συγκέντρωση γης και ακίνητης περιουσίας σε επιχειρηματικά χέρια. Πρέπει να αναφέρουμε για να κατανοήσει κάποιος πού το πάει η κυβέρνηση, ότι με τον ίδιο νόμο μειώνεται σημαντικά η φορολογική επιβάρυνση μονοπωλιακών ομίλων και μεγαλοϊδιοκτητών...

Το πρόβλημα αφορά το σπίτι του φτωχού εργάτη, το μικρομάγαζο του επαγγελματία, το χωραφάκι του αγρότη. Και γι' αυτό το λόγο οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να συμπαραταχθούν μαζί με τους εργάτες, με τους αυτοαπασχολούμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα και να υψώσουν ισχυρό λαϊκό τείχος αντίστασης, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης. Η πρόταση του ΚΚΕ για αφορολόγητο όριο 40.000 ευρώ για ζευγάρι και επιπρόσθετα 5.000 ανά παιδί, αφορολόγητη πρώτη κατοικία έως 120 τ.μ. και φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, με 45% συντελεστή φορολογίας διανεμόμενων και αδιανέμητων κερδών και κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών (αναπτυξιακοί νόμοι, φοροαπαλλαγές εφοπλιστών κλπ.), είναι ένας δρόμος μέσα στον οποίο οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, μπορούν να οργανώσουν την πάλη τους. Με στόχο να ανατραπεί συνολικά η πολιτική που τους εξαθλιώνει, με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη μονομερή διαγραφή του χρέους, με εργατική - λαϊκή εξουσία.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ