Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαχειριστικές κόντρες με φόντο τις γερμανικές εκλογές

Το ΔΝΤ ζητά «λιτότητα με μέτρο» και η Μέρκελ υπερασπίζεται το κυρίαρχο μείγμα στην Ευρωζώνη

Η απόφαση της Fed να περιορίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αναμένεται να επιδράσει συνολικά στην παγκόσμια οικονομία
Η απόφαση της Fed να περιορίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αναμένεται να επιδράσει συνολικά στην παγκόσμια οικονομία
Με εκατέρωθεν δηλώσεις συνεχίζεται η κόντρα για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ, ενόψει και των εκλογών για την καγκελαρία στις 22 Σεπτέμβρη. Σε έκθεση που δημοσιοποίησε την Τρίτη, το ΔΝΤ καλεί τις κυβερνήσεις στις «ανεπτυγμένες οικονομίες» να εφαρμόζουν «λελογισμένη λιτότητα», «προσαρμοσμένη στις δυνατότητες της χώρας ώστε να μην καθίσταται αντιπαραγωγική». Επί της ουσίας, στηρίζει με τα μπούνια τα αντιλαϊκά μέτρα στις χώρες με κρίση και ζητάει περισσότερα επεκτατικά μέτρα, για να ανασάνει το κεφάλαιο και όχι βέβαια ο λαός.

Σύμφωνα με τα στελέχη του Ταμείου, μπορεί η άμεση δημοσιονομική προσαρμογή να θεωρείτο συχνά ως το πιο αποτελεσματικό μέσο για την εξυγίανση των δημοσιονομικών, ωστόσο «τα σχέδια λιτότητας μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη και να υπονομεύσουν την κοινωνική και πολιτική συνοχή». «Οι ανεπτυγμένες χώρες δεν είναι ασφαλείς έναντι μιας ξαφνικής αλλαγής του κλίματος στις αγορές παρόμοιας με αυτές που προκάλεσαν κρίσεις στις αναδυόμενες οικονομίες στο παρελθόν», τονίζεται στην έκθεση.

Από την πλευρά της, η Α. Μέρκελ υπερασπίζεται το κυρίαρχο μείγμα διαχείρισης στην Ευρωζώνη και παρουσιάζει σαν «δημοψήφισμα για τη σταθερότητα της Ευρώπης και του ενιαίου νομίσματος» τις εκλογές της Κυριακής. Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση, είπε ότι οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην ίδια, για βοήθεια σε όσες χώρες το χρειάζονται υπό όρους, και τους Σοσιαλδημοκράτες, που λένε «να πέφτουν όλα τα χρέη σε μια τσέπη».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που δείχνει ότι στο εσωτερικό της Ευρωζώνης δημιουργούνται προπλάσματα για μια ενδεχόμενη αναμόρφωσή της, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, δήλωσε ότι για να ολοκληρωθεί η τραπεζική ενοποίηση θα πρέπει να τροποποιηθούν οι συνθήκες της ΕΕ, όπως ζητάει η Γερμανία. «Είμαι πολύ κοντά στη θέση της Γερμανίας», είπε η ίδια.

Στις ΗΠΑ, η Fed αναμένεται να ξεκινήσει τη σταδιακή απόσυρση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ανακοινώνοντας μείωση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους 85 δισ. δολαρίων το μήνα, με το οποίο προωθεί την ενίσχυση της ρευστότητας. Οι ανακοινώσεις αναμένονταν χτες. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμενόταν ακόμα να διατηρήσει κοντά στο μηδέν τα επιτόκια. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν από τη Fed να μειώσει τις μηνιαίες αγορές στα 75 δισ. δολάρια.

Την ίδια ώρα, το γραφείο προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου καλούσε με έγγραφο τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να είναι προετοιμασμένες για την πιθανότητα ενός οικονομικού «μπλακ-άουτ», καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται ότι αδυνατούν να συμβιβαστούν στο θέμα του προϋπολογισμού μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη. Σε ενημερωτικό του σημείωμα, το γραφείο προϋπολογισμού ζητάει σχεδιασμό για τη διατήρηση ενός προσωπικού ανάγκης στις βασικές κρατικές υπηρεσίες, σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση και κηρυχτεί στάση πληρωμών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Υψηλή αβεβαιότητα», «καθοδικοί κίνδυνοι» και ύφεση η μεγάλη εικόνα(2023-11-22 00:00:00.0)
Αναιμική ανάκαμψη με νέα αντιλαϊκά μέτρα και φόντο τη συγχρονισμένη επιβράδυνση(2019-10-18 00:00:00.0)
Η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνει(2015-10-11 00:00:00.0)
Η Fed και η κρίση στις ΗΠΑ(2013-09-20 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το ελληνικό χρέος(2013-09-13 00:00:00.0)
Στον πάτο ο λαός ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης(2012-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ