Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Από σήμερα οι συνεννοήσεις με την τρόικα

Η προσπάθεια χειραγώγησης του λαού θα κλιμακωθεί, μπροστά στα χειρότερα που του ετοιμάζουν

Σήμερα, Πέμπτη, αναμένονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, για συνεννοήσεις με την κυβέρνηση αναφορικά με τα «προαπαιτούμενα» της δόσης του Οκτώβρη, ύψους 1 δισ. ευρώ. Τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας θα έρθουν στην Ελλάδα την επομένη των γερμανικών εκλογών (22/9) και έως τότε αναμένεται να κορυφωθούν η προπαγάνδα και η προσπάθεια χειραγώγησης του λαού.

Σε μια πρώτη φάση, κυβέρνηση και τρόικα επιδιώκουν να ολοκληρώσουν τις συνεννοήσεις για την ένταξη σε διαθεσιμότητα τουλάχιστον 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη Σεπτέμβρη και άλλων 12.500 έως τα τέλη Δεκέμβρη. Επίσης, για την οριστικοποίηση του τρόπου με τον οποίο θα κλείσουν ή θα ιδιωτικοποιηθούν παραπέρα τα ΕΑΣ, η ΕΛΒΟ και η ΛΑΡΚΟ (προθεσμία μέχρι τέλος Δεκέμβρη), για τη διαδικασία πώλησης των ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ, όπως και για τη θέσπιση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

Μετά το τέλος των διαβουλεύσεων η τρόικα θα συντάξει έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τον προσδιορισμό των δημοσιονομικών κενών την περίοδο 2015 - 2016, προκειμένου να ξεκινήσουν και επίσημα τα παζάρια για την κάλυψή του. Ηδη, όμως, από διάφορες μεριές ρίχνονται τροχιοδεικτικές βολές για τα χειρότερα που περιμένουν το λαό, στο όνομα της «δημοσιονομικής εξυγίανσης», στην πραγματικότητα για να ξεπεράσει το κεφάλαιο την κρίση.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ Λ. Κοέν, ο οποίος είπε στο βελγικό ραδιόφωνο: «Είναι σαφές ότι δεν βρισκόμαστε στο τέλος του ελληνικού προβλήματος. Θα χρειαστεί να καταβάλουμε και άλλες προσπάθειες σίγουρα, μία ίσως και δύο φορές ακόμη. Θα χρειαστεί να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει πρόοδος αλλά είναι πολύ αργή. Φυσικά, η οικονομική βάση της Ελλάδας είναι εξαιρετικά μικρή και θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να ξαναλειτουργήσει σταδιακά».

Ανησυχία από την τακτική της Fed

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που δείχνει και την ανησυχία στο στρατόπεδο των αστών για τη διαχείριση της κρίσης, ο Γεργκ Ασμουσεν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, εκτίμησε χτες ότι οι πιθανές συνέπειες της απόφασης της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει το επίπεδο της νομισματικής τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας με τις αγορές αξιόγραφων στις οποίες προχωρά, υπάρχει ο κίνδυνος να είναι μεγαλύτερες τώρα από ό,τι ήταν το 1994.

Τότε, η Fed είχε προχωρήσει σε παρόμοια αλλαγή πολιτικής, με αποτέλεσμα οι αγορές ομολόγων να κατακρημνιστούν. Η Fed αναμένεται να ανακοινώσει τη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων εντός του μήνα (17 - 18 Σεπτέμβρη). «Εάν η διάχυση ήταν μεγάλη το 1994, μπορούμε να αναμείνουμε ότι θα είναι ακόμα μεγαλύτερη σήμερα, σε έναν όλο πιο βαθιά διασυνδεδεμένο κόσμο», είπε ο Ασμουσεν σε ομιλία του στις Βρυξέλλες.

Στην Πορτογαλία, τέλος, η φτώχεια βαθαίνει. Σύμφωνα με δυο μελέτες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το 39% των ερωτηθέντων είπε πως έχει περάσει τουλάχιστον μία μέρα χωρίς να έχει φάει τίποτε, ελλείψει χρημάτων, κατά τη διάρκεια ενός εξαμήνου (27% το 2010). Το 26% των ερωτηθέντων το 2013 δήλωσε πως στερείται διατροφικά αγαθά και πως νιώθει πείνα «πολλές μέρες κάθε βδομάδα» (16% το 2010). Το 2013, μόνο το 23% των συντηρούμενων από τις «τράπεζες τροφίμων» δήλωσε πως «είναι σε θέση να αγοράσει τροφή έως το τέλος του μήνα», από 49% τρία χρόνια νωρίτερα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ