Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκρηκτική η κατάσταση στα ΕΠΑΛ

Αγωνιστικό κάλεσμα σε καθηγητές, μαθητές και γονείς, στο συγκρότημα του «Ευκλείδη», απηύθυνε η βουλευτής του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου

Με προβλήματα ξεκίνησε η σχολική χρονιά και στα σχολεία της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί οι εκπαιδευτικοί. Προβλήματα υπάρχουν και στη μεταφορά των μαθητών, καθώς ο Σύνδεσμος Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας - Θράκης δεν πραγματοποιεί δρομολόγια αντιδρώντας στις πιέσεις του υπουργείου να μειώσουν τις αμοιβές τους κατά 40% - 60%.

Ιδιαίτερα οξυμένα είναι τα προβλήματα στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ.

Με την κατάργηση των ειδικοτήτων και τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών, στη Θεσσαλονίκη τα ΕΠΑΛ και οι ΕΠΑΣ θα λειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό τουλάχιστον κατά 50%, ενώ κατά 50% εμφανίζεται να μειώθηκε και ο αριθμός των μαθητών τους.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο 7ο ΕΠΑΛ, το 6ο νυχτερινό ΕΠΑΛ και την ΕΠΑΣ, όπου λειτουργούσαν ειδικότητες τομέων υγείας, γραφιστικής, κομμωτικής κλπ): Στο 7ο ΕΠΑΛ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 19 εκπαιδευτικοί και απομένουν 20. Στο 6ο νυχτερινό ΕΠΑΛ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 11 και απέμειναν 20. Στην ΕΠΑΣ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 27 και απέμειναν περίπου 20. Στο 10ο ΕΠΑΛ βγήκαν σε διαθεσιμότητα 9 εκπαιδευτικοί και άλλοι 3 συνταξιοδοτήθηκαν με αποτέλεσμα να μένουν περίπου 20 εκπαιδευτικοί.

Στο μεταξύ ακόμη δεν τοποθετήθηκαν οι ωρομίσθιοι που θα κάνουν τα μαθήματα ειδικότητας στους μαθητές της Γ' τάξης, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό, περίπου 20%, μεταξεταστέων μαθητών που ακόμη δεν έδωσαν εξετάσεις στα μαθήματα ειδικοτήτων.

Στην έναρξη της σχολικής χρονιάς στο σχολικό συγκρότημα του «Ευκλείδη» (7ο - 8ο - 10ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης), παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με την Ελένη Γερασιμίδου, βουλευτή, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό στους καθηγητές και τους μαθητές. Νωρίτερα συναντήθηκε με τους Συλλόγους καθηγητών και συζήτησε για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η Ελ. Γερασιμίδου ανέφερε ότι με το νόμο για το «Νέο Λύκειο» υψώνονται μεγαλύτεροι ταξικοί φραγμοί στην Παιδεία για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Η μόνη διέξοδος που τους δίνει είναι η ψευτοκατάρτιση και η μαθητεία της τζάμπα εργασίας. Κάλεσε καθηγητές, μαθητές και γονείς μαζί να παλέψουν ενάντια στην πολιτική που στερεί από τα παιδιά τους την παιδεία και σε συντονισμό με το υπόλοιπο εργατικό λαϊκό κίνημα να την ανατρέψουν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ