Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ
Καταψήφισε το νέο Κώδικα Δικηγόρων το ΚΚΕ

Χτες, η ακρόαση φορέων στην αρμόδια Επιτροπή, την ερχόμενη εβδομάδα στο δεύτερο θερινό Τμήμα της Βουλής

Την ερχόμενη εβδομάδα ψηφίζεται από το δεύτερο θερινό Τμήμα της Βουλής ο νέος Κώδικας Δικηγόρων, ο οποίος μεταξύ άλλων περιέχει ρυθμίσεις που ευνοούν το λεγόμενο «άνοιγμα» του επαγγέλματος, την ανάπτυξη μεγάλων δικηγορικών εταιρειών και προωθεί διατάξεις που επιβαρύνουν τους νέους ασκούμενους δικηγόρους που επιθυμούν να μπουν στο επάγγελμα.

Καταψηφίζοντας επί της αρχής τον Κώδικα η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη τόνισε - στη συζήτηση χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή - ότι το λεγόμενο άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος διαμορφώνει ένα μοντέλο το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη, «το μοντέλο της μεγάλης δικηγορικής επιχείρησης που θα έχει ένα ικανό, ευέλικτο, φθηνό υπαλληλικό προσωπικό, χαμηλόμισθο και χωρίς κανένα εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα». Εφερε ως παράδειγμα τις πρόσφατες απολύσεις δύο ασκούμενων δικηγόρων από γραφεία επειδή πήραν μέρος σε πανελλαδική απεργία και τόνισε: «Φανταστείτε τι θα γίνει μετά στα μεγάλα γραφεία. Θα εξασφαλιστεί πολύ χρήμα λόγω της φθήνιας στις μεγάλες εταιρείες και τα μονοπώλια και θα ανέβει κάθετα το κόστος για τον πολίτη»...

Η βουλευτής υπογράμμισε ότι τα μνημόνια που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις με την τρόικα ενσωματώνονται σε μια σειρά από δρομολογημένα βήματα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και έχουν στη συγκεκριμένη περίπτωση στόχο το εισόδημα και τη θέση της μεγάλης πλειοψηφίας των δικηγόρων. Πρότεινε να καταργηθεί η διαδικασία της άσκησης των δικηγόρων και αυτή να είναι προπτυχιακή διαδικασία πληρωμένη από το Δημόσιο και όχι να πηγαίνει ο νέος δικηγόρος «για 18 μήνες τσάμπα, "γαλέρα" σε μεγάλο γραφείο για να αποκτήσει εμπειρία».

Κατά τη χτεσινή ακρόαση φορέων ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Διαμαντόπουλος ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δε ζητά την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος λόγω τρόικας, αφού τα ίδια έλεγε και πριν από 25 χρόνια στις εκθέσεις του στο Ινστιτούτο Ερευνών του ΣΕΒ στο οποίο ήταν επικεφαλής. «Δεν είναι λοιπόν απόψεις της τρόικας, αλλά εσωτερικών συμφερόντων και απόψεων», είπε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ