Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του λαού υπόθεση η Παιδεία

Από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και Λαϊκών Επιτροπών στο Βόλο
Από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και Λαϊκών Επιτροπών στο Βόλο
Η Τρίτη, 10 Σεπτέμβρη, μέρα που ψηφίζεται το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το ΠΑΜΕ καλεί στους δρόμους, στον αγώνα για να μείνει στα χαρτιά, για να μην περάσουν τα μέτρα που τσακίζουν τη μόρφωση των παιδιών του λαού. Ηδη σωματεία και Εργατικά Κέντρα έχουν πάρει αποφάσεις και καλούν στα συλλαλητήρια που γίνονται σε διάφορες πόλεις, δείχνοντας το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι, να βάλουν σταθερά στον προσανατολισμό της πάλης τους το θέμα της μόρφωσης των παιδιών τους. Πολύ περισσότερο τώρα, με αιχμή το νομοσχέδιο για το Λύκειο και την Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Το συγκεκριμένο νομοθέτημα αφορά πρώτα και κύρια την εργατική τάξη και τα παιδιά της. Οχι γενικά κι αόριστα γιατί η Παιδεία πρέπει να είναι υπόθεση του λαού, αλλά και γιατί το συγκεκριμένο νομοθέτημα θα εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, θα πλουτίσει τα φροντιστήρια, θα αποθαρρύνει παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών να ολοκληρώσουν το σχολείο, θα σπρώξει μάζες παιδιών της εργατικής τάξης σε φτηνιάρικες δομές κατάρτισης, δηλαδή σε δομές αμορφωσιάς με γενικευμένη τη μαθητεία. Και η μαθητεία, με τους όρους που οργανώνεται, δεν είναι εκμάθηση μιας τέχνης, ενός επαγγέλματος, αλλά εξασφάλιση μιας πάμφθηνης μάζας νέων εργαζομένων για τους επιχειρηματίες.

Πρωτοβουλίες και δράσεις που πρέπει να πληθύνουν

Το νήμα με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που χρειάζεται να οργανωθούν για να ενημερωθούν πλατιά οι εργάτες και να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για τη μόρφωση των παιδιών τους με αιχμή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το έπιασαν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ και από κοινού με το σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού διοργάνωσαν τις πρώτες περιοδείες με αυτό το θέμα στα ξενοδοχεία ΚΑΡΑΒΕΛ και ΧΙΛΤΟΝ. Ακολούθησαν πρωτοβουλίες όπως αυτή του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στη Μαγνησία που από κοινού με τρεις Λαϊκές Επιτροπές, με σωματεία και με φοιτητές του Βόλου έκαναν συμβολική κατάληψη στην Αντιπεριφέρεια. Ακόμα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βορείου Δωδεκανήσου οργάνωσε κοινή σύσκεψη με το ΔΣ της Β' ΕΛΜΕ, συζήτησαν για το νομοσχέδιο και αφού ξεκαθάρισαν ότι αυτό «δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς που απολύονται αλλά τα ίδια τα παιδιά της εργατικής τάξης που μέσα από την εφαρμογή του θα βρουν νέα εμπόδια στη μόρφωσή τους», συμφώνησαν να αναπτύξουν πολύμορφες δράσεις και αγώνες για ένα σχολείο που θα απαντά στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών.

Αυτές οι δράσεις μπορούν και πρέπει να συνεχιστούν και να πληθύνουν. Η πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και τις συνέπειές του είναι κρίσιμο ζήτημα. Εξορμήσεις ενημέρωσης με κοινά συνεργεία συνδικαλιστών, γονέων, εκπαιδευτικών, περιοδείες στους τόπους δουλειάς, στα εργοστάσια, στις υπηρεσίες, στους χώρους κατάρτισης και εκπαίδευσης των νέων, συσκέψεις μαζικών φορέων και προγραμματισμός δράσης, πρέπει να μπουν στο χαρτί, με σχέδιο, για την πρωτοπορία των εργατών, με στόχο ο κάθε εργάτης να αναλάβει δράση, να κάνει δική του υπόθεση το τι μαθαίνει το παιδί του.

Το αν και τι μαθαίνουν τα παιδιά μας είναι υπόθεση της εργατικής τάξης

Οπως λέει χαρακτηριστικά η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή της για το νομοσχέδιο:

«Για τα παιδιά της αστικής τάξης δεν υπάρχει καμία στέρηση, κανένα πρόβλημα. Εχουν εξασφαλισμένο μέλλον και προοπτική. Τα δικά μας παιδιά τσακίζονται.

Οι εργάτες δεν μπορούν να αφήσουν την υπόθεση της μόρφωσης και της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους στα χέρια και τα νύχια της αστικής τάξης.

Τα μυαλά και οι ψυχές των παιδιών μας δεν μπορεί να διαπλάθονται από τους ιθύνοντες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, από τους μέντορες της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Σκέψου: Σήμερα, που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα υπάρχει η δυνατότητα όλα τα παιδιά να μορφώνονται ολόπλευρα και οι νέοι να έχουν εξασφαλισμένη δουλειά με βάση το αντικείμενο που έχουν σπουδάσει. Υπάρχει η δυνατότητα όλα τα παιδιά να ολοκληρώνουν ως τα 18 τους χρόνια τη βασική - γενική τους μόρφωση, μέσα από ένα Ενιαίο Δωδεκάχρονο Υποχρεωτικό Σχολείο και στη συνέχεια να επιλέγουν είτε το δρόμο της επαγγελματικής ειδίκευσης, είτε το δρόμο του Πανεπιστημίου. Σε ένα σχολείο κοινό για όλα τα παιδιά, που θα ολοκληρώνει τη διαπαιδαγωγητική του εργασία χωρίς κανένα φροντιστήριο, θα παρέχει στο νέο άνθρωπο όλα τα εφόδια για το μέλλον.

Αυτό είναι το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα, κι εμείς και τα παιδιά μας.

Γι' αυτό παλεύουμε να γίνουν ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της Οικονομίας και της Κοινωνίας, να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική, να απαλλαγούμε από την εξουσία και τη δικτατορία του μεγάλου κεφαλαίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των μορφωτικών - λαϊκών αναγκών. Για μια κοινωνία που θα έχει ως αποκλειστικό και κύριο σκοπό της την ευημερία του ανθρώπου».

Αύριο αποφασίζουν οι καθηγητές

Την ανάγκη αυτή, κοινής οργάνωσης και δράσης, τόνισαν και οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ που έγιναν τη βδομάδα που πέρασε και στις οποίες οι εκπαιδευτικοί συζήτησαν τη δράση τους κι αποφάσισαν απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ επικέντρωσαν στις προϋποθέσεις, ώστε ο αγώνας να ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση, να γίνει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικός. Ανέδειξαν την επιτακτική ανάγκη ο αγώνας να βάλει στο επίκεντρο τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία, την κοινή δράση με εργαζόμενους, γονείς, μαθητές, με όλο το λαό. Επισήμαναν, τέλος, ότι οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, οι απολύσεις, οι διαθεσιμότητες βρίσκονται στην ίδια όχθη με τις ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, υπηρετούν την ανάγκη των επιχειρηματικών ομίλων για ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη.

Αύριο Δευτέρα, γίνεται στην Αθήνα η γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ, οι οποίοι προσέρχονται με τη συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών Ενώσεων των εκπαιδευτικών να έχουν πάρει αποφάσεις για απεργία του κλάδου. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 88 ΕΛΜΕ, στις 69 ΕΛΜΕ πραγματοποιήθηκαν γενικές συνελεύσεις στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 11.327 εκπαιδευτικοί, σε σύνολο περίπου 80 χιλιάδων και πήραν μέρος στις ψηφοφορίες περίπου 9.000 εκπαιδευτικοί. Την πρόταση του ΠΑΜΕ για 48ωρη απεργία και νέες Γενικές Συνελεύσεις τη δεύτερη μέρα, για την κλιμάκωση της πάλης, παίρνοντας υπόψη τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, υπερψήφισαν 1.774 εκπαιδευτικοί, ενώ 5.886 εκπαιδευτικοί υπερψήφισαν την πρόταση της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΣΥΡΙΖΑ - Παρεμβάσεις) για απεργία διαρκείας. Εξήντα ΕΛΜΕ αποφάσισαν 5ήμερες επαναλαμβανόμενες από 16 Σεπτέμβρη, ενώ 8 ΕΛΜΕ αποφάσισαν 48ωρη απεργία στις 18 και 19 Σεπτέμβρη και κλιμάκωση της πάλης με νέες Γενικές Συνελεύσεις τη δεύτερη μέρα της απεργίας. Σε 4 ΕΛΜΕ υπερψηφίστηκε το πλαίσιο που πρότεινε το ΠΑΜΕ.


Γ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ