Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες μειώσεις επικουρικών και εφάπαξ μέσω «συγχωνεύσεων»

Η υπαγωγή των εισφορών για επικουρικές και εφάπαξ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανοίγει το δρόμο για νέες μειώσεις σε συντάξεις και παροχές

Επιταχύνει η κυβέρνηση τις διαδικασίες «ενοποίησης» και «συγχώνευσης» Ταμείων που μαζί τους θα φέρουν νέες περικοπές συντάξεων και παροχών, καθώς και τη «συγχώνευση» κύριας και επικουρικής σύνταξης, αφού η τελευταία μετατρέπεται σε ένα μίζερο συμπλήρωμα της πρώτης. Βήμα σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας πως από την 1η Δεκέμβρη του 2013 οι εισφορές εργαζόμενων και εργοδοτών όλων των επικουρικών ταμείων που έχουν υπαχθεί στο ΕΤΕΑ, αλλά και των εισφορών των εφάπαξ (ταμεία πρόνοιας) θα υπαχθούν στη μηνιαία ασφαλιστική δήλωση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το οποίο και θα κρατά τους πόρους.

Με αυτόν τον τρόπο, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και όλα τα επιμέρους ταμεία του ιδιωτικού τομέα που έχουν υπαχθεί σε αυτό, αλλά και τα ταμεία πρόνοιας που δίνουν εφάπαξ παροχές, όχι μόνο δεν αποκτούν αυτοτελή μηχανισμό είσπραξης των δικών τους πόρων, αλλά θα εξαρτώνται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το οποίο καθίσταται ο μοναδικός φορέας καταγραφής των εισφορών. Απομένει να δούμε αν τελικά θα μετατραπεί και σε φορέα πραγματικής είσπραξης των εισφορών, μιας και μέχρι τώρα η εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων, όχι μόνο διαρκεί δεκαετίες αλλά συνεχίζει να αυξάνεται φθάνοντας -σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων των υπηρεσιών του- στο 40%!

Και βεβαίως το ζήτημα δεν είναι τεχνικό. Ποιος δηλαδή ασφαλιστικός φορέας θα ελέγχει και θα εισπράττει τις εισφορές. Ούτε όμως μπορεί να υποτιμηθεί το γεγονός, ότι διαχρονικά το ΙΚΑ, ενώ εισέπραττε για λογαριασμό «τρίτων», άλλων δηλαδή ασφαλιστικών οργανισμών και οργανισμών κοινωνικής πολιτικής (Επικουρικό, ΟΑΕΔ, Εργατική Κατοικία και Εστία) δεν απέδιδε ποτέ αυτούς τους πόρους με αποτέλεσμα σήμερα να χρωστάει ποσά ύψους πολλών δισ. ευρώ, με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων. Το ζήτημα είναι, ότι έτσι δημιουργείται η βάση πάνω στην οποία θα «πατήσει» η κυβέρνηση για να προωθηθεί η παραπέρα συγχώνευση Ταμείων και συντάξεων που είναι και ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης. Από τέτοιες συγχωνεύσεις υπάρχει ήδη εμπειρία από τους εργαζόμενους, αφού όπου και όποτε έγιναν, έφεραν μαζί τους μειώσεις στις συντάξεις και περικοπές. Μέσα λοιπόν από τον ένα φορέα είσπραξης, ανοίγει ο δρόμος και «για μία σύνταξη» (!) στην οποία θα συγχωνευτούν κύριες και επικουρικές. Οι ισχυρισμοί του υπουργείου Εργασίας για «εξορθολογισμό» και εξοικονόμηση πόρων είναι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Αλλωστε κυβερνητικοί παράγοντες και από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης δεν έχουν κρύψει ότι σκοπός τους είναι η μετατροπή της επικουρικής σύνταξης σε ιδιωτική μέσα απο τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης ή σε αμιγώς ιδιωτική ασφάλιση. Το γεγονός ότι τα βήματα αυτά και «οι αναδιαρθρώσεις», όπως λέει το υπουργείο, γίνονται σε μια στιγμή που προωθείται η εφαρμογή νομοθετημάτων που μειώνουν εκ νέου τις επικουρικές συντάξεις, μέσα από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού τους, αλλά και τα εφάπαξ, είναι άλλη μια επιβεβαίωση, ότι οι αντεργατικοί σχεδιασμοί βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις επικουρικές συντάξεις εστιάζουν οι επόμενες ανατροπές(2019-08-24 00:00:00.0)
Προαποφασισμένα τα μέτρα σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης(2014-06-01 00:00:00.0)
Νέες περικοπές στις συντάξεις - αυξήσεις στις εισφορές(2003-12-23 00:00:00.0)
Παράταση της παραμονής στο Δημόσιο(2003-10-23 00:00:00.0)
Νέο πλήγμα στην επικουρική ασφάλιση(2002-06-29 00:00:00.0)
Πανελλαδική απεργία(1998-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ