Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προς ιδιωτικοποίηση η φοιτητική Λέσχη

Σε κινητοποίηση σήμερα, ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης, καλεί το ΜΑΣ

Τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης προωθούν η πρυτανεία του ΑΠΘ και το ΔΣ της Λέσχης. Σήμερα, στη διάρκεια της προγραμματισμένης συνεδρίασης του ΔΣ της Λέσχης, αναμένεται να συζητηθεί η διενέργεια διαγωνισμού, προκειμένου να ανατεθεί σε ιδιώτη η λειτουργία της.

Αμεση είναι η αντίδραση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Καλεί σε συγκέντρωση σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην κάτω φοιτητική Λέσχη και προκαλεί συνεδριάσεις των ΔΣ των φοιτητικών Συλλόγων, προκειμένου να εκφραστεί μαζικά και αγωνιστικά η αντίθεση των φοιτητών στα σχέδια των πρυτανικών αρχών.

Η Λέσχη μέχρι σήμερα λειτουργούσε με περίπου 20 μόνιμους εργαζόμενους και άλλους περίπου 70 που εργάζονταν στη Λέσχη μέσω δύο εργολαβιών (σαν τους εκατοντάδες άλλους εργαζόμενους που απασχολούνταν σε υπηρεσίες του ΑΠΘ μέσω των εργολάβων). Μέχρι τώρα, την ευθύνη για τη λειτουργία της Λέσχης (πρόγραμμα φαγητού, μαγειρεία, προμήθεια και έλεγχο προϊόντων, κ.λπ.) είχε αποκλειστικά το ΔΣ της Λέσχης με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Ιδρύματος και η Λέσχη αποτελούσε ίσως την τελευταία σανίδα σωτηρίας για χιλιάδες φοιτητές που προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα για να συνεχίσουν να σπουδάζουν, καθώς σιτίζονται δωρεάν.

Οι φοιτητές εκτιμούν ότι με την ιδιωτικοποίησή της, θα μετατραπεί αυτόματα σε εστιατόριο - catering, όπου ο φοιτητής θα 'ναι πελάτης και θα πληρώνει για ένα πιάτο φαΐ, όπως ήδη γίνεται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Το ΠΑΜΑΚ χρηματοδοτεί τον ιδιώτη για τη δωρεάν σίτιση μικρού αριθμού φοιτητών που προκύπτει από εισοδηματικά κριτήρια και οι υπόλοιποι φοιτητές πληρώνουν 2-3 ευρώ για το φαγητό τους, ανάλογα με την κοστολόγηση της μερίδας.

Με ανακοίνωσή του, το ΜΑΣ σημειώνει πως αυτή η προοπτική θα επιβαρύνει επιπλέον τους χιλιάδες φοιτητές που ήδη βρίσκονται ένα βήμα πριν παρατήσουν τις σπουδές τους. Επίσης, αναφέρει, ότι την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τη διαθεσιμότητα περίπου 400 διοικητικών υπαλλήλων στο ΑΠΘ, πράγμα που σημαίνει ότι από τα μέσα Σεπτέμβρη, βασικές λειτουργίες του ΑΠΘ θα αδυνατούν να πραγματοποιηθούν.

Και τονίζει πως τώρα είναι η ώρα που οι φοιτητές πρέπει να σηκώσουν κεφάλι και να διεκδικήσουν:

  • Αμεση, γενναία χρηματοδότηση της Παιδείας από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών.
  • Γενναία αναβάθμιση των υπηρεσιών της Λέσχης και γενικότερα της φοιτητικής μέριμνας.
  • Καμία διαθεσιμότητα - απόλυση προσωπικού.
  • Ούτε ευρώ από τους φοιτητές για σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - συγγράμματα - αναλώσιμα!
  • Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ