Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Κλιμακώνει την επίθεση με χυδαία προπαγάνδα

Νέος «εθνικός στόχος» το πρωτογενές πλεόνασμα, για το οποίο ο Αντ. Σαμαράς κοροϊδεύει το λαό ότι θα το δώσει στους συνταξιούχους!

Η προπαγάνδα για το πρωτογενές πλεόνασμα, έχει στόχο να υποτάξει το λαό στις επιδιώξεις της πλουτοκρατίας. Το λαϊκό συμφέρον είναι σε σύγκρουση με την πολιτική και τους στόχους του κεφαλαίου και των κομμάτων του

Motion Team

Η προπαγάνδα για το πρωτογενές πλεόνασμα, έχει στόχο να υποτάξει το λαό στις επιδιώξεις της πλουτοκρατίας. Το λαϊκό συμφέρον είναι σε σύγκρουση με την πολιτική και τους στόχους του κεφαλαίου και των κομμάτων του
Να καλλιεργήσει αυταπάτες στο λαό ότι θα βγει ο ίδιος κερδισμένος από τη «δημοσιονομική εξυγίανση» και την καπιταλιστική ανάπτυξη που επιδιώκει η κυβέρνηση, προσπάθησε ο Αντ. Σαμαράς, στη συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Ο ίδιος υπερασπίστηκε τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών σαν προϋπόθεση για να γίνουν επενδύσεις, λέγοντας ότι «αν δε σταθεροποιηθεί η χώρα, δε θα μπορέσουν να υπάρξουν επενδύσεις».

Η θέση αυτή συνοψίζει το μείγμα διαχείρισης της κρίσης που προκρίνει η κυβέρνηση, σε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που και αυτός θέλει επενδύσεις από τους επιχειρηματικούς ομίλους, για να έρθει (καπιταλιστική) ανάπτυξη, αλλά με αργότερους ρυθμούς στη δημοσιονομική προσαρμογή, προκειμένου να περισσεύει χρήμα για τα μονοπώλια.

Ο διαγκωνισμός με τον ΣΥΡΙΖΑ, για το ποιος είναι ικανότερος να διαπραγματευθεί με την τρόικα για τις δανειακές συμβάσεις, καταγράφηκε και στην απάντηση του Αντ. Σαμαρά για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο δάνειο από την Ευρωζώνη στην Ελλάδα. Είπε, μεταξύ άλλων: «Δηλαδή, εάν μελλοντικά γίνει νέα τροποποίηση των δανειακών μας συμβάσεων, με ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους για την Ελλάδα, θα διαμαρτυρηθούν κάποιοι για το "νέο δανεισμό"; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;».

Αναλυτικότερα, στη συνέντευξη ο Αντ. Σαμαράς:

1. Κλιμάκωσε την κοροϊδία στα εκατομμύρια των συνταξιούχων, λέγοντας ότι το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα επιτευχθεί φέτος, θα κατευθυνθεί στην ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων. Πρόκειται για ψέμα και άθλια προπαγάνδα. Στόχο έχει να εξωραΐσει την αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας, το πετσόκομμα των όποιων κοινωνικών παροχών είχαν απομείνει, προκειμένου να πετύχει η κυβέρνηση πρωτογενές πλεόνασμα. Η κυβέρνηση χρωστάει μαζί με τους ιδιώτες δεκάδες δισ. στα Ταμεία, έχει συρρικνώσει σε επίπεδο επιδόματος πρόνοιας τη σύνταξη, έχει βαθύνει την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση σε Υγεία - Πρόνοια, ετοιμάζει νέα αντιασφαλιστικά μέτρα από Σεπτέμβρη - Οκτώβρη και με θράσος λέει στους συνταξιούχους ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα αξιοποιηθεί για τις δικές τους ανάγκες.

2. Προσπάθησε να καταστήσει «εθνικό στόχο» το πρωτογενές πλεόνασμα, για να πιστέψει ο λαός ότι αν αυτό επιτευχθεί θα γλιτώσει από τα αντιλαϊκά μέτρα. Είπε χαρακτηριστικά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί «το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να βγούμε από την ανάγκη συνεχών Μνημονίων» και ότι ο στόχος για το τέλος του έτους είναι εφικτός. Ισχυρίστηκε επίσης ότι «ακόμα και οι πιο σκληροί επικριτές της χώρας μας στο παρελθόν δέχονται πλέον ότι οι θυσίες του λαού μας πιάνουν τόπο. Ποιοι άραγε και γιατί προσπαθούν να γκρεμίσουν αυτήν την εικόνα;». Αυτό που δεν είπε, βέβαια, είναι ότι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι πρώτα και κύρια αναγκαία για το κεφάλαιο και την ανταγωνιστικότητά του και ότι με Μνημόνιο ή χωρίς, η ίδια πολιτική θα συνεχίσει να εφαρμόζεται στις πλάτες του λαού, αν ο ίδιος δε σφραγίσει με τη συμμαχία του τις εξελίξεις.

3. Επανέλαβε ότι δικαιώθηκε όταν έλεγε πως ήταν λανθασμένο το πρώτο μνημόνιο και ισχυρίζεται ότι «διορθώνονται τα λάθη», φέρνοντας σαν παράδειγμα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Οπως λέει, «εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις πήραν ανάσα από τη μείωση του ΦΠΑ και σώθηκαν θέσεις εργασίας». Κατακρίνοντας το πρώτο Μνημόνιο και έχοντας στηρίξει τα δύο επόμενα, ο Α. Σαμαράς απλά επιβεβαιώνει ότι τα Μνημόνια περιέχουν μέτρα στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο, την πολιτική του οποίου υπηρετεί με το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα. Οσο για τις «διορθωτικές κινήσεις», όπως αυτή με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, είναι τουλάχιστον κοροϊδία για τους μικρούς ΕΒΕ που προσπαθούν να επιβιώσουν από τη φορολογία, τα χαράτσια και τον ανταγωνισμό με τους μεγάλους, αλλά και για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό, όπου και θέσεις εργασίας χάθηκαν και είναι αντιμέτωποι με μειώσεις μισθών και αφαίρεση στοιχειωδών δικαιωμάτων. Για κερασάκι στην τούρτα, τα στοιχεία που οι ίδιοι παρουσίασαν λένε ότι μόνο δύο στις δέκα επιχειρήσεις στην εστίαση μείωσαν τον ΦΠΑ.

4. Κορόιδεψε απροκάλυπτα το 1,5 εκατομμύριο των ανέργων, όταν είπε ότι η κυβέρνηση «φρέναρε» την αύξηση της ανεργίας (!), και διαβεβαίωσε το κεφάλαιο ότι οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, λέγοντας ότι ο χρόνος που έρχεται «είναι ένας χρόνος σαρωτικών μεταρρυθμίσεων, που ταυτόχρονα σταθεροποιεί την οικονομία, φέρνει πολύ κοντά την ανάκαμψη και αποκαθιστά την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, με τρόπο που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε».

5. Τέλος, είπε ότι δεν επιδιώκει πρόωρες εκλογές,«γιατί κάποτε πρέπει να τελειώνουμε με αυτήν την ελληνική ιδιομορφία», αλλά σημείωσε ότι για την εξάντληση της τετραετίας «κανείς δεν μπορεί να μας εκβιάζει στο μεταξύ». Στην πραγματικότητα, έδωσε τροφή για να συνεχιστεί η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών που «σηκώνει» ο ΣΥΡΙΖΑ και μερίδα των αστικών ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν το λαό και να παρουσιάσουν την κάλπη και την αλλαγή διαχειριστή σαν μοναδική λύση για τα προβλήματά του. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και τα δημοσιεύματα στον Κυριακάτικο Τύπο που «αποκάλυπταν» πολιτική συμφωνία Σαμαρά - Βενιζέλου για συγκυβέρνηση μέχρι τις τοπικές εκλογές - ευρωεκλογές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηθεί το Μάη και τρίτη κάλπη, για εθνικές εκλογές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων σε όφελος του κεφαλαίου (19/3/2014)
Σιγά τη δικαιοσύνη (20/2/2014)
Αντιπολίτευση με θέσεις ΣΕΒ (14/12/2013)
Θολώνει τα νερά για τα χειρότερα που φέρνει (10/9/2013)
Κυνικός για τη φτώχεια της λαϊκής οικογένειας (5/9/2013)
Παζάρια και σχέδια πίσω από κλειστές πόρτες (13/8/2013)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org