Σάββατο 31 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - COSCO
Σε τελική ευθεία η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Icon

Στις τελικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των μονοπωλίων, όπως η COSCO, και της κυβέρνησης βρίσκεται η διαδικασία της ολοκληρωτικής ιδιωτικοποίησης ολόκληρου του παραλιακού μετώπου του Πειραιά και των όποιων παραγωγικών δραστηριοτήτων του. Μέχρι χτες το απόγευμα αναμένονταν οι τελικές ανακοινώσεις για το λεγόμενο φιλικό διακανονισμό μεταξύ ΟΛΠ και COSCΟ, όπως και το χρονοδιάγραμμα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ για το οποίο σύμφωνα με το ναυτιλιακό Τύπο, τις «οδηγίες» έχει δώσει ο πρωθυπουργός.

Ο «φιλικός διακανονισμός» ισοδυναμεί στην πραγματικότητα με μία νέα σύμβαση παραχώρησης από τον ΟΛΠ προς την COSCO και για το λόγο αυτό προβλέπεται η επικύρωσή του από τη Βουλή. Η κινεζική πολυεθνική παρέλαβε με παραχώρηση το 2009 τον προβλήτα ΙΙ του ΟΛΠ με το μεγαλύτερο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων της χώρας, για να τα καταντήσει ένα τεράστιο εργασιακό κάτεργο. Τώρα η COSCO απαιτεί και άλλα. Σε ό,τι αφορά την κατασκευή του Προβλήτα ΙΙΙ, στην αρχική σύμβαση παραχώρησης, προβλεπόταν ότι θα κατασκευαζόταν εξ ολοκλήρου από την «Cosco» και η εκμετάλλευση του δυτικού της τμήματος θα ανήκε στον ΟΛΠ. Mε το φιλικό διακανονισμό αναμένεται να περιέλθει η εκμετάλλευση του προβλήτα εξ ολοκλήρου στην πολυεθνική. Επιπρόσθετα, στο διακανονισμό προβλέπεται η μείωση ή το πάγωμα της καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου τιμήματος (κάτι σαν ενοίκιο) που καταβάλλει ετησίως η πολυεθνική και ανέρχεται περίπου στα 70 εκατ. ευρώ.

Ως αντάλλαγμα, η πολυεθνική προβλέπεται να κατασκευάσει για λογαριασμό του ΟΛΠ την προβλήτα πετρελαιοειδών (θα ξεπληρωθεί από τον ΟΛΠ σε 15 χρόνια) και αλιευτικό καταφύγιο στο χώρο Αρμού, για το Δήμο Περάματος.

Οσο για την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, υπάρχουν σε κυβερνητικό επίπεδο διαφωνίες αν θα γίνει με τη μέθοδο της μετοχοποίησης ή της παραχώρησης που αντανακλά και αντικρουόμενα συμφέροντα.

Πέρα από τους φιλικούς διακανονισμούς ποιο θα είναι το νέο «αφεντικό» στο λιμάνι ή πώς θα γίνει η ιδιωτικοποίηση, η ουσία είναι ότι υποδομές που έχουν χτιστεί από τον ιδρώτα ακόμα και το αίμα των εργαζομένων της χώρας και που δικαιωματικά τους ανήκουν, παραδίδονται στα μονοπώλια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης(2014-10-14 00:00:00.0)
Σε τελική ευθεία η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ(2013-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ