Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ - ΕΛΛΑΔΑ
Ψάχνουν για νέα εργαλεία στη διαχείριση της κρίσης

Σχέδια για τιτλοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας από εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο και για «Ταμείο διακανονισμού του χρέους»

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους συνδέεται άμεσα με τη συνολική διαχείριση της κρίσης σε Ελλάδα και Ευρωζώνη
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους συνδέεται άμεσα με τη συνολική διαχείριση της κρίσης σε Ελλάδα και Ευρωζώνη
Με «αποκαλύψεις» και δηλώσεις αναφορικά με τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους και κατ' επέκταση της κρίσης σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, διανθίζεται η προεκλογική περίοδος στη Γερμανία. Βασική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, παραμένει το ποιος θα υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου σε συνθήκες κρίσης στην Ευρωζώνη και ελεγχόμενης καταστροφής κεφαλαίου για το ξεπέρασμά της.

Ανάλογα με τα ενδοαστικά στρατόπεδα που υπηρετούν, διατάσσονται και τα ΜΜΕ στη Γερμανία. Η εφημερίδα «Bild» αποκάλυψε χτες έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών από το Σεπτέμβρη του 2012, όπου επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα 77,7 δισεκατομμύρια ευρώ». Το ίδιο ποσό, από την ίδια πηγή, είχε επικαλεστεί και ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ, όταν μιλούσε για επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, την περίοδο 2015-2020.

Ο Β. Σόιμπλε απέρριψε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «σύγχυση μεταξύ μικτού και καθαρού ποσού». Σύμφωνα με το έγγραφο, για να αντιμετωπιστούν αυτές οι «μικτές ανάγκες χρηματοδότησης», η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει τα χρήματα από τις αγορές. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, θα πρέπει τα ευρωπαϊκά κράτη να δώσουν και νέα «βοήθεια».

Σε δικό της δημοσίευμα, η γερμανική εφημερίδα «Der Handelsblatt» υπολογίζει στα 15 δισ. ευρώ το ποσό που θα χρειαστεί η Ελλάδα ως το τέλος του 2016, επικαλούμενη αξιωματούχους της ΕΕ. Διευκρινίζει ωστόσο, ότι το ακριβές ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών θα προσδιοριστεί από την τρόικα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η Ελλάδα θα χρειαστεί ζεστό χρήμα ήδη νωρίς το φθινόπωρο του 2014» και η πρώτη συζήτηση αναμένεται στο Γιούρογκρουπ του Οκτώβρη.

Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε χτες διά του εκπροσώπου του ότι δεν έκανε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Ελλάδας σχετικά με ένα τρίτο «πρόγραμμα στήριξης», καθώς το τρέχον πρόγραμμα προβλέπεται να συνεχιστεί έως και το 2016. «Στην επόμενη αξιολόγησή μας, θα συζητήσουμε τις εξελίξεις στο μέτωπο αυτό και θα δούμε πού βρισκόμαστε», είπε σχετικά ο Τζέρι Ράις, προσθέτοντας ότι «οι αριθμοί ασφαλώς θα μπορούσαν να αλλάξουν, προς τη μια κατεύθυνση ή προς την άλλη».

Για το ίδιο ζήτημα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε είπε ότι «δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος να αποφασίσουμε για το είδος και το εύρος ενός ενδεχόμενου νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, θα το συζητήσουμε του χρόνου». Επανέλαβε επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, επειδή αυτό «αποφάσισαν πανηγυρικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης».

Ερίζουν για το ποιος θα ιδιωτικοποιεί

Σ' ένα παράλληλο μέτωπο, οι «Financial Times» παρουσίασαν χτες αναλυτικά την πρόταση του ESM προς τους δανειστές της Ελλάδας, να προχωρήσει στην τιτλοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, που είτε έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, είτε στην Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Η πρόταση αυτή περιλαμβάνεται στο «πακέτο ιδεών» για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια και τη σταδιακή επιστροφή της χώρας στις καπιταλιστικές αγορές του χρήματος. Η πρόταση προβλέπει να μεταβιβαστούν τα ακίνητα σε εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργου, με ξένους διαχειριστές.

Σύμφωνα με το «Reuters», παρεμφερή πρόταση αναμένεται να καταθέσει η τρόικα στις συζητήσεις με την κυβέρνηση που αρχίζουν το Σεπτέμβρη, με το επιχείρημα ότι το ΤΑΙΠΕΔ, υπό ελληνική διοίκηση, δεν έπιασε τους στόχους του στις ιδιωτικοποιήσεις. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωνε χτες ότι η πρόταση συζητείται, αλλά τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας θα τον έχει το ελληνικό Δημόσιο.

Οπως αναφέρει το «Reuters», το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία εταιρείας συμμετοχών ελληνικής ιδιοκτησίας με έδρα στο Λουξεμβούργο, την οποία θα «τρέχουν» ξένοι διαχειριστές. Στόχος είναι η νέα εταιρία να συγκεντρώσει ακίνητα του Δημοσίου και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσει ως εγγύηση για ομόλογα ή ομολογίες που θα πωληθούν σε επενδυτές, κυρίως ξένους. Τα έσοδα θα κατευθύνονται κυρίως για τη μείωση του κρατικού χρέους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η νέα εταιρεία θα επιδιώξει να ξεπεράσει τα εμπόδια από την ελληνική γραφειοκρατία, τα οποία έχουν υπονομεύσει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ θα διασφαλίσει επίσης ότι τα χρήματα που θα αντληθούν θα βοηθήσουν να αποπληρωθεί το κρατικό χρέος. «Ο βασικός στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία της κρατικής ακίνητης περιουσίας της Ελλάδας κάνοντάς την πιο ελκυστική για τους επενδυτές», δήλωσε στο «Reuters» εκπρόσωπος του ESM.

Το σχέδιο επανέρχεται μετά από δύο χρόνια στο τραπέζι για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Η ιδέα είχε αναφερθεί σε άρθρο του «Reuters» το 2011, όταν την είχε υποστηρίξει η Φινλανδία. Σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο, ο ESM έχει αναλάβει να εκπονήσει έκθεση για την εκμετάλλευση και τιτλοποίηση ακίνητης περιουσίας που δεν έχει συμπεριληφθεί ακόμα στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και στο ΤΑΙΠΕΔ. Αυτή υπολογίζεται σε 81.000 ακίνητα, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 28 δισ. ευρώ.

Εστιάζοντας το θέμα στο ποιος θα διευθύνει την εκποίηση της κρατικής περιουσίας στους ιδιώτες, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ολι Ρεν διαβεβαίωσε χτες ότι η ιδιοκτησία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων είναι και παραμένει αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Για τη σύσταση εταιρείας με έδρα το Λουξεμβούργο, ο ίδιος δηλώνει ότι τέτοια πρόταση δεν έχει υιοθετηθεί, ούτε από την Επιτροπή, ούτε από το Γιούρογκρουπ. Πρόσθεσε, όμως, με νόημα ότι στην επόμενη αξιολόγηση θα εξεταστούν τρόποι αποτελεσματικότερης λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Ομοίως, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι η ιδιοκτησία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων είναι αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες εξετάζεται μεταφορά κρατικών ακινήτων που προορίζονται για πώληση σε εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο.

Ευρωομόλογα αντί κρατικής περιουσίας

Η κόντρα για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους κλιμακώνεται, αλλά σύσσωμο το στρατόπεδο των αστών, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής κυβέρνησης, συμφωνεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τους όρους του τρέχοντος μνημονίου, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για επιπλέον δάνεια. Αυτό επανέλαβε και χτες η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, δηλώνοντας στο «Reuters» ότι «πριν φθάσουμε στην περαιτέρω βοήθεια, ασφαλώς θα απαιτήσω να υπάρξει συμμόρφωση προς τους όρους του (σημερινού προγράμματος)».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ολι Ρεν δήλωσε χτες ότι «η ΕΕ και το ΔΝΤ θα εντατικοποιήσουν την αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, όταν το κλιμάκιο της τρόικας βρεθεί στη χώρα τον επόμενο μήνα, για να καταλήξουν ταχύτερα στο πώς θα μπορέσει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας».

Μέχρι τέλη Μάρτη του 2014 αναμένεται να έχει συνταχθεί και η έκθεση της ομάδας ειδικών της ΕΕ για τα ρίσκα και τις ευκαιρίες της σύστασης ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Διακανονισμού του Χρέους (European Deptdation Fund-EDF) και της έκδοσης ευρω-ομολόγων. Το «Ταμείο» αυτό θα πάρει, όπως φαίνεται, τη μορφή ενός Ευρωπαϊκού Συμφώνου Διακανονισμού Χρέους (European Deptdation Pact), σύμφωνα με την ολοκληρωμένη πρόταση που είχε κάνει το Συμβούλιο των οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Γερμανίδας καγκελαρίου, ήδη από το 2011.

Η Ομάδα αυτή είχε κληθεί να διαμορφώσει μια πρόταση για την Ευρωζώνη, που θα δίνει τη δυνατότητα έκδοσης ευρω-ομολόγων για την υποστήριξη των «νόμιμων» (δηλαδή των ποσοστών κάτω του 60% του ΑΕΠ των εθνικών χρεών) σε οικονομίες που θα βρεθούν υπό πίεση, χωρίς ταυτόχρονα αυτό να αποβεί εις βάρος των άλλων χωρών. Η «λύση» που προκρίνεται είναι να εκδίδονται ευρωομόλογα από την προσωρινή δέσμευση εθνικών περιουσιακών στοιχείων.

«Ενα Σύμφωνο Διακανονισμού Χρέους συνδέεται με μία προσωρινή ευθύνη αναγωγής δικαιωμάτων (σ.σ. έναντι της κρατικής περιουσίας των υπερχρεωμένων χωρών) και μιας προσωρινής κοινής ευθύνης με στόχο τη μείωση χρεών του παρελθόντος», υποστηρίζει Γερμανίδα οικονομολόγος, μέλος της Ομάδας, προσθέτοντας με νόημα ότι «μακροπρόθεσμα θα επιστρέψουμε στη Συνθήκη του Μάαστριχ», σύμφωνα με την οποία το κρατικό χρέος μιας χώρας δε θα πρέπει να ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ της. «Αυτό θα γίνει διαμέσου ενός κοινού Ταμείου το οποίο θα είναι υπεύθυνο για όλα αυτά. Οι εν λόγω υποχρεώσεις των κρατών δεν μπορούν να αναληφθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», σημειώνει η ίδια.

Τέλος, το ΔΝΤ ανακοίνωσε και επίσημα χτες την τοποθέτηση του Γουές Μακ Γκρου στη θέση του μόνιμου εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Ο Μακ Γκρου θα αναλάβει καθήκοντα την Δευτέρα και αντικαθιστά τον Μπομπ Τράα. Ο Μακ Γκρου είναι Αμερικανός υπήκοος και έχει εργαστεί για το Ταμείο σε χώρες όπως ο Ισημερινός, η Τουρκία, η ΠΓΔΜ και η Κύπρος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ