Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Πρόγραμμα ανακύκλωσης της ανεργίας ενώ απολύουν

Πρόγραμμα ανακύκλωσης της ανεργίας με προσωρινή (πεντάμηνη) και κακοπληρωμένη εργασία για 50.000 μακροχρόνιους ανέργους, στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και παραπέρα υπονόμευσης των εργασιακών σχέσεων σε αυτό, την ώρα που η ανεργία σπάει κόκαλα και χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι οδηγούνται εκτός εργασίας, ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες χτες η κυβέρνηση.

Τρεις υπουργοί της κυβέρνησης (Εργασίας, Εσωτερικών, Ανάπτυξης) επιστρατεύτηκαν για να παρουσιάσουν τα ευτελή ψίχουλα που δίνονται σε ελάχιστους μόνο από το 1,5 εκατομμύριο χειμαζόμενους ανέργους, την ίδια ώρα που πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνεργοι δε λαμβάνουν το παραμικρό επίδομα ανεργίας, δεν έχουν την ελάχιστη βοήθεια και προστασία από το κράτος. Μάλιστα, όπως ισχυρίστηκαν οι υπουργοί, το πρόγραμμα απευθύνεται κατά προτεραιότητα σε οικογένειες που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο, αλλά στην πορεία από την αρχική κυβερνητική μεγαλόστομη εξαγγελία για τη στήριξη των 400.000 τέτοιων οικογενειών, η κυβέρνηση το περιορίζει σε μερικές δεκάδες χιλιάδες οικογένειες και αυτό στην καλύτερη περίπτωση.

«Καινοτομία» η ανακύκλωση της ανεργίας

Για την «υλοποίηση ενός μεγάλου και καινοτόμου προγράμματος για την υποστήριξη των ανέργων», έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, δίνοντας τον αναγκαίο για την κυβέρνηση προπαγανδιστικό τόνο στις εξαγγελίες. Μόνο που οι μερικές δεκάδες χιλιάδες θέσεις πεντάμηνης απασχόλησης, μπροστά στη θάλασσα των ανέργων, ούτε μεγάλο πρόγραμμα μπορεί να χαρακτηριστεί, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «καινοτόμο», καθώς επαναλαμβάνει παλιότερο πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» πριν δύο χρόνια, αφού με το τέλος του οι άνεργοι επέστρεψαν στην ανεργία τους. Γιατί, όλα αυτά τα προγράμματα, παρά τον πακτωλό χρημάτων, που σκορπίζονται δεξιά και αριστερά, με τη μερίδα του λέοντος να κατευθύνεται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, δε δημιουργούν ούτε σταθερές ούτε βιώσιμες θέσεις εργασίας.

Ακόμα πιο προκλητική γίνεται η εξαγγελία αυτή, στο φόντο των ανατροπών στο Δημόσιο. Τη στιγμή, δηλαδή, που η κυβέρνηση οδηγεί χιλιάδες υπαλλήλους του Δημοσίου με μόνιμη δουλειά στην έξοδο και κατ' επέκταση στη μόνιμη ανεργία, φτιάχνει πρόγραμμα για προσωρινές προσλήψεις πεντάμηνης διάρκειας σε δήμους, νοσοκομεία, ΚΕΠ, σχολεία, ασφαλιστικά ταμεία και δικαστήρια, για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό! Δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι σε αυτούς τους τομείς υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και καλεί μάλιστα τους φορείς να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, την ίδια στιγμή που βυσσοδομεί κατά των δημοσίων υπαλλήλων ότι είναι υπεράριθμοι και ετοιμάζει δεκάδες χιλιάδες απολύσεις μαζί με την τρόικα.

Γι' αυτό είναι τουλάχιστον προκλητική η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη ότι το πρόγραμμα αυτό «στηρίζει ταυτόχρονα κοινωφελείς δραστηριότητες των δήμων. Διότι η ΤΑ είναι και πρέπει να παραμείνει προπύργιο της κοινωνικής πρόνοιας». Αυτά λέγονται τη στιγμή που η πολιτική αυτή στερεί πολύτιμους πόρους από τους δήμους, οι οποίοι βέβαια και με ευθύνη των δημοτικών αρχών μετακυλίουν το κόστος των κοινωνικών παροχών προς τους εργαζόμενους - δημότες αυξάνοντας τα τέλη, μετατρέποντας τις όποιες παροχές από δωρεάν σε επί πληρωμή, ενώ ολόκληρες υπηρεσίες και τομείς των δήμων, όπως η καθαριότητα, το νερό κ.ά. παραδίδονται στους ιδιώτες.

«"Στύψαμε" το ΕΣΠΑ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα συναρμόδια υπουργεία και βρήκαμε 216 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσουμε αυτή τη δράση», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης, την ώρα που μαζί με την ΕΕ βρίσκουν δεκάδες δισεκατομμύρια για να ενισχύσουν απλόχερα τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές και τους βιομήχανους.

Με τον κατώτερο μισθό του ανειδίκευτου

Επιπλέον, και με αυτό το πρόγραμμα προωθείται ακόμα πιο πλατιά και στο Δημόσιο, η «ευέλικτη» και φθηνή εργασία, υπονομεύονται οι Συλλογικές Συμβάσεις και οι μισθοί που ισχύουν, αφού όλοι οι άνεργοι που θα εργαστούν στις θέσεις που θα προκηρυχθούν, ανεξάρτητα από την ειδικότητα και την προϋπηρεσία που είχαν θα αμείβονται με το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη. Δηλαδή θα λαμβάνουν καθαρό μηνιαίο μισθό 490 ευρώ οι άνω των 25 ετών και 427 ευρώ οι κάτω των 25 ετών. Δηλαδή, μόλις 130 ευρώ περισσότερα από το σημερινό επίδομα ανεργίας και στην περίπτωση των νέων ανέργων μόλις 67 ευρώ πάνω από το επίδομα ανεργίας.

Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις, το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας θα γίνει με ευθύνη του ΟΑΕΔ και απευθύνεται σε εγγεγραμμένους άνεργους στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών με κανέναν εργαζόμενο, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, σε νέους άνεργους από 18 έως 29 ετών, στους μακροχρόνιους ανέργους και σε πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ που επίσης είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Οι προσλήψειςς θα γίνουν με μοριοδότηση και τα κριτήρια επιλογής που θα βαρύνουν στην κατάταξη είναι το χρονικό διάστημα της εγγεγραμμένης ανεργίας, το ετήσιο οικογενειακό και ατομικό εισόδημα, η ηλικία και ο αριθμός ανήλικων τέκνων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ