Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
«Μπαλώματα» με φόντο την αγωνία των γονιών

Η πρόσθετη χρηματοδότηση που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δε φτάνει για να καλύψει όλες τις ανάγκες

Η αναζήτηση πρόσθετης χρηματοδότησης από τα λεγόμενα «λιμνάζοντα» κονδύλια του ΕΣΠΑ, προκειμένου να ενταχθούν στους παιδικούς σταθμούς με επιδότηση των τροφείων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής», μερικά μόνο από τα χιλιάδες βρέφη και νήπια που έχουν μείνει εκτός, συζητήθηκε χτες στη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχει δημοσιεύσει η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), που υλοποιεί το πρόγραμμα, οι θέσεις που έχουν καλυφθεί είναι 56.977 σε σύνολο 98.253 αιτήσεων. Μάλιστα, υπάρχουν πάνω από 14.000 αιτήσεις που ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα δεν έχουν ικανοποιηθεί, καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Οπως έγινε γνωστό χτες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα διαθέσει 65 εκατ. ευρώ, από τα οποία όμως μόνο τα 15 αποτελούν πρόσθετη χρηματοδότηση, καθώς τα 50 εκατ. έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον αρχικό προϋπολογισμό του προγράμματος, ύψους 149 εκατ. ευρώ. Με χτεσινοβραδινή ανακοίνωσή του και το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως «για πρώτη φορά και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία δημιουργείται η δυνατότητα όλα τα παιδιά που πληρούν τα οικογενειακά κριτήρια να γίνουν δεκτά στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς όλης της χώρας». Χωρίς βέβαια να δίνεται κανένα συγκεκριμένο στοιχείο για το πώς θα γίνει αυτό παρά μόνο ότι εξασφαλίστηκε και από το υπουργείο Εργασίας ένα ποσό της τάξης των 15 εκατ. ευρώ...

«Αυτό που φαίνεται είναι ότι ακόμη περισσότερα παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών και βρεφικών σταθμών», τόνισε η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της ΚΕΔΕ. Υπογράμμισε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα από χρόνο σε χρόνο χειροτερεύει και σημείωσε πως μόνο και μόνο η μείωση του ανώτερου οικογενειακού εισοδήματος των γονιών από τις 40.000 στις 30.000 ευρώ, όταν μάλιστα πρόκειται για τα οικογενειακά εισοδήματα του 2011, πετάει έξω δεκάδες χιλιάδες παιδιά.

Παράλληλα, επισήμανε πως η συζήτηση δεν πρέπει να περιορίζεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα: «Σήμερα το έχεις, αύριο μπορεί και να μην το έχεις αυτό το πρόγραμμα. Και εκείνο που δεν υπάρχει είναι μια πολιτική η οποία να έχει στο νου της την κατασκευή, την ίδρυση νέων βρεφικών και παιδικών σταθμών, που να ικανοποιεί τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας», τόνισε. Πρόσθεσε ακόμα πως οι απαραίτητοι πόροι για τη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή όλων των παιδιών πρέπει να διεκδικηθούν από το κράτος: «Γιατί να μη δοθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί να μην τα ζητήσουμε από εκεί; Δηλαδή, ο λαός γιατί φορολογείται, γιατί πληρώνει φόρους, γιατί μαζεύει χρήματα το κράτος;», σημείωσε η Ε. Παντελάκη. Στάθηκε ακόμα στα εκρηκτικά προβλήματα που υπάρχουν, στο κλείσιμο δημοτικών παιδικών σταθμών και στην έλλειψη προσωπικού, καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι στους σταθμούς είναι συμβασιούχοι. Πρόβαλε την ανάγκη να διεκδικήσει το λαϊκό κίνημα την έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων, ώστε να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των γονιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά και την ανάγκη να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να φτιαχτούν νέοι παιδικοί σταθμοί που να καλύπτουν τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

Παρέμβαση για εργαζόμενους στην καθαριότητα

Επιπλέον, η Ε. Παντελάκη έφερε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ το πρόβλημα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, που απειλούνται να βρεθούν στο δρόμο, καθώς η κυβέρνηση παρά την υπόσχεση για ανανέωση των συμβάσεών τους, δεν έχει ακόμα φέρει στη Βουλή τροπολογία με τη σχετική ρύθμιση. «Είναι απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης σε σχέση με τις καθαρίστριες των σχολείων», τόνισε και εξήγησε πως, ενώ οι εργαζόμενες πρέπει να βρίσκονται στα σχολεία από την 1η του Σεπτέμβρη, η τροπολογία θα κατατεθεί μετά την ημερομηνία αυτή, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως οριστική λύση στο πρόβλημα μπορεί να δώσει μόνο η μονιμοποίησή τους.

Να εμφανίσει την ΚΕΔΕ σε διαφωνία με την κυβέρνηση και την πολιτική της επιχείρησε ο πρόεδρός της, Κ. Ασκούνης, κάνοντας λόγο για «βάρβαρο τρόπο», με τον οποίο προχώρησαν οι «οριζόντιες περικοπές» στους εργαζομένους των δήμων και «αδικίες» στον τρόπο μοριοδότησης των εργαζομένων που τίθενται σε διαθεσιμότητα. «Υπάρχει και η πράξη», υπογράμμισε η Ε. Παντελάκη, «και η πράξη λέει ότι όσο περνάει ο καιρός, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου, η ταύτιση της ΚΕΔΕ με την κυβέρνηση γίνεται ολοένα και πιο φανερή». Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, εξάλλου, έσπευσε να τονίσει πως η ΚΕΔΕ λέει «ναι» στην αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών, «ναι» στην κινητικότητα των εργαζομένων, «όχι» στις απολύσεις. Στην πραγματικότητα, όπως σημείωσε η Ε. Παντελάκη, η αξιολόγηση και η διαθεσιμότητα που αποδέχεται η ΚΕΔΕ καταλήγουν αναπόφευκτα σε απολύσεις εργαζομένων, αφού είναι μέτρα που έχουν στόχο να μειώσουν το «κόστος λειτουργίας» του δημόσιου τομέα, να συρρικνώσουν δηλαδή το προσωπικό που εργάζεται σε αυτόν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ