Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει μόνιμο μηχανισμό «κινητικότητας» στο Δημόσιο

Τη θέση του ότι το αστικό κράτος χρειάζεται ένα μόνιμο και αποτελεσματικότερο μηχανισμό κινητικότητας, διατύπωσε χτες σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκης.

Ο υπουργός επισήμανε μεταξύ άλλων: «Δε θεωρώ ότι η κινητικότητα είναι ένα εργαλείο το οποίο πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε μόνο και μόνο επειδή μας επιβλήθηκε από τους δανειστές μας. Πρέπει το δημόσιο να έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό του». Ακόμα, δήλωσε: «Το ελληνικό κράτος χρειάζεται ένα μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η κυβέρνηση σκοπεύει να εντάξει στο καθεστώς διαθεσιμότητας 25.000 εργαζόμενους μέχρι το τέλος του 2013. Τους πρώτους 12.500 μέχρι το Σεπτέμβρη. Το καθεστώς διαθεσιμότητας διαρκεί 8 μήνες, ο εργαζόμενος αμείβεται με το 75% των αποδοχών του και ασφαλίζεται αντιστοίχως. Υποτίθεται ότι στη διάρκεια της διαθεσιμότητας ο εργαζόμενος μπαίνει αυτόματα και σε καθεστώς κινητικότητας. Δηλαδή, αρμόδια κρατικά όργανα αναζητούν να τον μετατάξουν ή μεταφέρουν σε άλλες υπηρεσίες, όπου θεωρείται αναγκαίος και αντιστοιχούν στα προσόντα που διαθέτει. Αν τελικά δεν μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία απολύεται μετά το πέρας του 8μήνου.

Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού επιβεβαιώνουν πέρα για πέρα την εκτίμηση ότι οι διαδικασίες της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας δεν είναι προσωρινές. Μπορούν μαζί με το πειθαρχικό δίκαιο να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για απολύσεις αλλά και διαρκούς χειραγώγησης και εκφοβισμού των εργαζομένων στο Δημόσιο, με στόχο την υποταγή στην κυρίαρχη πολιτική.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα πραγματικότητα ο υπουργός είπε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε αξιολογήσει δομές που εργάζονται 400.000 υπάλληλοι. Μέχρι να φθάσουμε τους 620.000 απομένει ακόμα ένα κύμα αξιολόγησης δομών το οποίο θα τρέξει από τον Σεπτέμβριο και μετά» προαναγγέλλοντας ένα νέο κύμα αξιολόγησης για την εκπλήρωση του στόχο των 25.000 διαθεσιμοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ