Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΟΔΟΣ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιές

Eurokinissi

Σε ύφεση ήταν αργά χτες το βράδυ - σύμφωνα με την Πυροσβεστική - η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Βόρεια Ρόδο και που απείλησε να καταστρέψει όσους πνεύμονες πρασίνου απέμειναν στο νησί μετά τη φωτιά στα τέλη του Ιούλη που κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα στις νότιες περιοχές.

Συνολικά 60 πυροσβέστες με 28 οχήματα βρέθηκαν στα πύρινα μέτωπα, τα οποία φέρονται να ενώθηκαν λίγο μετά την εκδήλωσή τους προχτές το βράδυ (στα χωριά Καλαβάρδα και Σαλάκος) και έφτασαν να έχουν μήκος περίπου τρία χιλιόμετρα. Ρίψεις νερού πραγματοποίησαν από το πρώτο φως της μέρας και μέχρι το μεσημέρι τρία καναντέρ και ένα ελικόπτερο, ενώ άνδρες και οχήματα της Πυροσβεστικής ταξίδεψαν από Αθήνα και από γειτονικά νησιά, προκειμένου να ενισχύσουν τις εκεί δυνάμεις. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγάλη καταστροφή, καθώς μιλούν για 6.000 στρέμματα δασικών και άλλων εκτάσεων να έχουν αποτεφρωθεί. Χτες, επιχειρούσαν 3 αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

Μεγάλες ζημιές προξένησε και η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς χτες το πρωί στην περιοχή Καρούζα της Κεφαλλονιάς και κατέστρεψε στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης. Λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η φωτιά που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, επεκτάθηκε πάρα πολύ γρήγορα και απείλησε τα χωριά Καρούζα και Καραβάδο. Στο έργο της κατάσβεσης έσπευσαν 14 πυροσβέστες με επτά οχήματα, ενώ αργότερα οι δυνάμεις ενισχύθηκαν, προκειμένου να οριοθετηθεί και να τεθεί υπό έλεγχο. Στη «μάχη» απέναντι στις φλόγες συμμετείχαν τρία αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο καθώς επίσης και εθελοντές και υδροφόρες των όμορων δήμων. Η φωτιά τέθηκε τελικά υπό έλεγχο το απόγευμα.

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση με πουρνάρια στην περιοχή της Ασπροβάλτας Θεσσαλονίκης. Στην περιοχή επιχειρούσαν 18 πυροσβέστες με εννέα οχήματα και 14 άτομα πεζοπόρο, ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου ρίψεις νερού έκαναν ένα ελικόπτερο και τέσσερα καναντέρ.

Σημειώνεται πως από τις 6 το πρωί της Τρίτης και μέσα σε 24 ώρες, εκδηλώθηκαν 74 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Για σήμερα, υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε όλα τα νησιά του Αιγαίου πλην της Θάσου και στους Νομούς Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ