Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση με αφορμή την ιδιωτικοποίηση της «ΛΑΡΚΟ»

Ανακοίνωση με αφορμή την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της «ΛΑΡΚΟ» εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Το ΚΚΕ απευθύνεται στους εργάτες της "ΛΑΡΚΟ", σε όλες τις εργατικές λαϊκές οικογένειες, που ζουν τη βαρβαρότητα των πολιτικών που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων και της ολιγαρχίας του πλούτου. Σε εκείνους που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση. Υπενθυμίζει σε όλους πως αυτή η εξέλιξη δεν είναι μονόδρομος.

Σε όλο αυτό το διάστημα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δούλεψαν, κάτω από τη συγκεκριμένη καθοδήγηση της ΕΕ, με συνέπεια, για την απαξίωσή της, καθυστερώντας τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό της, αδιαφορώντας για την πολύπλευρη αξιοποίηση της παραγωγής της, και φυσικά για την καθετοποίησή της. Φρόντιζαν, όμως, για τη διάσπαση - σαλαμοποίηση των δραστηριοτήτων της "ΛΑΡΚΟ", για τη μείωση του προσωπικού της και την εντατικοποίηση της εργασίας -πέρα από κάθε μέτρο υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων- για την αντικατάσταση σημαντικού ποσοστού του από φτηνούς και με περιορισμένα δικαιώματα εργάτες των εργολαβιών, προκειμένου να διευκολύνουν τον καινούριο αγοραστή.

Λέμε ξεκάθαρα πως όλα αυτά δεν αποτελούσαν, λάθη ή συνέπειες λαθεμένης επιλογής στελεχών. Ηταν επιδιώξεις της πλουτοκρατίας που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προώθησαν με εξαιρετική συνέπεια, φτάνοντας στο στόχο της ιδιωτικοποίησης, που φαίνεται πως αποφάσισαν να προωθηθεί με τη διαδικασία της "εκκαθάρισης εν λειτουργία" και με πρώτο μέτρο τις περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων.

Αυτή την πορεία στήριξαν, και ενίσχυσαν φυσικά, οι βουλευτές και άλλοι παράγοντες αυτών των κομμάτων, αλλά και τα συνδικαλιστικά τους στελέχη που, πέρα από μικροδιαφωνίες σε δευτερεύοντα θέματα, πάντα δικαιολογούσαν τις εξελίξεις και καλλιεργούσαν αυταπάτες γύρω από την κατάληξή τους.

Ιδιαίτερα θέλουμε να σταθούμε σε λογικές που εκφράζουν τη δυνατότητα να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στη "ΛΑΡΚΟ" μετά την ιδιωτικοποίηση.

Σε λογικές που προβάλλει κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλοι διαχειριστές του εκμεταλλευτικού μας συστήματος, που ενώ αναθεματίζουν τις ιδιωτικοποιήσεις εκθειάζουν και αποδέχονται την πολιτική της ΕΕ, την αφήνουν στο απυρόβλητο.

Πρόκειται για αυτούς που σε μια ημερίδα για τη "ΛΑΡΚΟ", το 2012, θριαμβολογούσαν για το διαχωρισμό του ζητήματος της υπεράσπισης των θέσεων εργασίας από την πορεία της ιδιωτικοποίησης.

Τους λέμε ξεκάθαρα πως κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να εγγυηθεί αξιόπιστα κάτι τέτοιο, αφού πάνω και πριν από όλα βάζει την κερδοφορία του κεφαλαίου. Οταν ήδη η ΕΕ και το ΔΝΤ πιέζουν για απελευθέρωση των απολύσεων. Πως καμιά διαπραγμάτευση με την άρχουσα τάξη δε γίνεται ισότιμα, όσο κρατάει στα χέρια της τα μέσα παραγωγής, την εξουσία και τους μηχανισμούς της.

Απομονώστε τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και κάθε φασιστική αντίληψη που αποτελεί στήριγμα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, και χρησιμοποιεί σαν όπλα την τρομοκράτηση του λαού και τον κάθε είδους ρατσισμό. Είναι αυτοί που διαφημίζουν θέσεις εργασίας για μεροκάματο 18 ευρώ.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, σε αυτές τις συνθήκες, ως ΚΚΕ, που ήμασταν πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων της εργατικής τάξης και πάντα παρόντες στις εξελίξεις της "ΛΑΡΚΟ", οφείλουμε να σημειώσουμε:

  • Ο διάλογος και οι διαβουλεύσεις δεν έχουν καμιά αξία, όσο προβάλλεται η ιδιωτικοποίηση σαν δεδομένη.
  • Μπροστά μας ανοίγεται ο δρόμος του αγώνα, που μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά με το συντονισμό μας με άλλες, δημόσιου ενδιαφέροντος, επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιούνται. Αυτονόητος ο συντονισμός μας με τους κατοίκους της γύρω περιοχής που χωρίς τη "ΛΑΡΚΟ" θα μαραζώσει.
  • Να αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση της "ΛΑΡΚΟ", σε όποια μορφή και αν προωθηθεί.
  • Να σταματήσει ο τεμαχισμός και η διαδικασία εκκαθάρισης της "ΛΑΡΚΟ".
  • Να μη γίνει καμιά περικοπή αποδοχών στους εργαζόμενους. Να μη χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες.
  • Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα συντήρησης, εκσυγχρονισμού και καθετοποίησης της παραγωγής της επιχείρησης, που θα πρέπει να παραμείνει ζωντανή και σε αποκλειστικά δημόσιο έλεγχο, στην προοπτική ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, αντιμονοπωλιακής βάσης, στα πλαίσια της ενιαίας διαχείρισης του κοινωνικοποιημένου ορυκτού πλούτου της χώρας. Κόντρα στην ΕΕ και τις κατευθύνσεις της. Κόντρα στις εντολές του ΔΝΤ».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ