Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΚΟ
Σχέδια βιωσιμότητας στα μέτρα των μονοπωλίων

Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Την ερχόμενη βδομάδα οι αποφάσεις

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΛΑΡΚΟ, το οποίο, σύμφωνα με τους υπάρχοντες κυβερνητικούς σχεδιασμούς, θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Αυγούστου. Σχετική σύσκεψη, με αποκλειστικό αντικείμενο τη ΛΑΡΚΟ, έγινε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υπουργό Γ. Στουρνάρα.

Κυβερνητικά στελέχη, μετά την ολοκλήρωση της χτεσινής σύσκεψης, ισχυρίζονταν ότι η ΛΑΡΚΟ «δεν θα κλείσει». Διαφαίνεται, δηλαδή, η πρόθεσή τους να εφαρμόσουν «σχέδιο βιωσιμότητας» με συρρίκνωση του «λειτουργικού κόστους», μαζικές απολύσεις εργαζομένων, κατάτμηση και κατάργηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που δεν κρίνονται κερδοφόρες για τους υποψήφιους επενδυτές. Οι αποφάσεις για τη ΛΑΡΚΟ μαζί με τα σχέδια αναδιάρθρωσης των εταιρειών Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) αναμένονται για την ερχόμενη βδομάδα. Η πρόθεση της συγκυβέρνησης είναι να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις των συγκεκριμένων εταιρειών μέσα στο 2014.

Η ΛΑΡΚΟ ήταν και παραμένει ακόμη και σήμερα από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου με σημαντικές εξαγωγές, μοναδικός παραγωγός νικελίου σε επίπεδο ΕΕ με πελάτες κοιναγορίτικα και άλλα μονοπώλια αλλά και με δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Η πολιτική απαξίωσης που απόλυτα σχεδιασμένα και συνειδητά εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια έχουν οδηγήσει την εταιρεία στη σημερινή θέση. Ετσι, για παράδειγμα, η ΕΕ διεκδικεί την επιστροφή «κρατικών ενισχύσεων», ενώ οι μεγαλομέτοχοι της ΛΑΡΚΟ εμφανίζονται σήμερα να έχουν απαιτήσεις εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος της εταιρείας.

Συγκεκριμένα:

Η εταιρεία κατατάσσεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων παραγωγών σιδηρονικελίου διεθνώς, εξάγοντας το σύνολο της παραγωγής της σε μεγάλες βιομηχανίες (όπως Thyssen Krupp, British Steel κ.ά).

Είναι ο μοναδικός παραγωγός νικελίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σταδιακά, λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής χάνει έδαφος, εμφανίζοντας «ζημιογόνα αποτελέσματα». Εχει χτυπηθεί και από την καπιταλιστική κρίση, αλλά και από την κατρακύλα που εμφανίζουν οι τιμές του νικελίου, που να σημειωθεί ότι διαμορφώνονται στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ οι «σημερινές τιμές του νικελίου, η γενικότερη διεθνής οικονομική συγκυρία και τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα φαίνεται ότι οδηγούν την Εταιρεία σε συσσώρευση λειτουργικών ζημιών».

Στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου έχει περάσει το 55,2% των μετοχών της ΛΑΡΚΟ, ενώ μεγαλομέτοχοι είναι ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας (33,4%) και η ΔΕΗ (11,4%).

Η ΔΕΗ βρίσκεται σε αντιδικία με τη ΛΑΡΚΟ για τις τιμές πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος, διεκδικώντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Απαιτήσεις σε βάρος της ΛΑΡΚΟ έχει και άλλος μεγαλομέτοχος, η Εθνική Τράπεζα. Η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη και με φορολογικά πρόστιμα.

Η εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου προκύπτει ανάγλυφα από το γεγονός ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ βάζει ζήτημα επιστροφής «κρατικών εγγυήσεων» ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για το άκρον άωτον της υποκρισίας των καπιταλιστών και της εξουσίας τους. Είναι οι ίδιοι που διοχέτευσαν ποταμούς κρατικών κονδυλίων για την ενίσχυση των τραπεζών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ