Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η ΛΑΡΚΟ

Η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ δεν προκαλεί έκπληξη. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, που είχαν δρομολογήσει και στο παρελθόν, ως μονοκομματικές κυβερνήσεις, την εκποίηση του συγκεκριμένου συγκροτήματος, ήταν απολύτως βέβαιο ότι θα επιχειρούσαν να φέρουν σε πέρας το αντιδραστικό σχέδιο της ιδιωτικοποίησης στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης που στηρίζουν.

Βέβαια, η ΛΑΡΚΟ δεν είναι μια επιχείρηση της σειράς. Ακόμα και στα χάλια που την έχουν καταντήσει οι πολιτικές συστηματικής υπονόμευσής της, προκειμένου να γίνει ευκολότερα η ιδιωτικοποίησή της, εξακολουθεί και αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της βαριάς βιομηχανίας της χώρας. Ενα σύμπλεγμα επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, που δραστηριοποιείται σε κλάδους και τομείς της εξόρυξης και επεξεργασίας ορυκτών, που είναι απαραίτητα σε μια σειρά κλάδους της βιομηχανίας και όχι μόνο.

Στην ιδιοκτησία της ΛΑΡΚΟ ανήκουν τα βασικά ορυχεία νικελίου. Η επιχείρηση κατέχει το μονοπώλιο εξόρυξης νικελίου και βρίσκεται στην πρώτη θέση παραγωγής νικελιούχων σιδηρομεταλλευμάτων. Τα επίπεδα της παραγωγής της την τοποθετούν στην πρώτη θέση στην Ευρώπη και μεταξύ των πέντε πρώτων παγκοσμίως, ενώ συνολικά ακόμα και σήμερα θεωρείται ότι βρίσκεται διεθνώς στις πρώτες θέσεις εξόρυξης, κατεργασίας, εκμετάλλευσης και εμπορικής διάθεσης του σιδηρονικελίου. Εκτός από το νικέλιο, υψηλές είναι οι επιδόσεις της ΛΑΡΚΟ στην παραγωγή και εκμετάλλευση λιγνίτη, σκουριάς και αδρανών υλικών για τις οικοδομές.

Είναι ολοφάνερο ότι απέναντί μας έχουμε μια πολιτική που επιχειρεί να δημιουργήσει και να προσφέρει στο μεγάλο κεφάλαιο άπλετη στήριξη για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης και όλες τις προϋποθέσεις για την επιστροφή του σε επίπεδα υψηλής κερδοφορίας. Και το κάνει με τον πλέον εγκληματικό τρόπο. Παραδίνοντας στους κεφαλαιοκράτες το σύνολο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. Το κάνουν με τα νερά, το κάνουν με τους υδρογονάνθρακες, το κάνουν με τα λιμάνια και τις άλλες υποδομές. Το κάνουν και με τον ορυκτό πλούτο. Το κάνουν με το νικέλιο που αποτελεί το φιλέτο των φιλέτων. Στο όνομα της επιχειρηματικότητας και του κέρδους παραδίδουν στους κεφαλαιοκράτες ακόμα και ό,τι υπάρχει στα έγκατα της γης και μπορεί να δώσει κέρδος. Για να μπορέσει να ξεφύγει από την κρίση η γνωστή δράκα των εκμεταλλευτών, πατώντας στη χρεοκοπία του λαού. Για να κερδίσουν ακόμα περισσότερα οι λίγοι, λεηλατώντας τον πλούτο που ανήκει σε όλους.

Το ΚΚΕ είχε αποκαλύψει τους σχεδιασμούς της πλουτοκρατίας και των κυβερνήσεών της από την πρώτη στιγμή. Με συνέπεια, χωρίς την παραμικρή ταλάντευση έχει ταχθεί και τάσσεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, ενάντια σε κάθε ιδιωτικοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. Κάτω από άλλες συνθήκες, η ΛΑΡΚΟ, στα χέρια της εργατικής τάξης και του λαού, μαζί με τις άλλες μεταλλευτικές επιχειρήσεις, θα μπορέσει να παίξει καταλυτικό ρόλο, για την πραγματική ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, προς όφελος του λαού. Στο πλαίσιο της σχεδιοποιημένης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης είναι μια επιχείρηση που μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη στήριξη της ντόπιας παραγωγής, προσφέροντας ταυτόχρονα στην κοινωνία τη δυνατότητα διεύρυνσης των εξαγωγών. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα είτε από την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση, είτε από το κλείσιμο της επιχείρησης. Η λύση βρίσκεται στην ανατροπή αυτής της πολιτικής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΛΑΡΚΟ: Πλήρης απαξίωση με κριτήριο το κέρδος(2024-04-10 00:00:00.0)
Ο κρυστάλλινος αγώνας και η ενότητα, αντίδοτο στο δηλητήριο και τις συκοφαντίες της κυβέρνησης(2020-06-06 00:00:00.0)
Να διασφαλιστούν η απρόσκοπτη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και τα συμφέροντα των εργαζομένων(2020-01-11 00:00:00.0)
Και όμως έχει μέλλον(1998-09-27 00:00:00.0)
Επιχείρηση εκβιασμού των εργαζομένων(1998-06-12 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται να ξεπουλήσουν και τη ΛΑΡΚΟ(1996-01-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ