Κυριακή 22 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μόνο γονατιστοί στη σύνταξη

Μερικά παραδείγματα θα δώσουν καλύτερα την πραγματική διάσταση των αντιασφαλιστικών προτάσεων της κυβέρνησης.

  • Μητέρα με ανήλικο παιδί, ασφαλισμένη στο ΙΚΑ, μπορεί σήμερα να συνταξιοδοτηθεί στα 55 χρόνια με πλήρη σύνταξη εάν έχει 5.500 ένσημα, ή στα 50 με μειωμένη σύνταξη. Με τη νέα πρόταση, θα συνταξιοδοτείται στα 65 χρόνια, καθώς η πριμοδότηση των 2 ετών έχει να κάνει μόνο με τον υπολογισμό της σύνταξης.
  • Μητέρα με τρία παιδιά, ασφαλισμένη στο ΤΕΒΕ, μπορεί σήμερα να συνταξιοδοτηθεί στα 56 χρόνια, εφόσον έχει 20 χρόνια ασφάλισης. Και σε αυτή την περίπτωση θα συνταξιοδοτείται στα 65 χρόνια με τις κυβερνητικές προτάσεις, ενώ θα πριμοδοτείται με πλασματικά ένσημα 6 χρόνων επιπλέον, για να υπολογιστεί η σύνταξή της.

***

Εργαζόμενος ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, με 35 χρόνια ασφάλισης ή 10.500 ένσημα, μπορεί σήμερα να συνταξιοδοτηθεί πλήρως στα 58 του χρόνια. Στο μέλλον, θα χρειάζεται 40 χρόνια ασφάλισης ή 12.000 ένσημα. Εάν κλείσει τα 35 χρόνια το 2007 και είναι 58 ετών, θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται ώστε να συνταξιοδοτηθεί στα 63 του χρόνια.

***

Ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ μπορεί σήμερα να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη εάν έχει 35 χρόνια δουλιάς και είναι 56 ετών. Με το νέο σύστημα, θα πρέπει να εργαστεί άλλα 5 χρόνια, για να συνταξιοδοτηθεί στα 61 με πλήρη σύνταξη, ή άλλα 4 χρόνια για να συνταξιοδοτηθεί στα 60 με μειωμένη σύνταξη!

***

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι τραπεζοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με 35 χρόνια εργασίαςχωρίς όριο ηλικίας, ενώ τώρα θα πάνε στα 40 χρόνια εργασίας.

***

Εργαζόμενοι στο δημόσιο, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες,μπορούν σήμερα να συνταξιοδοτηθούν, οι άνδρες στα 60 χρόνια και οι γυναίκες στα 55, εφόσον έχουν συμπληρώσει 22 χρόνια υπηρεσίας μετά την 1.1.1997. Με τις κυβερνητικές προτάσεις η σύνταξη στα 60 θα είναι μειωμένη, ενώ οι γυναίκες θα πρέπει επίσης να γίνουν 60 χρονών για να συνταξιοδοτηθούν.

***

Για τον υπολογισμό του ύψους της σύνταξης ενός δημόσιου υπάλληλου, παίρνεται υπόψη ο μισθός του τελευταίου μήνα. Με τις κυβερνητικές προτάσεις θα υπολογίζεται στο μέσο όρο της δεκαετίας, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται τα επιδόματα, που στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων είναι πολλά, καθώς ο βασικός μισθός τους είναι ιδιαίτερα χαμηλός.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ