Κυριακή 25 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
«Στις αγορές του Μάνου Χατζιδάκι»

«Κοίτα πώς κλαίει ο ουρανός / δεν είναι πια γιορτή / Εγινε τ' όνειρο καπνός / πες μου γιατί, γιατί. / Κοίτα πώς κλαίει ο ουρανός / μα εσύ καρδιά μην κλαις / κι όταν χτυπάει ο κεραυνός, / τραγούδι εσύ να λες. / Νύχτωσε, βράδιασε, / ο κόσμος άδειασε, / κρύβω το δάκρυ μου και καρτερώ...».

Πολυαγαπημένα τραγούδια από τον πολύχρωμο μουσικό πλανήτη του Μάνου Χατζιδάκι, από τις «Αγορές» του, έτσι όπως καταγράφηκαν στη δισκογραφία ως έργα με τους τίτλους «Λαϊκή αγορά» και «Ρωμαϊκή αγορά», θα παρουσιαστούν, στη συναυλία - αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη, την Παρασκευή 30 Αυγούστου, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι (Πειραιώς 100), στις 9.00 μ.μ.

«Πού το πάνε το παιδί / χελιδόνι σε κλουβί / πού το πάνε το παιδί / και κανείς δεν το 'χει δει / πού το πάν' το παλικάρι / κάθε νύχτα με φεγγάρι / πού το πάνε τι του λένε / και τ' αδέρφια του το κλαίνε»...

Ο Ηλίας Λιούγκος, μετά από 20 χρόνια συνεργασίας, φιλίας και μαθητείας με τον Μάνο Χατζιδάκι, η Στέλλα Κυπραίου, γνωστή από την επίσης μακρόχρονη συνεργασία μαζί του, με τις υπερβατικές ερμηνείες της Καλλιόπης Βέττα και της Φωτεινής Βελεσιώτου, αναλαμβάνουν να διασφαλίσουν και να μας μεταφέρουν την ακριβή ατμόσφαιρα αυτών των τραγουδιών, που παρουσίασε για πρώτη φορά ο Μάνος Χατζιδάκις στον ιστορικό χώρο της Ρωμαϊκής αγοράς το 1986. Αργότερα δισκογραφήθηκαν και εντάχτηκαν στους δύο κύκλους με τις φωνές των: Βασίλη Λέκκα, Ηλία Λιούγκου, Μαρίας Φαραντούρη, Ελλης Πασπαλά και Γιώργου Νταλάρα.

Εξιστορώντας την ιστορία των τραγουδιών του, γράφει ο Μ. Χατζιδάκις: «...Καθώς καταλαβαίνετε δεν τα έγραψα για να διασκεδάσετε. Τα έγραψα για να τ' ακούσετε και για να κάνετε δικό σας ό,τι σας ταιριάζει ή ό,τι σας αρμόζει. T' άλλα αφήστε τα για τους άλλους και ό,τι περισσεύει για μένα. Γιατί πρέπει να σας ομολογήσω πως τα τραγούδια μου τα 'γραψα για να συμπληρώσω τα κενά της προσωπικής μου ζωής. Γι' αυτό και η ευαισθησία μου στον τρόπο που τα αποδέχεστε. Προσοχή! Μη με πληγώσετε παίρνοντας αυτό που σας ανήκει».

Ενορχήστρωση: Στέλλα Κυπραίου. Μουσική επιμέλεια: Ηλίας Λιούγκος. Παίζουν οι μουσικοί: Στέλλα Κυπραίου, κιθάρα. Στάθης Κιοσόγλου, κλαρίνο - φλάουτo. Alfredo Shtuni, βιολί - μαντολίνο. Δέσποινα Στεφανίδου, πιάνο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ