Σάββατο 21 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ Ρ/Σ
Δικομματική κοκορομαχία με φόντο την απόφαση του ΣτΕ

Παρότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε «ασαφή» τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν οι 8 προσωρινές ραδιοφωνικές άδειες και πως οι αποφάσεις «έχουν πλημμελή αιτιολογία», εντούτοις «δικαιωμένος» εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας. Η «δικαίωση» του υπουργού φαίνεται πως απορρέει από το «δημόσιο συμφέρον», βάσει του οποίου το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις τεσσάρων ραδιοφωνικών σταθμών που δε συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των 28 ραδιοφωνικών σταθμών που εκπέμπουν. Την «ασάφεια» των κριτηρίων ο υπουργός Τύπου την επέρριψε ουσιαστικά στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Το ΣτΕ - είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Ρέππας - «κάνει ένα σχόλιο όσον αφορά τα κριτήρια που χρησιμοποίησε το ΕΣΡ, προκειμένου να προκρίνει οκτώ σταθμούς, έναντι των άλλων, στους οποίους επέτρεψε να συνεχίσουν να λειτουργούν. Αυτό είναι το θέμα».

Για τον υπουργό Τύπου η δικαστική διαμάχη που «προκάλεσαν κάποιοι, χάθηκε γι' αυτούς που την προκάλεσαν», ενώ μετά την απόφαση του ΣτΕ, δεν επιτρέπεται η επαναλειτουργία σταθμών των οποίων είχε διακοπεί η άδεια. Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματικοί φορείς, ανέφερε ο υπουργός Τύπου, «συμμορφούμενοι τώρα προς την απόφαση του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ, θα πρέπει να συνεχίσουν να σιωπούν». Οι σταθμοί των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν είναι οι «Πόλις», «Αλφα Σπορ», «Κάρμα» και «Ατλαντίς». Να σημειωθεί ότι στη Δικαιοσύνη έχουν προσφύγει και άλλοι ραδιοφωνικοί σταθμοί και αναμένονται οι αποφάσεις. Η εκδίκαση του κύριων προσφυγών θα συζητηθεί από το Δ` Τμήμα του ΣτΕ στις 29 Μάη.

Αφορμή για δικομματικό καυγά

Σαν στρωμένο τραπέζι για δικομματική αντιπαράθεση αντιλήφθηκαν την απόφαση του ΣτΕ οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ρουσόπουλος σε δήλωσή του σημειώνει πως «η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς ενισχύει την αβεβαιότητα για το μέλλον του ραδιοφωνικού τοπίου στην Αττική και επιβεβαιώνει τους φόβους για τις επιπτώσεις από την παρανομία των σχετικών αποφάσεων του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ.

Πριν δημιουργηθούν ανεπανόρθωτα τετελεσμένα γεγονότα, τόσο ως προς την ενημέρωση, όσο και ως προς τη λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών, που ήδη υφίστανται τις συνέπειες, ο υπουργός Τύπου οφείλει να επανεξετάσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα:

Να παρατείνει τη νόμιμη λειτουργία, όχι μόνο των οκτώ σταθμών, για τους οποίους πρόσφατα γνωμοδότησε θετικά το ΕΣΡ, αλλά και των υπολοίπων, για τους οποίους δύο από τα μέλη του ΕΣΡ θεώρησαν ότι ισοτίμως θα πρέπει να συγκαταλεγούν στην κατηγορία των σταθμών των οποίων θα πρέπει να παραταθεί η νόμιμη λειτουργία. Παράλληλα, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΕΣΡ - πολύ περισσότερο, αφού μετά την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης συσταθεί ως Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή - οφείλει να προβεί σε ταχείες και ουσιαστικές διαδικασίες, ώστε, το αργότερο εντός τριμήνου, να προκηρυχτούν όλες οι προς διάθεση συχνότητες που υπολείπονται και να εκδοθούν οι σχετικές άδειες».

Ανταπαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ΝΔ υποκρίνεται ότι ενδιαφέρεται για το δημόσιο συμφέρον. Στην πραγματικότητα επιθυμεί να είναι ευχάριστη σ' αυτούς τους οποίους κάθε φορά απευθύνεται, αδιαφορώντας ακόμη και για τις αποφάσεις του ΣτΕ. Γι' αυτό επανέρχεται στην πρόταση για τη λειτουργία Ρ/Φ σταθμών, παρακάμπτοντας (προφανώς, όχι από άγνοια) τη σαφή θέση που έλαβε χθες το ΣτΕ για το ανώτατο επιτρεπτό αριθμό Ρ/Φ σταθμών στο Νομό Αττικής.

Κατά τα άλλα η ΝΔ ζητεί την εφαρμογή του ν. 2863/2000, με τον οποίο το ΕΣΡ αναβαθμίζεται πλήρως ως ανεξάρτητη αρχή με πλήρεις και αποκλειστικές αρμοδιότητες για την εποπτεία των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Της διαφεύγει, όμως, μια λεπτομέρεια. Η ίδια η ΝΔ κράτησε αρνητική στάση και δεν ψήφισε το σχετικό Ν/Σ στη Βουλή.

Η ΝΔ στη συνήθη εκδοχή της».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ