Κυριακή 18 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Συνεχίζονται την άλλη Κυριακή οι εκδηλώσεις για το Μπλόκο

Συνεχίζονται την επόμενη Κυριακή, 25 Αυγούστου, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργανώνει το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τους εκτελεσθέντες στο Μπλόκο της Κοκκινιάς το 1944. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κεντρική εκδήλωση, που θα γίνει στις 10 π.μ. στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944. Αμέσως μετά τις ομιλίες και την κατάθεση στεφανιών θα γίνει πορεία στο χώρο του κοινοτάφιου του Γ' Νεκροταφείου, όπου θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, θα κατατεθεί στεφάνι και θα αναγνωστεί προσκλητήριο των νεκρών.

Πριν από 69 χρόνια, ξημέρωμα της 17ης Αυγούστου 1944, η Κοκκινιά βρέθηκε κυκλωμένη από Γερμανούς και γερμανοτσολιάδες, που ρίχνονταν με λύσσα να εκδικηθούν το λαό της επειδή στάθηκε πρωτοπόρος στον αγώνα για τη ματαίωση της επιστράτευσης. Μάζεψαν όλους τους άνδρες δεκατεσσάρων έως εξήντα χρόνων, σύνολο 20.000 περίπου, στην πλατεία Οσίας Ξένης.

Με μασκοφόρους συνεργάτες, οι κατακτητές και οι ντόπιοι δοσίλογοι διάλεξαν πολλές δεκάδες παλικάρια, που εκτελέστηκαν από τους ταγματασφαλίτες στη ματωμένη μάντρα, μπροστά στα μάτια των δικών τους. Με ξυλοδαρμούς, κλοτσιές, χτυπήματα με τους υποκόπανους των όπλων, με πρωταγωνιστή τον διαβόητο Πλυτζανόπουλο, οδηγήθηκαν 76 πατριώτες, μαζί και η ηρωίδα Διαμάντω, και εκτελέστηκαν στη «μάντρα». Αλλοι 50 εκτελέστηκαν σε μια άλλη «μάντρα», στα Αρμένικα, 40 κάηκαν στο Σχιστό και άλλοι δολοφονήθηκαν στους δρόμους και στα σπίτια τους.

Οκτώ χιλιάδες έκλεισαν στο Χαϊδάρι και απ' αυτούς 1.000 σύρθηκαν στα κάτεργα της Γερμανίας όμηροι, απ' όπου πολλοί δε γύρισαν ποτέ. Συνολικά 315 ήταν τα θύματα θηριωδίας του Μπλόκου της Κοκκινιάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ