Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Επίσκεψη Πούτιν για ένα «κομμάτι» της αζέρικης ενεργειακής «πίτας»

Την Τρίτη 13 Αυγούστου την πρωτεύουσα το Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, επισκέφτηκε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σε αναζήτηση ενός «κομματιού» από την ενεργειακή αζέρικη «πίτα», που μοιράζεται αυτήν την περίοδο. Είχε προηγηθεί πριν λίγες μέρες η επίσκεψη του επικεφαλής του ρωσικού μονοπωλίου της «Ροσνέφτ», Ι. Σέτσιν, κι εκδήλωση του ενδιαφέροντος από μέρους της εταιρείας για εμπλοκή της σε διάφορα ενεργειακά σχέδια του Αζερμπαϊτζάν.

Τα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που το Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να διαθέσει στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω του ΤΑΡ, δεν μπορούν, βέβαια, να ανταγωνιστούν τα περίπου 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου, που ετησίως εξάγονται στις χώρες της Ευρώπης και να βλάψουν σοβαρά τα ρωσικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Την ίδια ώρα, 500 ρωσικές εταιρείες ήδη δραστηριοποιούνται στο Αζερμπαϊτζάν, μεταξύ άλλων και στον τομέα της Ενέργειας (η γνωστή «Λουκόιλ»), αλλά και στους σιδηροδρόμους κ.ά., κατατάσσοντας τη Ρωσία σε έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους και επενδυτές στο Αζερμπαϊτζάν. Μόνο μέσα στο 2012, οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών αυξήθηκαν κατά 47%, κι έφτασαν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Κι αυτά παρά την υποστήριξη της Μόσχας στη γειτονική Αρμενία, που εδώ και 20 χρόνια βρίσκεται σε διαρκή διένεξη με το Αζερμπαϊτζάν, εξαιτίας του προβλήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Αγκάθι» για τις σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν οι διαφωνίες τους για το καθεστώς της Κασπίας, που συνδέεται τόσο με το ζήτημα των νέων αγωγών (κυρίως από Τουρκμενιστάν), αλλά και με την εμφάνιση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στη Θάλασσα της Κασπίας. Να σημειωθεί, πάντως, πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Βλ. Πούτιν, πολεμικά πλοία του ρωσικού στολίσκου πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Μπακού, ωστόσο, η Μόσχα παραμένει θορυβημένη από τα σχέδια δημιουργίας κοινού στρατιωτικού Σώματος Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν και Γεωργίας.

Η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου συνοδεύτηκε από την υπογραφή διάφορων διακρατικών κι επιχειρηματικών συμφωνιών, με εξέχουσα τη συμφωνία της «Ροσνέφτ» με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, με την οποία προβλέπεται η σύσταση κοινής εταιρείας για την εξερεύνηση κι εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τόσο στο Αζερμπαϊτζάν, όσο και στη Ρωσία και σε τρίτες χώρες, καθώς και η από κοινού χρησιμοποίηση μιας σειράς υποδομών, μεταξύ άλλων και αγωγών.

Στα πολιτικά ζητήματα της επίσκεψης και της συνάντησης του Βλ. Πούτιν με τον Αζέρο ομόλογό του, Ιλχάμ Αλίεφ, κυριάρχησαν τα ζητήματα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και το καθεστώς της Κασπίας Θάλασσας. Σ' ό,τι αφορά το Ναγκόρνο Καραμπάχ ο Ι. Αλίεφ ζήτησε αυτό να επιλυθεί «στη βάση της ιστορικής δικαιοσύνης, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων των διεθνών οργανισμών» και κάλεσε τη Μόσχα να συμβάλει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Από τη μεριά του, ο Βλ. Πούτιν σημείωσε πως το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί μόνον με πολιτικά μέσα και πρόσθεσε πως μεγάλο μέρος των συνομιλιών αφορούσαν το ζήτημα της Κασπίας, όπου υπάρχουν πολλά προβλήματα, όπως ο καθορισμός των συνόρων, τα ζητήματα της ασφάλειας και τα οικολογικά ζητήματα κι υποσχέθηκε πως η χώρα του ενδιαφέρεται για την άμεση επίλυσή τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ