Κυριακή 11 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
39ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Κόκκινες γιορτές παντού

Στις 19, 20, 21 Σεπτέμβρη κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στο πάρκο «Τρίτση», στο Ιλιον, στην Αθήνα

Η αντίστροφη μέτρηση για την κορύφωση των εκδηλώσεων του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει ήδη ξεκινήσει. Σε κάθε γωνιά της χώρας, οι εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ γίνονται τόπος συνάντησης των χιλιάδων νέων και των οικογένειών τους που υποφέρουν από την ανεργία, την εργασιακή περιπλάνηση, την κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη δουλειά. Των σχολικών θρανίων του υποσιτισμού. Των πιτσιρικάδων που πετιούνται με το νέο νομοσχέδιο εκτός σχολείου ή σπρώχνονται από τα 16 στη μαθητεία να δουλεύουν για 9 ευρώ τη μέρα και να αποτελούν εύκολα διαπαιδαγωγήσιμο στην εκμετάλλευση εργατικό δυναμικό. Των φοιτητών και σπουδαστών που πρέπει να δίνουν συγχρόνως με τις σπουδές τους τη μάχη της δουλειάς, με την αμφιβολία να τους κυριεύει, αν φέτος θα υπάρχει διδακτικό προσωπικό στα αμφιθέατρα και στα εργαστήρια, αν θα καταφέρουν να λειτουργήσουν ΑΕΙ και ΤΕΙ που γονατίζουν από περικοπές χρηματοδότησης και προσωπικού. Για τα παιδιά που μαθαίνουν από τα γεννοφάσκια τους λέξεις όπως κρίση, φτώχεια, ανεργία. Για όλους αυτούς, στα κεντρικά Φεστιβάλ υπάρχει ένας ξεχωριστός και ειδικά διαμορφωμένος χώρος, ένα στέκι, όπου θα καταγράφονται τα προβλήματα, οι αγωνίες, οι ανάγκες και θα ακούν την πρόταση διεξόδου του Κόμματος.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η πλούσια εμπειρία του Φεστιβάλ μετουσιώνεται σε πολύμορφες και μαζικές πολιτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Η μοναδική σε εύρος και χαρακτήρα πολιτική δραστηριότητα της ΚΝΕ φέτος έχει αναλάβει ένα βαρύ, δύσκολο αλλά επιτακτικό καθήκον: «Αλλαξε τον κόσμο το 'χει ανάγκη». Ο στίχος του Μπρεχτ γίνεται σύνθημα και φάρος για τους αγώνες που έρχονται.


Πρώτο λόγο σ' αυτήν τη γιορτή της νιότης θα έχει ο Πολιτισμός, κόντρα στα σκουπίδια υποκουλτούρας που μας περιβάλλουν και δεν αντανακλούν παρά μια γενικευμένη κοινωνική και οικονομική κρίση, που ζητά τα νιάτα της χώρας να θυσιαστούν για να εξαγνιστεί ο «πολιτισμός» της σήψης και της παρακμής. Ο ρόλος του σε αυτή την γιορτή δεν έρχεται να εκφράσει το σκοταδισμό, αλλά τον άνθρωπο, την πρόοδο, τη συλλογικότητα, την ειρήνη, την αλληλεγγύη και όχι την εμπορευματοποίησή του. Δεκάδες μορφές Τέχνης θα έχουν τον πρώτο λόγο, γιατί ο πολιτισμός μπορεί να γίνει εργαλείο, είτε για την υποδούλωση του ανθρώπου, είτε για την απελευθέρωσή του και γι' αυτό πάντα έχει ταξικό περιεχόμενο.

Μερικοί από τους πιο σημαντικούς σταθμούς της γιορτής της νιότης είναι:

  • Στη Θεσσαλονίκη, στις 12, 13 και 14 Σεπτέμβρη στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά»
  • Στα Τρίκαλα, στις 7 Σεπτέμβρη, στο Μύλο Ματσοπούλου.
  • Στο Βόλο, στις 13 Σεπτέμβρη, στο πάρκο «Ρήγας Φεραίος».
  • Στην Καρδίτσα, στις 14 Σεπτέμβρη, στο Παυσίλυπο.
  • Στη Λάρισα το Φεστιβάλ θα είναι διήμερο στις 13 και 14 Σεπτέμβρη στην Κοίτη Πηνειού.

Και φέτος οι εκδηλώσεις του θα κορυφωθούν στη Δυτική Αθήνα. Στο Πάρκο «Τρίτση», στο Ιλιον, στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη. Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη θα μιλήσει στο Φεστιβάλ ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και θα χαιρετίσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.




Eurokinissi

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το 45ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στρέφει τους προβολείς του στην Αθήνα(2019-09-14 00:00:00.0)
Με την ορμή της ανατροπής(2010-08-14 00:00:00.0)
Πρωτοπόρα ιστορία, θεωρία, δράση, τέχνη...(2008-07-13 00:00:00.0)
Από αύριο η γιορτή της νιότης στα Ιλίσια(2004-09-15 00:00:00.0)
Γιορτή του αγώνα και της νιότης(2000-09-05 00:00:00.0)
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις(1999-08-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ