Σάββατο 21 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απεργιακός «πυρετός» στο Χόλιγουντ

Ολοταχώς προς την απεργία τους, που εξάγγειλαν από καιρό και η οποία ξεκινάει σε δύο εβδομάδες, οδεύουν οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους στις διαπραγματεύσεις που έχουν με τους παραγωγούς. Οι σεναριογράφοι απαιτούν ικανοποιητικά ποσοστά επί των υπέρογκων κερδών των εταιριών παραγωγής από τις επαναλήψεις των σίριαλ και των ταινιών στην τηλεόραση και επί των κερδών από τις βιντεοταινίες και τα DVD.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών τον περασμένο Μάρτη κατέληξαν σε παταγώδη αποτυχία. Η ισχύουσα συμφωνία μεταξύ του Σωματείου Σεναριογράφων Αμερικής (WGA), το οποίο αριθμεί 11.500 μέλη και των παραγωγών θα εφαρμόζεται έως την 1/5/2001.

Αν γίνει τελικά η απεργία, οι χολιγουντιανές εταιρίες θα έχουν μεγάλο οικονομικό κόστος. Αλλωστε, μετά τους σεναριογράφους, αναμένονται απεργίες και του Σωματείου Ηθοποιών Αμερικής (135.000 μέλη), το οποίο απαιτεί επαναδιαπραγμάτευση των αμοιβών των ηθοποιών.

Οι κινητοποιήσεις αυτές έχουν θορυβήσει και τη δημοτική αρχή του Χόλιγουντ. Ο δήμαρχος, Ρίτσαρντ Ρίορνταν, δημοσίευσε μία μελέτη, σύμφωνα με την οποία, η οικονομική κρίση που θα προκύψει στην πόλη από τις πιθανές απεργίες των ηθοποιών και των σεναριογράφων, θα είναι τεράστια. Στις 50 σελίδες της μελέτης σημειώνεται ότι η ενδεχόμενη απεργία «μεταφράζεται» σε απώλεια 81.900 θέσεων εργασίας και μείωση εισοδήματος για την πόλη και τα περίχωρα, ύψους 7 εκατ. δολαρίων (περίπου 2,6 δισ. δραχμές).

«Η απεργία, από την οποία απειλείται το Λος Αντζελες, θα επιφέρει μεγάλη αύξηση της ανεργίας και, κατά τους υπολογισμούς μας, με την πεντάμηνη παύση της εργασίας σεναριογράφων και ηθοποιών, η ανεργία θα ανέλθει στο 7% έναντι του 4,8% που είναι αυτή τη στιγμή», σημειώνει ο δήμαρχος του Χόλιγουντ. Ο ίδιος απευθύνει έκκληση στα Σωματεία Σεναριογράφων και Ηθοποιών, καθώς και στους παραγωγούς για αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης, στις νέες διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στις 10 του Μάη.

Οι εκπρόσωποι των δύο σωματείων απάντησαν πως γνωρίζουν τις επιπτώσεις της ενδεχόμενης απεργίας και ευχαρίστησαν το δήμαρχο για το «ενδιαφέρον» του για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους παραγωγούς, παρότι ο δήμαρχος δεν παίρνει το μέρος καμιάς πλευράς. Είναι φανερό, όμως, ότι ο δήμαρχος, προτάσσοντας τις επιπτώσεις της απεργίας - μοιραίες έτσι κι αλλιώς, αφού σε διαφορετική περίπτωση δε θα «στρίμωχνε» την εργοδοσία - μάλλον υπέρ των εταιριών «αλληθωρίζει».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ