Σάββατο 10 Αυγούστου 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ
Καταγγελία για τις συνθήκες εργασίες στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις

Ενας 60χρονος χειριστής μηχανήματος έχασε τη ζωή την περασμένη Δευτέρα

Τις συνθήκες «κάτεργου» που επικρατούν στις μεταλλευτικές γαλαρίες της Φωκίδας καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, με αφορμή το νέο θανατηφόρο «ατύχημα» που έγινε την περασμένη Δευτέρα σε μεταλλευτική στοά (της εταιρείας «S&B»), στη θέση Στεριά στη Βίνιανη Φωκίδας, όταν ο 60χρονος χειριστής μηχανήματος καταπλακώθηκε από το κουβούκλιο του μηχανήματος.

Το ΕΚ Φωκίδας σημειώνει στην καταγγελία του ότι «το πρόσφατο δυστύχημα στις γαλαρίες της περιοχής της Φωκίδας, στα σύγχρονα κάτεργα του Κυριακόπουλου, του Μυτιληναίου και της ΕΛΜΙΝ που εκμεταλλεύονται το λαϊκό, ορυκτό πλούτο, το βωξίτη, είναι το όγδοο την τελευταία δεκαετία. Και τα οκτώ θανατηφόρα δυστυχήματα γίνανε σε εργολαβικές ομάδες οι τρεις εκ των οποίων εργάζονταν αν και συνταξιούχοι αρκετά χρόνια.

Και αυτό το δυστύχημα βάζει πάλι (ξανά και ξανά) στην επικαιρότητα τα εξής:

  • Να σταματήσει κάθε εργολαβική δραστηριότητα στα μεταλλεία.
  • Να σταματήσει η χρησιμοποίηση συνταξιούχων που (κάτω από την ανάγκη βελτίωσης των ήδη άθλιων συντάξεων) αναγκάζονται να δουλεύουν σε συνθήκες κόλασης.
  • Να σταματήσουν τα τελευταία κρούσματα επιβολής εντατικοποίησης της εργασίας από μη έμπειρο μάλιστα προσωπικό.
  • Να ενταθούν οι έλεγχοι ακόμη και αυτών των σχεδόν ανύπαρκτων ελεγκτικών μηχανισμών με προσλήψεις έμπειρων στελεχών που να κατέχουν τη μεταλλευτική τέχνη και εμπειρία.
  • Τα σωματεία να ξεπεράσουν αναστολές και δισταγμούς του στιλ "δεν μας έχει ακουμπήσει η κρίση", "δεν έχουμε μειώσεις μισθών" και άλλα τέτοια που διάφορα παπαγαλάκια (κυρίως εργοδοτικοί συνδικαλιστές) κυκλοφορούν, με προφανή στόχο να χτυπηθούν οι αγωνιστικές διαθέσεις αρκετών εργαζομένων οι οποίοι διαβλέπουν το ζοφερό κλίμα που θα εφαρμόσει η εργοδοσία στο σύνολο των εργαζομένων σ' αυτά τα έργα, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η συμμετοχή των εργαζομένων στο σύνολό τους στο συνεπές συνδικαλιστικό κίνημα, όπως αυτό εκφράζεται κυρίως από τη συνεπή διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, μέσα από τη δράση και τη λειτουργία του ΠΑΜΕ, θα μπορέσει να βάλλει τέλος στην ασύδοτη δράση των μεταλλευτικών επιχειρήσεων αλλά και των πολιτικών εκείνων (με ή χωρίς μνημόνια) που θα τσακίσουν ακόμη περισσότερο τη ζωή μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ