Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Υπογράφουν σήμερα «μνημόνιο» για την Ενέργεια

Απειλές για νέα τουρκική επέμβαση επισείει ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

Η τριμερής συνεργασία για την Ενέργεια σηματοδοτεί ανακατατάξεις στην περιοχή και θα δυναμώσει αντί να κατευνάσει τους ανταγωνισμούς
Η τριμερής συνεργασία για την Ενέργεια σηματοδοτεί ανακατατάξεις στην περιοχή και θα δυναμώσει αντί να κατευνάσει τους ανταγωνισμούς
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Διαστάσεις «ιστορικής σημασίας» δίνει η κυπριακή κυβέρνηση στο μνημόνιο συναντίληψης που αναμένεται να υπογράψουν σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, για την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας, στο πλαίσιο κοινής παρουσίας τους στη Λευκωσία. Το «μνημόνιο» θα αφορά, μεταξύ άλλων, τις υποδομές, την έρευνα και τις ανανεώσιμες πηγές, καθώς και τους υδάτινους πόρους.

Η τριμερής συμφωνία έρχεται σε μια περίοδο κλιμάκωσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο, με αιχμή τα ενεργειακά, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι και τα παζάρια για το Κυπριακό, που τόσο τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όσο και η Τουρκία, επιχειρούν να συνδέσουν με τους υδρογονάνθρακες. Στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης, ο Ελληνας υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης, θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του, Γ. Λακκοτρύπη, για την πορεία των εργασιών εξόρυξης φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και για την πορεία των ερευνών στην Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Σ. Σαλόμ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν που αναμένεται να εκδοθεί σήμερα και θα δηλώνει την υποστήριξη των υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, στο σχέδιο ενεργειακής διασύνδεσης «Euro-Asia Interconnector». Το έργο θα συνδέσει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας των τριών χωρών, μέσω της πόντισης ηλεκτρικού καλωδίου και θα έχει μεταφορική ισχύ 2.000 MW.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τη συνάντηση των τριών υπουργών, βρέθηκε τη Δευτέρα στη Λευκωσία ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Α. Χοκστάιν. Επίσημα, η επίσκεψη αφορούσε στην προετοιμασία της συνάντησης που θα έχει το Σεπτέμβρη ο Γ. Λακκοτρύπης στην Ουάσιγκτον, με τον Αμερικανό ομόλογό του. Φαίνεται όμως ότι συνδέεται άμεσα με τις ενεργειακές συμφωνίες των τριών χωρών και την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης.

Ο Α. Χοκστάιν συναντήθηκε, επίσης, με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδη, με τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησε για τις διαπραγματεύσεις Λιβάνου - Ισραήλ, αναφορικά με τον καθορισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ και τη συμβολή της Κύπρου στο ζήτημα αυτό.

Απειλές για τουρκική επέμβαση

Την απειλή της στρατιωτικής επίθεσης στην Κύπρο από την Τουρκία επισείει ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σημερινή». Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο, ισχυρίστηκε ότι «από πολιτικής άποψης, φυσικά και είναι δυνατό να γίνει αυτό, λόγω του εντοπισμού υδρογονανθράκων».

Η δήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκβιασμών της Αγκυρας προς την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς η Τουρκία επιθυμεί μια λύση του Κυπριακού στα μέτρα της, με στόχο την αποκόμιση άμεσων οφελών από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Μ. Ταλάτ υπεραμύνθηκε της εκλογής του Ν. Αναστασιάδη στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως υπέρμαχου του «Σχεδίου Ανάν», λέγοντας ότι είναι «αρκετά γενναίος» για να καταλήξει σε συμφωνημένη λύση του Κυπριακού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ