Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ενεργό ρόλο δείχνουν να αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ

ΚΑΪΡΟ.--

Σαφές χρονοδιάγραμμα για τη διενέργεια εκλογών και την κατάληξη σε ένα νέο Σύνταγμα, ζήτησαν από την, υπό το στρατό, μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου, οι Αμερικανοί γερουσιαστές Τζον ΜακΚέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ, που πραγματοποιούν επίσκεψη στο Κάιρο από τη Δευτέρα, καθώς οι ΗΠΑ δείχνουν να αναλαμβάνουν ενεργότερο ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης της νέας κρίσης που έχει ανακύψει στη χώρα, μετά την ανατροπή του Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι.

Οι δύο γερουσιαστές ανέφεραν σε δηλώσεις τους ότι τάχθηκαν υπέρ της συμφιλίωσης των κυβερνητικών δυνάμεων με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, χαρακτηρίζοντας την ανατροπή του Μοχάμεντ Μούρσι, ως πραξικοπηματική, όπως αναφέρει το αλ Τζαζίρα, καλώντας παράλληλα να απελευθερωθούν τα στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων που βρίσκονται στη φυλακή. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΕΝΑ, στη συνάντηση που είχαν οι Αμερικανοί γερουσιαστές με τον επικεφαλής του αιγυπτιακού στρατού Αμντούλ Φατάχ αλ Σίσι, έγινε ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις και συζητήθηκαν προσπάθειες για τον τερματισμό της πόλωσης. Σε δηλώσεις του πριν φτάσει στο Κάιρο ο Λ. Γκράχαμ κάλεσε το στρατό της Αιγύπτου να αποσυρθεί από τα πολιτικά πράγματα, αλλιώς κινδυνεύει να χάσει την οικονομική βοήθεια που λαμβάνει από τις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, επιβεβαίωσε τη συνάντηση του αναπληρωτή ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς και του απεσταλμένου της ΕΕ, Μπερναρνίνο Λεόν, καθώς και των υπουργών Εξωτερικών του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, Χαιράτ ελ Σάτερ, που βρίσκεται στη φυλακή, την Κυριακή, λέγοντας ότι στόχος των συνομιλιών είναι να προληφθεί περαιτέρω διάχυση της βίας και να διευκολυνθεί ο διάλογος στην Αίγυπτο. Εκ μέρους των Αδελφών Μουσουλμάνων, ωστόσο, δηλώνεται ότι η θέση τους όσον αφορά τη νομιμότητα του Μούρσι παραμένει σταθερή και επαναλαμβάνουν ότι θέλουν «πλήρη ανατροπή» του πραξικοπήματος. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μαρί Χαρφ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σχέδια συνάντησης του Ου. Μπερνς με τον Μ. Μούρσι.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους τάσσονται υπέρ ενός διαλόγου που θα περιλαμβάνει όλες τις πλευρές, ενώ η ΕΕ κάνει λόγο και για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η απελευθέρωση πολιτικών στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων και συμμετοχή τους στην κυβέρνηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συλλήψεις, εκρήξεις και διαδηλώσεις(2014-07-04 00:00:00.0)
Θανατική καταδίκη «Αδελφών Μουσουλμάνων»(2014-03-25 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ενδοαστική σύγκρουση(2013-08-21 00:00:00.0)
Νέο αιματοκύλισμα του λαού(2013-08-18 00:00:00.0)
Μήνυμα Χαμενεΐ κατά των ξένων διαπραγματευτών(2013-08-10 00:00:00.0)
Εμπρακτη αμερικανική στήριξη στο στρατό(2013-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ