Κυριακή 22 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
Επιτροπές σε κάθε χώρο δουλιάς

Την κατεδάφιση της δημόσιας και Κοινωνικής Ασφάλισης προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, με το σχέδιο που ανακοίνωσε μετά το Πάσχα.

Η λεγόμενη κρίση του ασφαλιστικού συστήματος -που επικαλείται η κυβέρνηση- είναι μια κρίση τεχνητή που προκαλείται συνειδητά από την ίδια την πολιτική του κράτους. Πρόκειται για κρίση που δημιουργεί το κράτος με τη μη εκπλήρωση των ασφαλιστικών του υποχρεώσεων επί σειρά ετών και στη συνέχεια τη μετακύληση σε τρίτους της κινητής περιουσίας των ταμείων.

Ειδικότερα μέσα από τον αντιασφαλιστικό νόμο μεθοδεύονται:

1. Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της κύριας και της επικουρικής σύνταξης στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να υπάρξει σημαντική μείωση απ' τα αντίστοιχα σημερινά ποσά.

2. Η αύξηση των ορίων ηλικίας, ενώ ήδη έχουν αυξηθεί σε ανελαστικά επίπεδα και μάλιστα σε μια περίοδο έκρηξης της ανεργίας.

3. Η κατάργηση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων και της πρόωρης συνταξιοδότησης για μητέρες κλπ.

4. Η ελάφρυνση της εργοδοσίας από τις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες εξάλλου δεν είναι υψηλές.

5. Η ουσιαστική απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση οικονομικής συμμετοχής στην Κοινωνική Ασφάλιση.

6. Η μονιμοποίηση της δέσμευσης των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων από το κράτος και η μετακύληση μέσω του χρηματιστηρίου προς την ιδιωτική πρωτοβουλία.

7. Η αφαίμαξη από την ιδιωτική ασφάλιση των ειδικών ταμείων.

Επειδή οι θέσεις εργασίας είναι συγκεκριμένες, και μάλιστα μειώνονται περισσότερο (αυτοματοποίηση, νέες τεχνολογίες κλπ.) η μετάθεση κατά δέκα χρόνια των ορίων εξόδου στη σύνταξη είναι ουσιαστικά μετάθεση κατά δέκα χρόνια της εισαγωγής των νέων στην εργασία και στην παραγωγή. Συνεπώς, εκείνο που επιτυγχάνει ο μεγαλοφυής εγκέφαλος που συνέλαβε την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά δέκα χρόνια είναι να έχει κατά δέκα χρόνια πιο γηρασμένους εργαζόμενους στην παραγωγή με αποτέλεσμα την έκρηξη της ανεργίας των νέων.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ έχουν χάσει τον διακριτό τους ρόλο και αντί να οργανώνουν τον αγώνα των εργαζομένων συνεργάζονται με την κυβέρνηση, βοηθώντας την έτσι ώστε να έχει περάσει όλους τους αντεργατικούς νόμους (π.χ. της Παιδείας, της Υγείας, των εργασιακών σχέσεων) και τώρα την ανατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης στο σύνολό της.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι ανεξάρτητα από πολιτικές διαφορές έχουν κάθε λόγο μέσα από τον ενωμένο ανυποχώρητο αγώνα τους να ματαιώσουν την αρπαγή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και του μόχθου τους και ταυτόχρονα να επιβάλουν ένα άλλο εναλλακτικό πρόγραμμα ώριμων διεκδικήσεων πραγματικής δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Ειδικότερα θα πρέπει να συντονίσουν τον αγώνα τους με επιτροπές σε κάθε χώρο εργασίας και μέσα από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) να δώσουν την απάντηση στη νέα ολομέτωπη επίθεση που δέχονται.


Χρυσούλα ΝΤΖΟΥΜΑΝΙΚΑ
Υπεύθυνη του τμήματος Υγείας του ΔΗΚΚΙ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ