Τρίτη 6 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
Κινδύνεψαν άνθρωποι και κάηκαν σπίτια στο Μαραθώνα

Σημαντικές καταστροφές προκάλεσε η χτεσινή φωτιά

Eurokinissi

Σημαντικές καταστροφές προκάλεσε η χτεσινή φωτιά
Ανθρωποι κινδύνεψαν, ένα σπίτι καταστράφηκε, πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές και μεγάλο τμήμα δασικής περιοχής κάηκε, σε νέα μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στην Αττική, αυτή τη φορά στην περιοχή Αύρα Μαραθώνα.

Η φωτιά ξεκίνησε πριν τις 11.30 το πρωί σε δασική περιοχή στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προκλήθηκε από τροχαίο με όχημα του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο ανεφλέγη. Λόγω του ισχυρού αέρα, γρήγορα οι φλόγες κατευθύνθηκαν προς τον οικισμό Αύρα, ο οποίος εκκενώθηκε προληπτικά. Η πυρκαγιά προκάλεσε ζημιές σε πέντε κατοικίες, αφού πέρασε μέσα από κατοικημένη περιοχή. Ζημιές προκλήθηκε και σε όχημα της Πυροσβεστικής όταν κυκλώθηκε από τις φλόγες. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδημάρχου Μαραθώνα, καταστράφηκαν 10 σπίτια.

Συνολικά στον τόπο επιχείρησαν 64 πυροσβέστες με 32 οχήματα, τέσσερα ελικόπτερα, τέσσερα αεροσκάφη, πεζοπόρο τμήμα 25 ατόμων και 15 υδροφόρες ΟΤΑ. Η φωτιά ήταν σε ύφεση το βράδυ.

Φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 9 το πρωί στην περιοχή Σερνικάκι Φωκίδας σε ελαιώνα. Στον τόπο βρίσκονταν 24 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 6 άτομα πεζοπόρο, δύο αεροσκάφη και δύο πετζετέλ. Η φωτιά ήταν σε εξέλιξη νωρίς το βράδυ.

Εξάλλου, υπό έλεγχο ήταν χτες η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στη θέση Πανόραμα, στον Κάβο Ισθμίων, καίγοντας πευκοδάσος και ελιές, ενώ οι φλόγες κινήθηκαν ανάμεσα σε σπίτια. Τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα (δύο αεροσκάφη καναντέρ και ένα ελικόπτερο) αποσύρθηκαν περίπου στις 8.30 το βράδυ ενώ οι επίγειες δυνάμεις συνέχισαν τις προσπάθειες να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 20 οχήματα, βυτιοφόρα δήμων της περιοχής και ομάδες εθελοντών πολιτών.


Eurokinissi

Σύμφωνα με έρευνα για τις πυρκαγιές τον Αύγουστο τα έτη (2000 - 2012), του Α. Γκουρμπάτση, απόστρατου αντιστράτηγου του ΠΣ, οι μήνες με τις περισσότερες πυρκαγιές το έτος, είναι ο Ιούλης και ο Αύγουστος. Τον Αύγουστο, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα για τα έτη (2000 - 2012), έχουν εκδηλωθεί στη χώρα, 24.038 συνολικά φωτιές, από τις οποίες έχουν καταστραφεί 3.536.261,5 συνολικά στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. Ο μέσος αριθμός πυρκαγιών τον Αύγουστο είναι 1.849 πυρκαγιές, δηλαδή ο μέσος αριθμός ημερησίως είναι 62 πυρκαγιές, δηλ. εκδηλώνονται περίπου 3 πυρκαγιές κάθε μία ώρα. Ο μέσος αριθμός καμένων εκτάσεων τον ίδιο μήνα είναι 272.020 στρέμματα.

Στο συνολικό αριθμό των 137.912 συνολικά αγροτοδασικών πυρκαγιών, που εκδηλώθηκαν στη χώρα το ίδιο ως άνω διάστημα των 13 ετών, και στα 6.994.013,4 συνολικά καμένα στρέμματα εξαιτίας των πυρκαγιών αυτών, κατά το μήνα Αύγουστο εκδηλώθηκε το 17,4% του συνολικού αριθμού πυρκαγιών ανά έτος. Η δριμύτητα των πυρκαγιών τον ίδιο μήνα είναι 147,1 καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά.

Εξάλλου αργά χτες το βράδυ, σε εξέλιξη ήταν πυρκαγιά σε δάσος στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, όπου επιχειρούσαν 55 πυροσβέστες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ