Κυριακή 4 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Πολιτικής κρίσης συνέχεια

Μια εβδομάδα παράταση έλαβε η προσπάθεια εξεύρεσης, κοινά αποδεκτής, λύσης ανάμεσα στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό το ισλαμιστικό κόμμα «Ενάχντα» και την αντιπολίτευση με επίκεντρο το συνασπισμό κομμάτων «Λαϊκό Μέτωπο» προκειμένου να αποσοβηθεί περαιτέρω εμβάθυνση της πολιτικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα. Τη νέα κλιμάκωση πυροδότησε η δολοφονία του ηγετικού στελέχους του «Λαϊκού Μετώπου» Μουχάμαντ Μπράχμι, σχεδόν έξι μήνες μετά τη δολοφονία του Σόκρι Μπελαΐντ επικεφαλής του συγκεκριμένου σχηματισμού. Και μάλιστα από το ίδιο όπλο, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν αντιμετωπίζει αποφασιστικά τις, προς το παρόν, ολιγομελείς ακραίες ισλαμιστικές ομάδες, γιατί τις αξιοποιεί πολιτικά φέρνοντάς τες ως παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί αν δεν υπάρχει το μετριοπαθές «Ενάχντα». Σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην εκπόνηση του νέου συντάγματος, της προσάπτει ότι επιδιώκει, υπόγεια, να εδραιώσει την παρουσία και τις απόψεις του «Ενάχντα». Γι' αυτό και ζητά τη διάλυση της κυβέρνησης, την αντικατάστασή της με μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και την άμεση προκήρυξη νέων εκλογών μετά από τη διάλυση της παρούσας συντακτικής Βουλής.

Το «Ενάχντα», υπό την πίεση διαδηλώσεων αλλά και απειλών παραίτησης υπουργών και αποχώρησης του κυβερνώντος κόμματος «Ετακατόλ», συναίνεσε τελικά στη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας αλλά όχι στη διάλυση της συντακτικής Βουλής, υποστηρίζοντας ότι «κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε χάος και διχασμό». Αντιπρότεινε παρουσίαση του συντάγματος στα τέλη Αυγούστου και εκλογές στις 17 Δεκέμβρη.

Προς το παρόν, και ενώ αναμένονται μεγάλες διαδηλώσεις, εκατέρωθεν, μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε ισχύ βρίσκεται η διαμεσολάβηση της Γενικής Ενωσης Τυνήσιων Εργατών, που τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα οδηγήσει τάχιστα τη χώρα σε εκλογές, χωρίς να διαλυθεί πρόωρα η Βουλή για να ολοκληρωθεί η διαδικασία του συντάγματος. Οι επόμενες μέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ