Σάββατο 3 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΥΠΠΟ
Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Από τη συγκέντρωση στην Ακρόπολη
Από τη συγκέντρωση στην Ακρόπολη
Απεργιακές συγκεντρώσεις σε πολλά μνημεία της χώρας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού, διαμαρτυρόμενοι για το νέο χτύπημα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και, κατ' επέκταση, στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, με τις 500 απολύσεις στο ΥΠΠΟ που προωθεί η κυβέρνηση, γιγαντώνοντας περισσότερο την ήδη άθλια κατάσταση στον Πολιτισμό που υποφέρει από υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης στην Αθήνα, από τις 9 το πρωί, στη Θεσσαλονίκη με ανθρώπινη αλυσίδα που κύκλωσε τον Λευκό Πύργο, στο Ηράκλειο της Κρήτης με αποκλεισμό του Αρχαιολογικού Μουσείου (που εγκαινιάστηκε χτες), στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, στο Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου που αποκλείστηκε συμβολικά για μία ώρα. Στους επισκέπτες διανεμήθηκε κείμενο στα ελληνικά και αγγλικά.

Κλειστά, λόγω της απεργίας, παρέμειναν δεκάδες μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Λευκός Πύργος, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης, Ακρωτήρι Θήρας, Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, αρχαιολογικός χώρος Θήρας, αρχαιολογικά μουσεία Σίφνου, Κιμώλου κ.ά.

Στο κείμενό τους, οι εργαζόμενοι θυμίζουν ότι στους 19.000 αρχαιολογικούς χώρους και τα 210 Μουσεία της χώρας δουλεύουν μόλις 6.900 αρχαιολόγοι, συντηρητές, διοικητικοί, αρχαιοφύλακες, μαρμαροτεχνίτες, τεχνίτες ανασκαφών. Την ίδια ώρα, με τον προωθούμενο οργανισμό του ΥΠΠΟ καταργούνται ολόκληρες υπηρεσίες και Εφορείες Αρχαιοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ