Σάββατο 3 Αυγούστου 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΥΕΜΕΝΗ
Εγκώμια για «αντιτρομοκρατία», σιγή για Γκουαντάναμο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με πολλά εγκώμια ως προς τη δράση του απέναντι «στις τρομοκρατικές οργανώσεις» και την προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου υποδέχτηκε στο Λευκό Οίκο ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τον ομόλογό του από την Υεμένη, Αμπντέλ Ραμπού Μανσούρ Χάντι, για πρώτη φορά μετά την εκλογή του δεύτερου εδώ και περίπου ένα χρόνο. Ο Ομπάμα, στις δηλώσεις που έγιναν μπροστά στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών ως προς την αντιμετώπιση της «αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου», η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα δραστήρια στην Υεμένη, αξιοποιώντας τόσο το γεωγραφικό της ανάγλυφο όσο και την πλειάδα των φυλών που λειτουργούν σχεδόν αυτόνομα, με ένοπλα μέλη.

Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της εμφάνισης ισλαμιστικών δυνάμεων προφανώς έπαιξε και η σχετική προπαγάνδα που είχε χρησιμοποιήσει, στις αρχές της δεκαετίας του '90, στο πλαίσιο του πολέμου με την νότια πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Υεμένης, το βόρειο τμήμα της υπό τον πρώην πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ και με την ευλογία τότε του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Σήμερα, στην Υεμένη δρουν ανενόχλητα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, των οποίων το τελευταίο πλήγμα «υπόπτων στόχων» με τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς σημειώθηκε λίγες ώρες πριν τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο.

Από τις δηλώσεις Ομπάμα, δημόσια τουλάχιστον, έλειπαν οι αναφορές στο ενδεχόμενο μεταφοράς Υεμενιτών κρατουμένων από το Γκουαντάναμο σε φυλακές της πατρίδας τους. Στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας να δρομολογηθεί σταδιακά το κλείσιμο του κολαστηρίου του Γκουαντάναμο, ο Λευκός Οίκος είχε, και την περασμένη βδομάδα, προαναγγείλει ότι δύο Αλγερινοί κρατούμενοι θα παραδοθούν στις αρχές της χώρας τους. Η συνεργασία των υεμενίτικων αρχών στη διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη καθώς από τους 86 κρατουμένους οι 56 είναι από την Υεμένη. Παρόλα αυτά, η Γερουσία έχει μπλοκάρει δύο φορές τη διαδικασία απελευθέρωσης κρατουμένων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ