Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση στη Βουλή για τις αυτοκτονίες σε κρατητήρια

Icon

Το σοβαρό θέμα των αυτοκτονιών μεταναστών σε κρατητήρια καθώς και τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν σε αυτά καταγγέλλει με Ερώτησή του στη Βουλή το ΚΚΕ. Η Ερώτηση αναφέρεται στις αυτοκτονίες μεταναστών στα Αστυνομικά Τμήματα Σερβίων και Γρεβενών και απευθύνεται στον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Αλλος ένας νεκρός μετανάστης προστέθηκε στη μακριά λίστα θυμάτων που, πασχίζοντας για ένα καλύτερο αύριο, είτε θαλασσοπνίγονται είτε φυλακίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να απελαθούν.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Παρασκευής 12 Ιούλη, ένας 26χρονος Πακιστανός βρέθηκε κρεμασμένος μέσα στην τουαλέτα του ΑΤ Σερβίων όπου κρατούνταν. Είχε συλληφθεί λίγες μέρες πριν επειδή δεν είχε τα απαραίτητα χαρτιά για τη διαμονή του στη χώρα μας.

Είναι το δεύτερο περιστατικό αυτοκτονίας μετανάστη μέσα σε κρατητήριο ΑΤ της Δυτικής Μακεδονίας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πριν από έναν περίπου μήνα είχε αυτοκτονήσει 20χρονος μετανάστης από την Ακτή Ελεφαντοστού στις τουαλέτες του ΑΤ Γρεβενών όπου κρατούνταν για να επαναπροωθηθεί στην πατρίδα του.

Να σημειωθεί πως, όπως είναι διαπιστωμένο και κατά το παρελθόν, οι συνθήκες στους χώρους αστυνομικής κράτησης αλλά και οι υποδομές των αστυνομικών κρατητηρίων είναι απαράδεκτες, δεν είναι συμβατές με τους στοιχειώδεις όρους σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Είναι επικίνδυνες τόσο για τους άδικα φυλακισμένους μετανάστες όσο και για το αστυνομικό προσωπικό.

Τα δύο αυτά πρόσφατα περιστατικά αναδεικνύουν την επικαιρότητα και τη ρεαλιστικότητα του πλαισίου αιτημάτων που έχει επεξεργαστεί το ΚΚΕ, για την άμεση ανακούφιση του προβλήματος, τόσο για τους παλιούς όσο και τους νέους μετανάστες που μπαίνουν στη χώρα μας.

Ερωτάται ο κ. υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

-- Να σταματήσει άμεσα η απαράδεκτη κράτηση μεταναστών χωρίς χαρτιά σε κρατητήρια ΑΤ, Λιμεναρχείων κ.λπ.

-- Να καταργηθεί γενικότερα το μέτρο της διοικητικής κράτησης των μεταναστών και προσφύγων χωρίς χαρτιά, να κλείσουν τα Κέντρα Κράτησης , δηλαδή τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να δημιουργηθούν ανθρώπινοι, υγιεινοί και αξιοπρεπείς χώροι προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

-- Να υπάρχει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

-- Να παρέχεται άμεσα και με αξιόπιστες διαδικασίες άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων.

-- Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό "Δουβλίνο 2".

-- Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, ειδικά όσοι έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα και να έχουν πλήρη εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

-- Να σταματήσουν τα νέα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα και να φύγει ο Frontex από την Ελλάδα».

Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Ελένη Γερασιμίδου και Σπύρος Χαλβατζής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με αφορμή την Αμυγδαλέζα(13/8/2013)
Ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης(24/5/2013)
Μετανάστες πεταμένοι σε κρατητήρια(27/3/2010)
Να σταματήσει η βάρβαρη αντιμετώπιση μεταναστών(13/8/2009)
Απαράδεκτες οι συνθήκες κράτησης(12/7/2005)
Απαράδεκτες οι συνθήκες διαβίωσης των Κούρδων(28/1/2000)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org