Τετάρτη 31 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Είδε τον Μούρσι η Αστον

Συνεχίζει τη «διαμεσολάβηση» η ΕΕ διεκδικώντας μεγαλύτερο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή

KAΪΡΟ.--

Δίωρη συνάντηση με τον ανατραπέντα Αιγύπτιο πρόεδρο Μουχάμαντ Μούρσι είχε η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, η οποία γίνεται έτσι η πρώτη που τον συναντά μετά τη σύλληψή του, την ημέρα της ανατροπής του, από το στρατό στις 3 Ιούλη. Η Κάθριν Αστον, σε δηλώσεις της αργότερα χτες, είπε ότι ο Μούρσι είναι πολύ καλά στην υγεία του, ότι έχει πρόσβαση σε τηλεόραση και ραδιόφωνο και παρακολουθεί τις εξελίξεις, ότι κρατείται σε στρατιωτική εγκατάσταση μαζί με δύο συμβούλους του σε καλές συνθήκες και ότι είχε μαζί του μια «ειλικρινή και σε βάθος συζήτηση» για το πώς «η Αίγυπτος μπορεί να προχωρήσει».

Η Αστον δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για τη συζήτηση με τον Μούρσι και διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες που δημοσίευσαν αιγυπτιακά ΜΜΕ ότι του μετέφερε «μια πρόταση ασφαλούς εξόδου» από την κράτηση και από την εξουσία βέβαια. Η πρόταση αυτή, κατά την ίδια εκδοχή, θα έδινε το περιθώριο «ελιγμού» και στην ηγεσία των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» σταδιακά να δώσουν τέλος στις διαμαρτυρίες και να δρομολογήσουν τη συμμετοχή τους στην πολιτική διαδικασία. Επίσης, κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ θα παραμείνει παρούσα στην Αίγυπτο, με την επιστροφή σήμερα εκεί του απεσταλμένου της Μπερναντίνο Λεόν, προκειμένου να συνεχίσει τις «διαμεσολαβητικές προσπάθειες εξεύρεσης τάχιστης πολιτικής λύσης και αποκλιμάκωσης».

Οπως χαρακτηριστικά δήλωναν Ευρωπαίοι διπλωμάτες (επιβεβαιώνοντας ότι το ενδιαφέρον των Βρυξελλών ξεκινά από την επιδίωξή τους ν' αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στα τεκταινόμενα στη μεγαλύτερη αραβική χώρα, προκειμένου να ενισχύσουν και την ευρύτερη επιρροή τους), η ΕΕ «είναι η μοναδική στην οποία όλοι μιλούν». Την άμεση απελευθέρωση του Μούρσι, μετά την Αστον, ζήτησε, χτες, και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος επανέλαβε επίσης την έκκληση για «άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων». Χτες, πάντως, έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» απηύθυναν και οι ΗΠΑ διά μέσου τηλεφωνικής συνομιλίας του υπουργού Αμυνας Χέιγκελ με το στρατηγό αλ Σίσι.

Από την πλευρά τους, οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και οι πολιτικοί τους σύμμαχοι τόνιζαν ότι θα επιμείνουν στις διαμαρτυρίες τους μέχρις ότου «αποκατασταθεί η νομιμότητα» και ετοιμάζονταν για τη «διαδήλωση του ενός εκατομμυρίου» στην οποία καλούσαν για χτες αργά το βράδυ. Ο αντιπρόεδρος της, υπό το στρατό, μεταβατικής κυβέρνησης Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, μετά από συνάντηση με την Αστον, δήλωνε αισιόδοξος ότι «οι διαμαρτυρίες θα λήξουν ειρηνικά». Ο στρατός, πάντως, έχει προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει «αποφασιστικά» σε κάθε απόπειρα βίας ενώ ακόμη είναι νωπές οι σκηνές χάους των συγκρούσεων του Σαββάτου, στην περιοχή της καθιστικής διαμαρτυρίας των «Αδελφών Μουσουλμάνων», όπου σκοτώθηκαν επισήμως 70 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μούρσι κατηγορείται για οργάνωση και συμμετοχή σε επιθέσεις κατά φυλακών την περίοδο των διαδηλώσεων κατά του Μουμπάρακ το 2011 αλλά και για συνεργασία «με δυνάμεις από το εξωτερικό», κατηγορία που αναφέρεται στην παλαιστινιακή «Χαμάς». Η υπόθεση έχει προκαλέσει και ενδο-παλαιστινιακή ένταση καθώς εκπρόσωπος της «Χαμάς» χτες κατηγορούσε τη «Φατάχ» ότι «κατασκεύασε στοιχεία σε βάρος της "Χαμάς" για να την ενοχοποιήσει, τα οποία αξιοποιούνται τώρα σε βάρος και του Μούρσι».

  • Πέντε στρατιώτες έχουν σκοτωθεί το τελευταίο 36ωρο στα βόρεια της χερσονήσου του Σινά σε επιθέσεις ένοπλων ισλαμιστών κατά στρατιωτικών στόχων, ενώ συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον τους.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναβλήθηκε η δίκη του Μούρσι(2013-11-05 00:00:00.0)
Τεταμένα πνεύματα ενόψει νέων διαδηλώσεων(2013-08-02 00:00:00.0)
Αιματηρές συγκρούσεις(2013-07-28 00:00:00.0)
Σε «τεντωμένο σχοινί» με το λαό εγκλωβισμένο στην αστική διαχείριση(2013-07-06 00:00:00.0)
Η ενδοαστική διαπάλη συνεχίζεται(2013-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ