Τετάρτη 31 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Βαθαίνει η πολιτική κρίση

ΤΥΝΙΔΑ.--

Εντείνεται η πολιτική κρίση στην Τυνησία με την αντιπολίτευση να επιμένει στη διάλυση της κυβέρνησης συνεργασίας υπό το ισλαμιστικό κόμμα «Ενάχντα» μετά τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού «Λαϊκό Μέτωπο», Μουχάμαντ Μπράχμι, την περασμένη βδομάδα, η οποία προστέθηκε σε αυτήν του επικεφαλής του Μετώπου, Σόκρι Μπελαΐντ, στις αρχές Φλεβάρη. Υπέρ της διάλυσης της κυβέρνησης τάχθηκε χτες και η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών, ζητώντας την άμεση αντικατάστασή της με μια τεχνοκρατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης νέου Συντάγματος και σε νέες εκλογές.

Υπό τη συνεχιζόμενη πίεση, το ισλαμιστικό «Ενάχντα», που είναι ο κορμός της κυβέρνησης συνασπισμού, στην οποία συμμετέχουν τόσο το μικρότερο Κόμμα του Κογκρέσου για τη Δημοκρατία, του Προέδρου Μονσέφ Μαρζούκι, όσο και το «Ετακατόλ», φάνηκε, χτες το απόγευμα, να κάνει βήματα υποχώρησης. Πριν καν συμπληρωθούν 24 ώρες από το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αλί Λαραγιέντ, στο οποίο τόνιζε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί η κυβέρνηση και ότι προκηρύσσονται ήδη εκλογές για τις 17 Δεκέμβρη, εκπρόσωποι του «Ενάχντα» διέρρεαν ότι το ισλαμιστικό κόμμα είναι έτοιμο να προχωρήσει σε διάλυση της υπάρχουσας κυβέρνησης και σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας».

Το «Ενάχντα», όμως, αρνείται να διαλυθεί και η Βουλή, η οποία είναι συντακτική λόγω της εκπόνησης του Συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε χάος και κατάρρευση του κράτους. Η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών φάνηκε, χτες, να συμμερίζεται αυτήν την εκτίμηση και δεν επέμεινε στο ζήτημα της διάλυσης της Βουλής. Αντίθετα, εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου «Λαϊκού Μετώπου», το οποίο έχει αποσύρει από την περασμένη βδομάδα τους βουλευτές του όπως και άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα, υποστήριζε χτες ότι δεν έχει νόημα να παραμένει εν ισχύι η Βουλή αφού ούτως ή άλλως έχει λάβει αλλεπάλληλες παρατάσεις πέραν του αρχικού χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί για την εκπόνηση του Συντάγματος και ήταν ο Δεκέμβρης του 2011. Ο Μούνγκι Ραχού ζήτησε να αρχίσει άμεσα η διαδικασία έγκρισης του Συντάγματος και διενέργειας νέων εκλογών.

Το ήδη εκρηκτικό αυτό κλίμα ενέτεινε η δολοφονία εννιά Τυνήσιων στρατιωτών σε ενέδρα, αργά το βράδυ της Δευτέρας, σε ενέδρα ένοπλων ακραίων ισλαμιστών κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη διαρκείς επιχειρήσεις του στρατού. Στη χώρα κηρύχθηκε πένθος ενώ ο Πρόεδρος Μαρζούκι απηύθυνε έκκληση ενότητας ενάντια σε όλους όσοι σχεδιάζουν, μέσα από τέτοιες πράξεις, το διχασμό του τυνησιακού λαού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανεβαίνει και πάλι το πολιτικό θερμόμετρο(2013-10-25 00:00:00.0)
«Η κυβέρνηση δεν παραιτείται», δηλώνει ο επικεφαλής του Ενάχντα(2013-08-07 00:00:00.0)
Παράταση των προσπαθειών εξεύρεσης πολιτικής μέσης λύσης(2013-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ