Τετάρτη 31 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΕΥΡΩΠΗ
Αυξάνονται οι «παίχτες» στην ενεργειακή σκακιέρα

Ρωσικό ενδιαφέρον για αζέρικα κοιτάσματα στην Κασπία και διεύρυνση του μετοχολογίου του ΤΑΡ

Το ενδιαφέρον μεγάλων πολυεθνικών ομίλων φαίνεται πως προσελκύει η κατασκευή και λειτουργία του αγωγού ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline AG), όπως δείχνει η οριστικοποίηση, χτες, της μετοχικής του σύνθεσης.

Οπως είχε προαναγγελθεί, μετοχές της εταιρείας του αγωγού TAP απέκτησαν οι όμιλοι BP, SOCAR και «Total», με αποτέλεσμα το μετοχολόγιο της κοινοπραξίας του αγωγού να διαμορφωθεί ως εξής: BP (βρετανική) 20%, SOCAR (αζέρικη) 20%, «Statoil» (νορβηγική) 20%, «Fluxys» (βελγική) 16%, «Total» (γαλλική) 10%, EON (γερμανική) 9% και «Axpo» (ελβετική) 5%.

Οι όμιλοι BP, SOCAR και «Total» συμμετέχουν και στο σχήμα που αξιοποιεί τα κοιτάσματα του Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν, απ' όπου θα τροφοδοτείται ο ΤΑΡ μετά το τέλος της κατασκευής του, σε πέντε - έξι χρόνια. Ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στον αγωγό έχουν εκφράσει ακόμα η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων και η ελληνική ΔΕΣΦΑ, θέλοντας να ισχυροποιήσουν την παρουσία τουρκικών και ελληνικών κεφαλαίων αντίστοιχα στο Νότιο Διάδρομο του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Το ενδιαφέρον των πολυεθνικών να αποκτήσουν μέρισμα στον ΤΑΡ δείχνει τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς που συνδέονται με την κατασκευή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η «Fluxys» αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης δικτύων της Β. Ευρώπης. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία προωθεί το δικό της σχέδιο για την κατασκευή του «South Stream», ενώ οι Αζέροι με άλλα μονοπώλια δεν έχουν εγκαταλείψει τα σχέδια για λειτουργία του «Nabucco», παράλληλα με τον ΤΑΡ.

Στο Αζερμπαϊτζάν στρέφει τα μάτια της και η ρωσική «Rosneft», η οποία επιδιώκει να αποκτήσει μερίδιο στο κοίτασμα φυσικού αερίου «Αμπσερόν», σύμφωνα με το «Ρόιτερς». Στο ίδιο κοίτασμα, που βρίσκεται στην Κασπία Θάλασσα, έχουν 40% μερίδιο η αζέρικη SOCAR και η γαλλική «Total», ενώ το υπόλοιπο το κατέχει η GDF Suez.

Στο Ισραήλ, τέλος, η «Noble Energy» ετοιμάζεται μέσα στο 2013 να ξεκινήσει μια ακόμα γεώτρηση στο κοίτασμα «Λεβιάθαν», με στόχο να φτάσει σε βάθος νερού 1.600 μέτρων και στη συνέχεια να διανύσει 6.500 μέτρα στο υπέδαφος, ώστε να φτάσει εκεί που πιστεύει ότι βρίσκονται 1,5 δισ. βαρέλια πετρελαίου και 17 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, οι ποσότητες του οποίου έχουν ήδη επιβεβαιωθεί.

Η ανακάλυψη του πετρελαίου έχει μεγάλη σημασία για το Ισραήλ, καθώς πιστεύεται ότι θα το καταστήσει ανεξάρτητο από τις εισαγωγές, όπως και με το φυσικό αέριο (το Ισραήλ εισάγει σήμερα το 98% των ποσοτήτων πετρελαίου που χρειάζεται).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ