Τετάρτη 31 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Νέο επεισόδιο με παρεμπόδιση πλοίου

Αλλεπάλληλες ενοχλήσεις, για να αρνηθούν ξένες εταιρείες να αναλάβουν έρευνες για φυσικό αέριο

Ευθεία αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία συνιστά η παρεμπόδιση ιταλικού πλοίου που ενεργούσε για λογαριασμό της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Cyta. Σύμφωνα με τα κυπριακά Μέσα, το ιταλικό πλοίο «Odin Finder» πραγματοποιούσε εργασίες για την πόντιση ειδικού καλωδίου νότια της Κύπρου. Καθώς εξερχόταν από το σημείο που συναντούνται τα οικόπεδα 7 και 1 της κυπριακής ΑΟΖ, προσεγγίστηκε από πυραυλάκατο του τουρκικού στόλου, η οποία είχε ξεκινήσει από την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Το τουρκικό πλοίο ζήτησε από τον καπετάνιο του ιταλικού να σταματήσει τις εργασίες του και να επιστρέψει στην Πάφο, καθώς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, είχε εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Το ιταλικό πλοίο προσπάθησε να συνεχίσει τις εργασίες του, αλλά η πυραυλάκατος ανέκοψε την πορεία του, αναγκάζοντάς το σε ελιγμό, ενώ έκανε συνεχώς κύκλους γύρω από το ιταλικό πλοίο.

Το ζήτημα χαρακτηρίσθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση ως «επικίνδυνο» και για το λόγο αυτό συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, στην οποία παρέστη και ο υπουργός Αμυνας. Ταυτόχρονα, κοινοποιήθηκαν διαβήματα σε Ιταλία και ΗΠΑ. Πρόκειται για το τρίτο περιστατικό παρενόχλησης πλοίων που λειτουργούν για λογαριασμό της Κύπρου από τουρκικά πολεμικά, τα οποία περιπολούν ανενόχλητα στην περιοχή. Η Τουρκία με τις προκλήσεις της επιχειρεί να φοβίσει ξένες εταιρείες να αναλάβουν τις γεωτρήσεις σε νέα θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, με την απειλή ότι η περιοχή αυτή είναι αμφισβητήσιμη από την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ