Τρίτη 30 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Πεδίο μάχης η Βεγγάζη

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη. Αρχής γενομένης από τη δολοφονία του γνωστού ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σφοδρού επικριτή των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», δικηγόρου Αμπντελσαλίμ αλ Μεσμάρι, την Παρασκευή αργά το βράδυ, στην πόλη, την οποία ακολούθησαν σε διαφορετικά σημεία οι δολοφονίες δύο αξιωματικών του στρατού, επικρατεί έκρυθμη κατάσταση.

Πλήθος κόσμου λεηλάτησε, το Σάββατο, τα τοπικά γραφεία του πολιτικού βραχίονα των «Αδελφών Μουσουλμάνων», του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανοικοδόμησης, ενώ συγκέντρωση ενάντια στο κόμμα πραγματοποιήθηκε και στην πρωτεύουσα, Τρίπολη. Στο μεταξύ, την ίδια μέρα, σημειώθηκε μεγάλη απόδραση από τη φυλακή Κουαφίγια, της Βεγγάζης, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη επίθεση ενόπλων από το εξωτερικό και εξέγερση στο εσωτερικό. Οι λιβυκές αρχές επιβεβαίωσαν ότι απέδρασαν περίπου 1.100 κρατούμενοι, εκ των οποίων συνελήφθησαν πάλι οι 100, και ισχυρίζεται ότι πρόκειται κυρίως για «ποινικούς» κρατουμένους, χωρίς κανείς να μπορεί να επιβεβαιώσει το συγκεκριμένο ισχυρισμό και χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς συνέβη.

Τα πνεύματα παρέμειναν τεταμένα και την Κυριακή, οπότε αργά το βράδυ σημειώθηκε μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων με στόχο κτίρια που χρησιμοποιεί το δικαστικό σώμα στη Βεγγάζη. Από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν 43 άνθρωποι. Ακολούθησαν ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε ειδικές δυνάμεις του στρατού και ενόπλους, των οποίων επίσης η ταυτότητα δεν είχε διευκρινιστεί μέχρι αργά χτες το βράδυ. Οι ανταλλαγές πυρών εξελίχθηκαν σε ολονύχτιες συγκρούσεις κατά τις οποίες σκοτώθηκε ένας στρατιώτης και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι.

Ο Λίβυος πρωθυπουργός, Αλί Ζαϊντάν, δήλωσε ότι η Βεγγάζη βρίσκεται σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και προανήγγειλε «ανασχηματισμό», χωρίς όμως να μπορεί ν' ανατρέψει την εικόνα χάους που συνεχίζει να επικρατεί στη χώρα περίπου δυόμισι χρόνια μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ