Κυριακή 28 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Ιδιωτικοποιούν τον κορμό της αμυντικής βιομηχανίας

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ, δεν είναι άλλη μια κρατική επιχείρηση που βγαίνει στο σφυρί. Πρόκειται για τη μοναδική στη χώρα πολεμική βιομηχανία όπλων και πυρομαχικών στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της οποίας εργάζονται 971 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων. Τα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» είναι ένας ενιαίος όμιλος επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε το 2004, μετά από τη συνένωση ΠΥΡΚΑΛ και «Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων» (ΕΒΟ) το 2004.

Η παραγωγική δυναμικότητα της ΕΑΣ, δηλαδή αυτό που μπορεί να παραχθεί από τα μέσα παραγωγής που διαθέτει, στηρίζεται στη λειτουργία πέντε εργοστασιακών συγκροτημάτων, μηχανουργείων, ερευνητικών γραφείων κ.ά., που βρίσκονται σε Αίγιο, Ηπειρο, Λαύριο, Μάνδρα Αττικής, Ελευσίνα, Κύμη, Υμηττό και ένα εργοστάσιο στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Εριβάν, όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής της «LT-PYRKAL».

Οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ, ασχολούνται με την κατασκευή και συναρμολόγηση όπλων, συστήματα αντιαρματικών, οπλικά και πυραυλικά συστήματα, πυρομαχικά μικρού και μεσαίου διαμετρήματος, πυρομαχικά πυροβολικού. Επίσης, η εταιρεία δραστηριοποιείται στην κατασκευή εμπορικών εκρηκτικών, φυσιγγίων, μεταλλικών κατασκευών, λεβήτων. Επίσης, έχει συνάψει μια σειρά από συνεργασίες με ξένους ομίλους για την κατασκευή οπλικών συστημάτων.

Οι δραστηριότητες της ΕΑΣ περνάνε μέσα από δύο κύρια τομείς λειτουργίας, τον Αμυντικό τομέα και τον τομέα των Εμπορικών Δραστηριοτήτων, ενώ ταυτόχρονα έχει τρεις θυγατρικές εταιρείες. Αυτές είναι:

-- Η «Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου», η οποία κατασκευάζει είδη από χαλκό και κράματα χαλκού, όπως δίσκους, φύλλα και ταινίες χαλκού για το ελεύθερο εμπόριο, ποτηράκια (κυάθια) για βολίδες και κάλυκες πυρομαχικών, αλλά και κέρματα νομισμάτων διαφόρων τύπων.

-- Η «Ηλεκτρομηχανική Κύμης», που παράγει προϊόντα για ατομική προστασία, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα, στολές NBC, αλεξίσφαιρες ασπίδες και κράνη καθώς και στολές διαφόρων τύπων.

-- Η «LT-PYRKAL cjsc», που δραστηριοποιείται στην κατασκευή κρυστάλλων Laser και εξαρτημάτων για συστήματα Laser.

Τα ΕΑΣ, δεν είναι όμως μόνο μια εταιρεία παραγωγής οπλικών συστημάτων. Αποτελούνται από μια σειρά εργοστασιακές εγκαταστάσεις, από εργοστάσια που μπορούν να προσαρμόσουν την παραγωγή τους για να εξυπηρετήσουν διάφορους κλάδους της βιομηχανικής παραγωγής, διαθέτουν τεχνογνωσία για την προώθηση τεχνικών και κατασκευαστικών έργων. Τα ΕΑΣ συμμετείχαν στην κατασκευή μεγάλων έργων της ΔΕΗ. Παρήγαγαν, μελετούσαν και κατασκεύαζαν όλον τον εξοπλισμό των ορυχείων. Εφτιαξαν τη βυθιζόμενη γέφυρα στον Ισθμό της Κορίνθου. Παρήγαγαν ταινιοδρόμους, αποθέτες, εκσκαφείς, μειωτήρες κλπ. Διέθεταν τεχνογνωσία για μελέτη και κατασκευή ανεμογεννητριών. Διαθέτουν την τεχνογνωσία κάτω από ορισμένες συνθήκες να κατασκευάσουν ιατρικά μηχανήματα, τμήμα μεταλλικών κατασκευών, που θα μπορούσε να κατασκευάζει ακόμα και γέφυρες και άλλα έργα υποδομή.

Αυτό που αποδεικνύεται περίτρανα και στην περίπτωση των ΕΑΣ, με βάση τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες που έχει η συγκεκριμένη μονάδα, είναι ότι θα μπορούσαν στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που θα έβαζε στο περιθώριο τα μονοπώλια και την εξουσία τους, να συμβάλουν τόσο στην αμυντική θωράκιση της χώρας, όσο και στην ικανοποίηση άλλων λαϊκών αναγκών, αφού έχουν τεχνολογική δυνατότητα και την υψηλή εξειδίκευση του προσωπικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή πλήθος υποδομών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ