Παρασκευή 26 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ - ΓΥΡΟΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
«Ιστορία μου... αμαρτία μου»

Μπορεί οι διοργανωτές του φετινού Ποδηλατικού Γύρου Γαλλίας να είναι -προς το παρόν τουλάχιστον- ανακουφισμένοι καθώς η φετινή διοργάνωση δε στιγματίστηκε από κάποιο σκάνδαλο κυρίως χρήσης αναβολικών, ωστόσο το αμαρτωλό παρελθόν της διοργάνωσης δεν την αφήνει ήσυχη. Ετσι, ένα νέο σκάνδαλο ντόπινγκ απασχολεί τον παγκόσμιο αθλητισμό, μία μόλις βδομάδα μετά τις αποκαλύψεις για ντόπινγκ στο χώρο του στίβου. Τώρα ήταν η σειρά της πολυπαθούς σε αυτά τα θέματα ποδηλασίας να ξαναβγεί στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με γαλλική έκθεση, που δημοσίευσε η εφημερίδα «Le Monde», 18 αθλητές είχαν κάνει χρήση ερυθροποιητίνης στον Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας το 1998, ανάμεσά τους και ο νικητής Μάρκο Παντάνι, αλλά και ο δεύτερος Γιαν Ούλριχ, ενώ άλλοι 12 είχαν «ύποπτα» δείγματα, μεταξύ τους και ο τρίτος της συγκεκριμένης κούρσας Μπόμπι Τζούλιχ. Οι αθλητές είχαν δώσει δείγματα στον αγώνα, τα οποία βγήκαν καθαρά, αλλά επανεξετάστηκαν το 2004, όταν η τεχνολογία στο αντιντόπινγκ κοντρόλ είχε... προχωρήσει και αποκάλυψαν το μέγεθος του ντοπαρίσματος.

Να σημειωθεί ότι η ποδηλασία ήταν ένα από τα πρώτα αθλήματα που μπήκαν στη λογική της εμπορευματοποίησης, ήδη από τις αρχές του περασμένου αιώνα, ενώ ο γύρος της Γαλλίας -λόγω των τεράστιων οικονομικών συμφερόντων που διακυβεύονται- έχει αρκετές φορές στιγματιστεί από αποκαλύψεις για χρήση αναβολικών. Κορυφαίο σκάνδαλο της διοργάνωσης και απ' τα μεγαλύτερα του παγκόσμιου αθλητισμού ήταν η περίπτωση του Αμερικανού πολυνίκη του θεσμού Λανς Αρμστρονγκ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ