Κυριακή 22 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
Διαλέξαμε την πρώτη γραμμή

Μιλούν στο «Ρ» ο Χ. Χουρδάκης και ο Ν. Καββαδάς, για τη συγκρότηση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας

Ο Χ. Χουρδάκης και ο Ν. Καββαδάς
Ο Χ. Χουρδάκης και ο Ν. Καββαδάς
Η συγκρότηση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας έχει ως στόχο να φέρει τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή για την απόκρουση της επίθεσης του κεφαλαίου και της κυβέρνησης, λένε με ένα στόμα στο «Ρ» τα μέλη της Επιτροπής Χ. Χουρδάκης, εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου «Αγία Ολγα» και ο Ν. Καββαδάς, πρόεδρος των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές και στους συναφείς χώρους.

- Γιατί έγινε τώρα η Επιτροπή Πρωτοβουλίας;

Χ. Χουρδάκης: Η Επιτροπή αγώνα είναι αναγκαιότητα μετά τη φανερή και ξεδιάντροπη στάση των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ αλλά και της ΠΟΕΔΗΝ, με τη φανερή στάση υποστήριξης της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής και των συγκεκριμένων επιλογών της στον τομέα της ιδιωτικοποίησης της υγείας - πρόνοιας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να δεθούν χειροπόδαρα πίσω από αυτές τις συμβιβασμένες ηγεσίες. Γι' αυτό επέλεξαν το δρόμο της συγκρότησης της επιτροπής για να μπορέσουν να είναι στην πρώτη γραμμή και να αποκρούσουν την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι αλλά και τα λαϊκά δικαιώματα στην υγεία - πρόνοια και κοινωνική ασφάλιση.

Ν. Καββαδάς: Ολα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική υγεία γνώρισαν πολύ καλά στο πετσί τους τι σημαίνει επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της υγείας.

Η λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών και των γηροκομείων, αλλά και των χώρων των εργαστηρίων αποσκοπεί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη για τον εργοδότη.

Εμείς πιστεύουμε ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας πρέπει να διαφυλαχτεί. Είναι αναγκαιότητα σήμερα. Με τη στάση τους οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σαμποτάρουν αυτή την προσπάθεια του ταξικού πόλου του κινήματος. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ξεκινήσει μια προσπάθεια «από τα κάτω».

- Γιατί να μη σας χαρακτηρίσουν διασπαστές του συνδικαλιστικού κινήματος;

Χ. Χουρδάκης: Τη διάσπαση του κινήματος την κάνουν αυτοί που θέλουν να το ευνουχίσουν και να υποτάξουν την εργατική τάξη στην επιταγή του κεφαλαίου και της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της υγείας - πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης. Και σε αυτούς συγκαταλέγονται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και βεβαίως και της ΠΟΕΔΗΝ, οι οποίες συνειδητά επέλεξαν το δρόμο της στήριξης αυτής της συγκεκριμένης πολιτικής της κυβέρνησης.

Η Επιτροπή Αγώνα, οι συνδικαλιστές και τα σωματεία που επέλεξαν το δρόμο της συγκρότησης της Επιτροπής δεν κάναν τίποτα άλλο από το να διαμορφώσουν τον πόλο συσπείρωσης των αγωνιστικών δυνάμεων των εργαζομένων εκείνων που θέλουν να υπερασπίσουν τον εαυτό τους και την αξιοπρέπειά τους και τα δικαιώματά τους ούτως ώστε να μπορούν να αντισταθούν στην ολομέτωπη αυτή επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης.

Ν. Καββαδάς: Ηδη η αγανάκτηση του κόσμου δείχνει ότι υπάρχει η διάθεση για ένα κίνημα που μπορεί να παλέψει, να οργανώσει τη δράση και μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο να μπορέσει να δημιουργήσει ένα ρεύμα συσπείρωσης και αγώνα. Δεν πείθεται κανένας σήμερα στο να πάει σε διάλογο ή να συνδιαλλαγεί με την κυβέρνηση στο αν το χ ή το ψ θα μειωθεί και πόσο θα μειωθεί. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι: Τα κεκτημένα πρέπει να διασωθούν και να διευρυνθούν.

- Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ έχει κάποιους αγώνες στο ενεργητικό της...

Χ. Χουρδάκης: Η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ μην μπορώντας να κάνει αλλιώς αναγκάστηκε να συρθεί κάτω από το συγκεκριμένο πλαίσιο κινητοποιήσεων απόκρουσης του πρώτου νομοσχεδίου για την υγεία. Στην πορεία ανησυχώντας από το μέγεθος, την έκταση και το βάρος αυτών των κινητοποιήσεων προσπάθησε να τις υπονομεύσει στηρίζοντας ανοιχτά απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και αποπροσανατολίζοντας το κίνημα στην πορεία μέσα από ανώδυνους δρόμους για τη διεκδίκηση κάποιων επιμέρους επιδομάτων ή ποσοστών από τις εισπράξεις των απογευματινών ιδιωτικών εξωτερικών ιατρείων των γιατρών.

Σήμερα προφασίζεται ότι θέλει να μελετήσει τα ζητήματα. Συγκρότησε λέει και επιτροπή για την κοινωνική ασφάλιση για να μελετήσει το ζήτημα όταν πριν τρία χρόνια είχε συγκροτήσει ξανά επιτροπή για το ίδιο ζήτημα και τα πορίσματά της είναι ήδη γνωστά.

Δεν κάνει τίποτα άλλο από το να καλλιεργεί αυταπάτες, εφησυχασμό και απλά όταν έρθει η ώρα που θα ψηφίζονται τα μέτρα να ψελλίσει κάποια πράγματα. Αυτοί που είναι αποφασισμένοι όχι απλά να ρίξουν μια τουφεκιά στον αέρα αλλά να μην περάσουν τα μέτρα, να δώσουν εκείνο τον αγώνα, αντάξιο εκείνων των αγώνων που έχουν δοθεί για την κατάκτηση της κοινωνικής ασφάλισης, δεν έχουν άλλο δρόμο από το να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις συμβιβασμένες ηγεσίες και να οργανώσουν τον αγώνα των εργαζομένων.

- Εντάξει στον αγώνα «απ' τα κάτω». Αλλά γιατί δεν πάτε και στον κοινωνικό διάλογο; Τι πειράζει;

Χ. Χουρδάκης: Αναρωτιούνται πολλοί - και μάλιστα ευκολόπιστοι - γιατί εμείς απορρίπτουμε το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο. Κατ' αρχήν η ίδια η έννοια του κοινωνικού διαλόγου. Δεν μπορούν να είναι εταίροι η εργατική τάξη, οι ιδιοκτήτες των ασφαλιστικών εταιριών, οι έμποροι της υγείας και γενικώς οι βιομήχανοι. Από ιδεολογικής και πολιτικής άποψης δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι είναι οι τρεις συνεταίροι που κάθονται να λύσουν τα προβλήματα από κοινού, και η κυβέρνηση μαζί.

Ο κοινωνικός διάλογος - και οι διάφοροι διάλογοι που έχει στήσει η κυβέρνηση - είχε εξ αρχής ως προαπαιτούμενο, το να δεχτείς ότι θα χάσεις. Και ο διάλογος έχει τη λογική του να συζητήσεις το πώς και πόσα θα χάσεις. Από αυτή την άποψη είναι αυταπάτη. Είναι δοσιλογισμός το να δεχτείς σήμερα να συρθούν η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι σε αυτό το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο.

- Κι όταν οι εργαζόμενοι συζητούν με την εργοδοσία και την κυβέρνηση, λόγου χάρη, για τις συλλογικές συμβάσεις, δεν είναι αυταπάτη;

Χ. Χουρδάκης: Οι εργαζόμενοι συζήτησαν και διαπραγματεύτηκαν με την κυβέρνηση και την εργοδοσία κάτω από την ισχύ της πάλης των εργαζομένων.

Ν. Καββαδάς: Ο διάλογος δεν είναι ισότιμος και είναι ένα άλλοθι στο πώς θα περάσουν τα μέτρα. Πιστεύουμε ότι για κάθε αντιδραστικό μέτρο που φαίνεται κατά καιρούς, πάντα ζητάνε συνυπεύθυνους. Εμείς δεν είμαστε συνυπεύθυνοι σε αυτή την κατάσταση. Κατ' αρχήν δε μας ρωτήσανε και ούτε πρόκειται να μας ρωτήσουν. Με τη συνδιαλλαγή τους, ήδη έχουν στα κιτάπια τους και τα πορίσματα και τα μέτρα και το ζήτημα είναι ότι αυτό που τους βολεύει είναι να μη γίνουν αγώνες. Τους βολεύει να πάμε να συνδιαλλαγούμε μαζί τους. Το ζήτημα είναι ότι αν δε συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι ότι την τύχη τους την έχουν στα χέρια τους δε γίνεται τίποτα.

Σε κάθε χώρο δουλιάς πρέπει να γίνουν επιτροπές αγώνα και ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς να έχει ως περιεχόμενο, το ασφαλιστικό ζήτημα, τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές συμβάσεις.

Αν πραγματικά οι εργαζόμενοι δεν κινητοποιηθούν και δεν αφήσουν τον οχαδερφισμό, τότε η θέση τους θα δυσχεραίνει. Αυτό είναι το σημαντικότερο ζήτημα σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ