Τρίτη 23 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέες αιματηρές συγκρούσεις στο Κάιρο

Νέες σκληρές συγκρούσεις, με νεκρούς και τραυματίες, σημειώθηκαν και χτες στο Κάιρο
Νέες σκληρές συγκρούσεις, με νεκρούς και τραυματίες, σημειώθηκαν και χτες στο Κάιρο
ΚΑΪΡΟ.--

Νέες σοβαρές συγκρούσεις ξέσπασαν αργά χτες το απόγευμα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα όταν υποστηρικτές των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» και του ανατραπέντος προέδρου Μούρσι που είχαν συγκεντρωθεί για πολλοστή ημέρα διαμαρτυρόμενοι για την ανατροπή της κυβέρνησής του, προσπάθησαν να προσεγγίσουν την πλατεία Ταχρίρ όπου είχαν συγκεντρωθεί επικριτές των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Ακολούθησαν σκληρότατες συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί βροχή από δακρυγόνα για να χωρίσει τους συμπλεκόμενους. Οι πρώτες πληροφορίες από το Κάιρο, αργά το βράδυ, ανέφεραν τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, αν και ο απολογισμός αυτός θεωρούνταν πρόχειρος.

Τα πνεύματα ήταν οξυμένα από νωρίτερα όταν η οικογένεια του Μούρσι, διά του ενός γιου του που είναι δικηγόρος, κατηγόρησε τη μεταβατική ηγεσία υπό το στρατό ότι «έχει απαγάγει» τον πρόεδρο, αφού δεν επιτρέπεται να τον προσεγγίσει κανένας εκεί όπου κρατείται, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις της αιγυπτιακής νομοθεσίας. Την απελευθέρωση του Μούρσι και τη διενέργεια το γρηγορότερο δυνατό δημοκρατικών εκλογών ζήτησαν, στο τελικό ανακοινωθέν τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο μεταβατικός πρόεδρος Αντλι Μανσούρ ανακοίνωσε τη σύσταση μιας 10μελούς επιτροπής νομικών εμπειρογνωμόνων η οποία εντός 30 ημερών θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για τις αλλαγές στο σύνταγμα. Οι προτάσεις θα εξεταστούν, στη συνέχεια, από 50μελή επιτροπή η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους θρησκευτικών αρχών, συνδικάτων, πολιτικών κομμάτων και του στρατού, με το 1/5 να είναι νεολαία. Μέσα σε άλλες 60 ημέρες θα πρέπει να έχουν καταληχθεί οι αλλαγές στο σύνταγμα προκειμένου να τεθεί σε δημοψήφισμα και να οριστούν νέες εκλογές.

Επίσης, μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα έγινε ο πρώτος ηγέτης αραβικής χώρας που επισκέφτηκε την Αίγυπτο μετά την ανατροπή Μούρσι νομιμοποιώντας έτσι τη νέα κατάσταση. Συναντήθηκε με τον Μανσούρ.

  • Τουλάχιστον 10 επιθέσεις κατά αστυνομικών τμημάτων και στρατιωτικών σημείων ελέγχου εξαπέλυσαν ένοπλοι πιθανότατα ισλαμιστές που δρουν σε συνεργασία με κοινούς ποινικούς στη χερσόνησο του Σινά, τα τελευταία 24ωρα, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους (2 πολίτες) και τραυματίζοντας 11. Σε εξέλιξη στην περιοχή βρίσκεται ευρεία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον τους.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντονη διπλωματική κινητικότητα(2013-08-01 00:00:00.0)
Οργή και αίμα εντείνουν το διχασμό(2013-07-30 00:00:00.0)
Κορυφώνεται η τυφλή σύγκρουση(2013-07-26 00:00:00.0)
Νέες διαδηλώσεις(2013-07-20 00:00:00.0)
Σταθερά υψηλά η ένταση(2013-07-12 00:00:00.0)
Δυσαρέσκεια εκατέρωθεν για το συνταγματικό διάταγμα(2013-07-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ